Fabrike su bile naše – vreme značaka –

Onima koji pamte socijalističko samoupravljanje, pri samom pomenu imena starih subotičkih preduzeća, nekako bude toplo oko srca. Siguran posao, osmočasