Evropska Mađarska nije obećana zemlja

Iako je interesovanje za Mađarsko državljanstvo sve veće, ako je neko pomislio da će kolone novih mađarskih podanika pohrliti u anyaorszag, to se verovatno neće desiti.

 

Na razočaranje mnogih građana zemlje Svetog Ištvana, medeni mesec u Evropskoj uniji je brzo prošao. Strani kapital je došao ali 93 odsto profita se iznosi iz zemlje.

 

Ekonomski pokazatelji govore da se stanje u ovoj i susednim zemljama, od momenta ulaska u odrabrano evropsko društvo do danas, stalno i bitno pogoršavalo. Pogoršanje je trend. Spoljni dug vrtoglavo je rastao, povećala se nezaposlenost i raslo je siromaštvo… Mađarski dug je porastao za 100 milijardi dolara, pa je sa 42 milijarde dolara 2003. godine, porastao na čak 146 milijardi.

 

Nezaposlenost je skoro duplirana.

 

Podaci govore da je nezaposlenost u Mađarskoj u periodu od 2004. do 2011. porasla sa 5,9 odsto na 10, 9 odsto.

 

Broj građana koji žive ispod granice siromaštva je sa 8,6 odsto, koliko je iznosio 1993, porastao na 13,9 koliki je bio 2010. godine.

 

U Rumuniji i Bugarskoj su odnosi ovih brojki još dramatičniji. Rumunima je taj dug sa 18 milijardi dolara koliko je iznosio 2003. pre ulaska u EU, dostigao neverovatnih 136 milijardi. U Bugarskoj se dug povećao sa 12 na 39 milijardi dolara.

 

Pridruživanje ovih zemalja, veoma loše je uticalo i na jednu od najvažnijih privrednih grana – poljoprivredu, koja je pretprela velike gubitke.

 

Pre svega, novim članicama iz istočne Evrope je u decembru 2002. godine u Kopenhagenu zabranjeno da imaju više od 25 odsto subvencija u odnosu na subvencije koje EU daje starim članicama. Nakon ulaska u EU obradiva zemlja u Mađarskoj smanjila se sa 4.500.000 hektara na 3.487.792 hektara.KOMENTARI

 1. gorki kaže:

  Ljudi hoćemo li više u tu zemlju dembeliju EU……Ajmo što pre da rasparčamo svoju domovinu pa da živimo kao rumuni,bugari,mađari.Dajte nam već taj datum pa da nas vidi bog!

 2. Ekonomist kaže:

  Evidentno je da je Eu utopija. Tesko je postici tj.skoro nemoguce taj nivo gde ce sve clanice unije imati priblizne standarde, obzirom da nema svaka drzava clanica jaku privrednu, a centralne banke pojedinacno za svaku zemlju ne postoje u ranijem obliku…

 3. graditelj kaže:

  Pa ovo nije nista novo . Ucili nas komunisti u osnovnim skolama . Kapitalizam je samo nasao nov nacin da nastavi robovlasnicko drustvo u samo malo lepsem celofanu – KREDIT – zahvaljujuci tom izumu sad imaju neogranicen broj robova na raspolaganju a robovi nisu ni svesni situacije. Ko je malo pazio u osnovnoj i srednjoj skoli trebao je to da zna.

 4. Janos kaže:

  Ovo su sve gluposti srpskih medija, Srbija je na pragu apsolutnog raspada a vi pricate o Madjarskoj koja je radna, vredna i u EU. 

 5. 3B kaže:

  nezaposlenost od 10% – a u Srbiji? 
  koliko god da bilo lose ja mislim da je bilo gde u EU bolje nego u Srbiji.  
  prosetajte se bilo kojim madjarskim selom na primer… videcete barem lepo ukrecene kuce, pokosene travnjake ispred kuce i vrlo malo smeca po ulicama… a kod nas? 
  ocistite prvo svoje dvoriste (od svega loseg) pa onda gledajte i kritikujte tudje. 

 6. sss kaže:

  madjarska.bugarska,rumunija i ostale istocne zemlje nikada nece biti kao npr,nemacka i austrija.pa ako je jedna sloveNIja dozivela finansiski kolaps otkako je usla u EU onda nije cudo za madjarsku a i srbija ne bi nista bolje prosla da je u EU.EU nije resenje za ove recimo siromasnije zemlje jer su one podredjene u odnose na velike sie koje tamo vladaju a to da je madjarska radna i vredna najbolje govore podaci iz ovog teksta.

 7. sofka kaže:

  to se sve radilo sa ynanjem. niko nije trayio od njih da imaju to sto imaju. boris tadic i onaj djindjic su nas unayadili sto godina. lopov do lopova. i nije ni cudo sto svi nevolite djindjica, a on je bio jednui. samo sto je lagao i biostrani obavestajac

 8. tilli kaže:

  samo neke cinjenice iz madjarske minimalac je 330 eura decji dodatak 50 eura,zena posle porodjaja je kuci 3 godine za celo vreme dobija platu od drzave a cene 40 posto ispod nasih cena ja izena radimo tamo i dva puta bolje zivimo nego kad smo bili u srbiji,ja i zena zaradimo oko300000 forinti sto je hiljadu evra a zena radi u prodavnici a ja u obicnoj firmi na traci,nikakvi maticni izvodi se ne placuju,licna karta kosta 1200 forinti sto je 400 dinara mleko je50 dinara pa ja mislim da nazalost srbija nece stici na taj nivo ni za 20 godina nazalost
   

 9. markiz kaže:

  Ako je tako lose u EU zasto svi idu tamo gde je lose ? Zasto ne dolaze u Srbiju kada je ovde toliko lepo samo budala moze da ostavi lep zivot u EU i vrati se da zivi  ovde mi jos 10 godina necemo uci u EU zalosno ali istinito . Sta nam je lepo pruzila ova drzava , pocastila nas ratovima unazad , mi smo bili ispred Madjarske bar 20 godina a sada smo iza 50 godina , mi sami sebe tesimo da je ovde tako lepo a jos malo pa ce svako da duzi po jedan kontejner pa kome sta ubace . 

 10. sofka kaže:

  tako je samo vi dodjite u budim pestu . za onog ko hocfe da radi ima posla i za onog ko se trudi i bude uporan. sam vam posao nece kucati na vrata. na primer od dva posla od 12 sati uvde u budimu moze da se zaradi oko 2000e, a to je sasvim dosta za men. 

 11. Igor kaže:

  Minimalna zarada za 2012. godinu je 93.000-143.000 forinti mesečno.Znaci od 330-500 evra, a cene su dosta nize nego u Srbiji.A koliki je minimalac u Srbiji i kolika je cena hrane?

 12. Viennese Moon kaže:

  „Iako je interesovanje za Mađarsko državljanstvo sve veće, ako je neko pomislio da će kolone novih mađarskih podanika pohrliti u anyaorszag, to se verovatno neće desiti.“

  Većina uzima mađarsko državljanstvo zbog lakšeg odlaska u druge zemlje EU (najčešće u Nemačku i Austriju), tako da ih ova vest o Mađarskoj ne dotiče mnogo. 

 13. Evropljanin kaže:

  Prestanite vise da pricate neistine o toj EU.Mene u tu pricu necete ubediti jer sam bio tamo dovoljno dugo da osetim kako se tamo zivi i ne mozemo da se poredimo s njima,100 godina smo unazadjeni.

 14. Svega ima kaže:

  Malo je neko ovde preterao sa cenama u Madjarskoj, ali nema veze. Ovde niko ne govori da je u Srbiji bolje nego u Madjarskoj ili u EU, stoga ne znam cemu pojedini komentari. Sto se tice toga da u Budapest ima posla, ima ga i u beogradu i u Novom sadu. Cinjenica je da je kriza velika svugde, i da ne mogu sve zemlje u EU imati jak standard. Sa Nemackom malo koja drzava moze da se poredi, a sto se Srbije tice ne moze nama niko pomoci ako mi sami to ne ucinimo sebi. U EU ili izvan nje za napredak je potreban RAD.

 15. Rođeni Subotičanin kaže:

  Samo pogledajte i procitajate istoriju i sadasnjost Subotice i Segedina i sve ce Vam biti jasno, mada Segedin nije medju najbogatijih opstina u Madjarskoj.

  ko ima mogucnost neka se proseta Suboticom pa Segedinom pa ako ne veruje svojim ocima neka slika. Segedin je bio selendre pre 100 godina a sta je sada, dok je Subotica postao i ostace najveca selendra odkada je u drugoj drzavi.

 16. Johny Holmes kaže:

  Kakve veze ima Subotica i Srbija sa ovom vešću ? Reč je o tome koliko je porastao dug i nezaposlenost u susednoj zemlji. Ne piše npr koliko je porastao nacionalizam, fašizam i antisemitizam. Da visoki državni zvaničnici izjavljuju kako Jevreji moraju biti popisani da se zna ko su, a drugi tvrdi kako su Cigani životinje koje moraju biti uništene što pre. Iz vrha vladajuće stranke dolaze takve izjave.

  A ovde se palamudi kako je u Srbiji i Subotici, moš’ mislit’.

 17. tibor kaže:

  Imam drugove i iz Segedina (kumovi ) i iz Bekešcsabe ( direktor bolnice, i još petoro ) direktor logora sranih državljana u Debrecenu ! Ja sam ugostio više puta 6-7 porodica ( 14 ljudi) a oni zajedno mene i ženu na dva dana ! Ja nemam ni dinar kredita a doktor direktor bolnice ništa nema ( sve pripada bankama ) ! Kad je pre tri godine kupio Lanceti na lizing  , 5 miliona forinti košta auto i isto toliko kredit ! plaća tri godine , auto isto toliko košta a kredit se povećao na 5,8 miliona ! Kuća , nameštaj. čak i televizor ( lcd 120 cm) je na kredit ! Prošle godine  u Bekeš međe banke su uzeli više od 80.000 stanova od građana jer nisu mogli platiti kredit ! Jođ ovo samo : momentalno u Austriji zvanično je zaposleno 158.668 državljana Mađarske , a priljavljeno je oko 160.000 koji trađe bilo kakav posao u Austriji ! Ovi su zvanični podatci koje možete proveriti sajtu Austrijske kancelarije za zapošljavanje ! Za ostale države nemam podatke ! Ovaj moj drug Doktor kaže da sam pet puta bogatiji od njega i da će moji sinovi nešto naslediti od mene a njegova deca nažalost samo dugove ! Kada ćemo ući u EU to opšte ne zavisi o nama ! Kad nam budu naredili ! A onda ove firme koji dolaze mahom u Suboticu iz Evrope , tog momenta će zatvoriti svoje fabrike u Srbiji , jer su sad zato došli što ove materijale nije dozvoljeno koristiti u EU ! Moje mišljenje je da onom kome nije dobro u Srbiji i neće da se bori za bolje sutra , nek izvoli , Evropa čeka ! 

   

 18. realna kaže:

  tibore jedan veliki + za komentar

 19. svajcarac kaže:

  e srbende samo da vam politicai dobro zive!!!

 20. Double P kaže:

  Jao kuku lele. Zla Evropska Unija upropastila Madjarsku.

  Prvo i prvo, madjari su se masovno zaduzivali u CH francima. Drugo i drugo, niko ih nije terao da za svaku glupost (letovanje, televizor, itd…) uzimaju kredit. Ali izgleda da je to njihova bolest, jer i dan danas svaka druga reklama na nekoj madjarskoj televiziji je o „povoljnim kreditima“ u raznoraznim bankama. 

  Uz ovo dodajte kleptomansku vlast (MSZP), nakon koje je dosla sledeca kleptomanska vlast (FIDESZ). 

  Tako da su Madjari sami krivi sto su se nasli u ovakvoj situaciji.  

 21. Igor kaže:

  @tilli
  Ozbiljno 3 godine? Za prvo dete? 

 22. zorandjala kaže:

  svako jutro iz madjarskih sela koja su preko od djale ,dolaze u djalu po hleb cokoladu pivo, pa cak i rakiju po kojoj su bili poznati. prevozno sretstvo bicikl kao sto smo mi isli za vreme sankcija,pa se postavlja pitanje dali su usli u europu ili su im uvedene sankcije.

 23. dasHHa kaže:

  Statistika realnog rasta BDP po stanovniku u EU.Obratite paznju na istocnobalticke zemlje koje su imale najveci pad u 2009 iako su godinama pre toga imale zavidni rast BDP.Madjarska je u nekakvoj „zlatnoj sredini“na listi 27 zemalja EU,USA,Japan,Hrvatska,Makedonija,Turska…

  uvecaj sliku
  https://www.gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2013/03/comments/gdp.jpg

  Srbije nema u eurostatu.

  Izvor: http://epp.eurostat.ec.europa.eu

 24. pauk kaže:

  Hrvatska nije u EU a ima oko 800 eura plate, sto je za 300 eura vece nego u toj obecanoj Madjarskoj. Meni su se na glavu popeli s madjarskim drzavljanstvom, a hrvatsko ce biti isto ok.

   

 25. vox populi kaže:

  SrBska propaganda… Da se razumemo, projekat EU je osudjen na propast iz jednostavnog razloga što će se jednog dana probuditi neka „nacionalna“ svest (NE obavezno desničarska) i cela priča će pući kao balon. Imali smo EU u sopstvenom dvorištu do 1991. I…? Eto vam Slovenije… Sada KUKAJU jer su zadnja rupa na svirali u EU, a u ex-Yu su bili „gazde“… Šiptari na Kosovu pravili jedan deo, Srbijanci drugi, Bosanci treći itd… (za bagatelu naravno) i oni na kraju u Velenju sklope VEŠ MAŠINU koju jebeno krvavo skupo prodaju gradjanstvu kao „tehnološko dostignuće“. Ček malo… a da li su ikada prodali jednu jedinu „tehnološki dostignutu“ makinu na zapadu? Pored Bosh-a, AEG-a itd… Samo primer… I sada…? Niko ih ne benda ni za suvu šljivu.

  NEKA SAM JA JUGONOSTALGIČAR. Ajde srpski šovinisti… opal po minusima… I za STO godina, pisaće u istoriji (da l’ u udžbeniku ili nekom tablet računaru), SRBIJA je izazvala 4 (četiri) rata i sva četiri izgubila… Izgubiće i peti. I sve sje*ala…  

 26. svajcarac kaže:

  bravo voxi care!!!

 27. Anonimni kaže:

  Novi papa će rešiti sve probleme.

 28. amacak kaže:

  voxe, ne lupaj. ako ne mogu da prodaju „nijednu“ veš mašinu pored bosha i aeg šta misliš zašto postoji ovaj sajt: http://www.gorenje.co.uk/. da bi se pretvarali da ipak nešto prodaju?

  drugo, šta je tačno problem ako su slovenci prodali „jebeno skupo“ veš mašinu kada su postojale i jeftinije crnogorske iz cetinja i srpske iz niša? neko je terao ljude da kupuju slovenački robu?

 29. vox populi kaže:

  zorandjala:

  svako jutro iz madjarskih sela koja su preko od djale ,dolaze u djalu po hleb cokoladu pivo, pa cak i rakiju po kojoj su bili poznati. prevozno sretstvo bicikl kao sto smo mi isli za vreme sankcija,pa se postavlja pitanje dali su usli u europu ili su im uvedene sankcije.

  Smanji malo… I ne brukaj mi selo mojih predaka. Neki su „kožni mantili“ oduzeli sve mom dedi (i usput ga ubili), ali su bogami i vratili sve, kurvini sinovi… Priča o Madjarima ima i drugi stranu medalje… I zato NE LUPAJ. A možda je i vreme… kome se ne svidja… eto vam majčica svrbija….

 30. vox Dei kaže:

  U Telečkoj su postavili spomen ploču borcima za slobodu(honvedima).Valjda misle:kad može četnicima,može i honvedima.Više ne znaš ko su fašisti a ko antifašisti.Ustvari,svi su antifašisti,a zadnji fašisti su nestali 1945.Kanda…..

 31. pauk kaže:

  Hrvatska, Švabija.. toliko lepih zemalja a vi gnjavite s Madjarskom koja i nije bas nesto posebno. Ne znam sta ste toliko dosadni s temom Madjarske i tako svi begaju dalje…od nje…

 32. vox Dei kaže:

  pauk:

  Hrvatska, Švabija.. toliko lepih zemalja a vi gnjavite s Madjarskom koja i nije bas nesto posebno. Ne znam sta ste toliko dosadni s temom Madjarske i tako svi begaju dalje…od nje…

  Ode u Srbiji ima nji dosta koji nevolidu Hrvatsku jel njim je srbijanska TV oprala mozgove još devedesti pa njim to još uvik odzvanja u tintarama…..a za Madžarsku nije tako;to su nepretelji iz „davni,prošli vrimena“…..

 33. zorandjala kaže:

  vox populi mnogo si ogorcen,veruj bez razloga, neradi se ovde o koznim mantilima ni o konfiskaciji ovde se radi o necem drugom nezelim niti imam nameru da te ucim patriotizmu,ali moras da razumes da ima ljudi koji vole svoju zemlju ma kakva bila. ja sam 40 godina radio u zorki ali mi je nisu uzeli koznji mantili nego opapuceni opanci.a sto se djale tice u njoj sam se rodio i vratio kada sam otisao u penziju. svoje selo i svoju zemlju volim vise od sto tudjih a nemam nista proti da svako voli svoje a k o i m a.ako je koga ibio i zasto 1945 nemam pojma jer sam rodjen 1949.

 34. vox populi kaže:

  @zorandjala…

  Jesam, prijatelju. Prilično ogorčen. Naravno da volim svoju zemlju. Bilo bi nenormalno da je drugačije. I nisam je ostavio na cedilu u vreme kada su se neki „sklanjali“ preko grane, a mogao sam 🙁 Nije mi žao. Razlog za ogorčenje leži u tome što više od 20 godina tapkamo u mestu. Svet, civilizacija, bivše zemlje „tvrdog“ komunizma napreduju. Kako tako, ali su čini mi se bar za pola koraka ispred nas, a bili smo pojam za njih… A zašto tapkamo? Pa upravo zato što tih „više od 20 godina“ gledam iste likove, iste face, istu bagru, koja je uništila sve što se uništiti može, a oni i dalje „jašu“. Možeš li mi navesti bar jedno novo ime, jednog novog lika na polit. sceni Srbije od uvodjenja višestranačja i kasnije „demokratije“.

  Dakle, i ja se ponosim onim što jesam i volim ovo što me okružuje, ali isto tako poštujem i uvažavam tudje, druge ljude, vere, jezike, nacije… Nesporazumi nastaju zahvaljujući šačici ostrašćenih „naših“, „vaših“, SNP (ne srpsko narodno pozorište) itd… Ksenofoba, zlobnih, intelektualno i u svakom drugom pogledu ograničenih… OBRAZOVANJE nam je u rasulu. PORODICA kao institucija i osnovna ćelija razorena. Sistem vrednosti 0. I sad? Da ne budem ogorčen.

 35. zorandjala kaže:

  mogu da ti dam jedan savet .u detinjstvu sam uz skolu bio zainteresovan samo za sport i devojcice.kasnije sam se aktivno bavio sportom 40 godina sam se bavio fudbalom, sada ga negledam ni na tv u.nikada nisam bio clan nijedne partije, a krug prijateljamije bio veliki. sada ujutro uzmem stapove i idem na tisu, stampu ne citam cak ni sportsku jer i oni puno lazu.na kompjuteru pratim samo suboticu da vidim sta se dogadja jer ipak sam tu proveo 40 god i imam puno prijatelja.pokusaj i ti bice ti lakse pusti druge da lupaju glavu onim sto nemoras.

 36. Sergio kaže:

  Ma kakva Mađarska. Moj komšija, čim je dobio mađarski pasoš, odmah je otišao u Nemačku. Mađarska jeste za nijansu bolja od Srbije, ali je i tamo sirotinja. Uglavnom svi, koji od nedavno poseduju HUN pasoš, idu u Nemačku, Švedsku i Austriju. Hrvatski pasoš je takođe dobro posedovati ali je mađarski ipak trenutno bolji jer će Hrvatima verovatno uvesti zabranu slobodnog rada u EU na 5 do 10 godina (kao što su to uradili Rumunima i Bugarima).

 37. Kertvaros kaže:

  Molio bih za informaciju o (najverovatnijem) uvodjenju zabrane rada  na 5 – 10 godina u EU za Hrvatske drzavljane. Dovoljno bi mi bilo ako je moguce da se navede izvor informacije, novinski clanak, izjava relevantnog politicara ili nesto slicno, ali molim verodostojno i sa mogucnoscu provere.

 38. pauk kaže:

  Samo odredjene zemlje ce uvesti tu zabranu za Croatiu. Svedska je recimo otvorena za radnike. takodje za naucnike i sezonske radnike ni u jednoj zemlju Eu onima s hrvat.putovnicom ne treba.. viza i sl. (iu Njemackoj je moguce pronac posao za sezonce na 6 mjeseci, sto je dug vrijemenski period priznat ces) Preporucujem hrvatsku putovnicu, ako nista drugo Svedska je nekima ipak kao obecana zemlja. Idi na http://www.banka.hr i zaposljavanje Hrvata u Eu. Sem tog plaće su u Hrvatskoj jače no u Hungary. Sve ovisi sto zelis s Hrvatskom. Ja hocu nesto radit za njih, pa je to u pitanju, meni zapsoljavanje u EU nikakvu ulogu ne igra.

 39. Magelan kaže:

  tilli:

  samo neke cinjenice iz madjarske minimalac je 330 eura decji dodatak 50 eura,zena posle porodjaja je kuci 3 godine za celo vreme dobija platu od drzave a cene 40 posto ispod nasih cena ja izena radimo tamo i dva puta bolje zivimo nego kad smo bili u srbiji,ja i zena zaradimo oko300000 forinti sto je hiljadu evra a zena radi u prodavnici a ja u obicnoj firmi na traci,nikakvi maticni izvodi se ne placuju,licna karta kosta 1200 forinti sto je 400 dinara mleko je50 dinara pa ja mislim da nazalost srbija nece stici na taj nivo ni za 20 godina nazalost

   

   

  O Mi ti u Hrvatskoj jos nismo u EU.pa imamo slicne uvjete kao madjari?!Kod nas je djeciji doplatak 40 evrica,minimalac cca 330 evrica,zene su na porodiljnom za 1.i 2. dijete godinu dana a za 3. i svako sledece 3 godine,dobijaju naknadu od cca 240 evra,hrana tu i tamo,nesto skuplje nesto jeftinije ali mislim da je u Hr.to bezobrazluk seljaka(poljoprivrednika) i drzave!Svi bi hteli kruva preko pogace!A citam ovde o zaduzivanjiu,pa mi smo ti u g…. do guse,duzni smo ko grcka!Ma koja Grcka,ko 3 Grcke:)Onda ce nama biti super u uniji izgleda,mi vec ulazimo u nju sa velikim dugom a ne ko madjari,slovenci…trebalo im je 10 godina da dostignu nas nivo ha,ha,ha 🙂

 40. pauk kaže:

  Javni dug Madjarske krajem lipnja 78 milijardi eura, a javni dug Hrvatske je 28 milijardi eura. I po kom su to nivou madjari dosegnuli taj “vas“nivo, kad ej bilo ocito jos od 1995 godine da je Madjarska zemlja s najvisim javnim dugom u regionu od srednjeevropskih zemalja? Madjarska nema potencijale kao sto su planine i veliko primorje koje ima Hrvatska, u Madjarskoj su plate prosek oko 500-600 eura, jer i u Hrvatskoj su vece plate. Provedoh dobrim delom 3 god u Madjarksoj od 2000-2003 godine, svidjala mi se kao drzava koja nije bila deo EU, smatram da je ostala zasebna, Madjarska bi se razvila mnogo mnogo vise.

 41. Zabrinut kaže:

  Hrvatima i Mađarima nikako ne ide u korist ovo masovno izdavanje pasoša svojim sunarodnjacima koji žive u Srbiji. Svi vojvođanski Mađari i Hrvati koji su dobili HUN i CRO pasoše uglavnom masovno idu da legalno traže posao u zapadnoj Evropi. Ti mladi ljudi se verovatno neće vraćati u Vojvodinu kada se nastane u zapadnoj Evropi, a pogotovo ne njihovi potomci. To znači da će procenat Hrvata i Mađara u Vojvodini vremenom opasti. I Srba je sve manje zbog bele kuge ali situacija i vreme ipak rade za njih. Za deset godina će verovatno procenat Srba u Vojvodini još više porasti u odnosu na druge vojvođanske narode. Migracija izaziva demografske promene.

 42. pauk kaže:

  Pocinjem da verujem da je davanje putovnica madjarima i hrvatima u vojvodini vrlo pametan nacin da se oni dobrovoljno iz vojvodine isele.

  ili gresim?

 43. Berisha kaže:

  Nemoj da brinete  braco  za belu kugu  , ima da nas bude   deset miliona  za  deset godina samo da  buvljak i socijala rade  ihhh.

 44. Zabrinut kaže:

  Demografija Vojvodine – zvanični podaci za tri najbrojnija naroda:

  2002.

  Srbi 1.321.807 (65,05% )

  Mađari 290.207 (14,28% )

  Hrvati+Bunjevci 56.546+19.766 (3,75% )

  2011.

  Srbi 1.289.635 (66,76% )

  Mađari 251.136 (13,00% )

  Hrvati+Bunjevci 47.033+16.469 (3,28% )

  Kao što vidite svima opada broj ali se ukupna proporcija okreće u korist Srba. U narednoj deceniji se očekuju još veće demografske promene jer će većina ljudi, koji su dobili EU pasoš (HUN ili CRO), da se isele iz Srbije u potrazi za poslom u nekoj bogatijoj zapadnoj zemlji. 😕

   

   

 45. Sergio kaže:

  Kertvaros:

  Molio bih za informaciju o (najverovatnijem) uvodjenju zabrane rada  na 5 – 10 godina u EU za Hrvatske drzavljane. Dovoljno bi mi bilo ako je moguce da se navede izvor informacije, novinski clanak, izjava relevantnog politicara ili nesto slicno, ali molim verodostojno i sa mogucnoscu provere.

  Evo, recimo ovaj tekst. 

  Da skratim:

  Hrvati će imati zabranu rada u: Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

  Hrvati će moći da rade u: Švedskoj, Danskoj, Finskoj, Litvaniji, Letoniji, Rumuniji, Slovačkoj i Portugalu.

  Link:

  http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2013&mm=05&dd=15&nav_id=714087

   

 46. Primecujem kaže:

  Sve je to lepo prijatelju.. ali dug Madjarske je 150 milijardi dolara… pa ti sada razmisli odakle se sve to placa i ko ce da vrati.. i da li su to realni prihodi…

 47. duki kaže:

  ja neznam kako vi to sve pametno pričate.iz austrije i njemačke je srušen čauševski u rumuniji a iz madjarske su ulazili cia agenti za razbijanje jugoslavije,jeste čitali knjigu borisava jovića.drugo koliko su madjari uzeli i bili na dobitku kada su srbiji ble sankcije.uporedjujete zemlju bombardovanu i sa sankcijama i na kraju j došao čitav niz izdajnika predsjjednika koji su sve to dokusurili.nijemci koriste čitavu evropu i muzu je.jeste vidili koliko je madjarska izgubila zbog carina kada je ušla u eu i koliko je dobila zabrana za proizvodnju pšenice,šećera,ulja,duhana i toliko tona i dosta kvota je smanjena troduplo.tako su u sloveniji platili političarima za vino eu francuzi nemogu izvoziti vino pa su seljaci sami sijekli vinovu lozu slovenci.šta da rade ako imaju kvotu.zašto vi nijemcima ne udarite kvotu na primer toliko auta volswagen sme se proizvesti.treće koji je taj pametnjaković dao da se rade dvije smijene 2000evra,moe izdržati mjesec a za drugi pito bi ga ja da li bi mogao.u beču zarade 2500evra ali tamo ti je na pogodbu 1500evra za osam sati a nadure svaki sat 15evra ali po ljeti rade svaki dan od 7 do 9uveče pa i subote pa ti izdrži jaro ako možeš moreš prolupati i biiti slomljenih ledja za godinu dana nema bolovanja,nema dopusta kada ti hoćeš nego zimi ideš na štemplanje a po ljeti radi zamislite u sloveniji zaradiš 1000evra a koliko ti ostane ništa pa oni su preračunali tačno da preživiš da ništa ne ušparaš garsonjera za izdavanje je 250evra plus troškovi 120evra bez balkona dodatno zdravstveno osiguranje po 28evra na mjesec,plus internet,plus kablovska,plus hrana ,vi njeta za auto osiguranje auta ili u norveškoj zardiš 4000evra 36posto je davka to je odma 1500evra,plus stan 800evra do hiljadu i to u drvenim kućama,ostane ti još 1500evra gdje je vrtić za dijete gdje je hrana skuplja za 60posto gdje su osiguranja zdravstvena i za auto 

   

OSTAVITE KOMENTAR

+ 49 = 57

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: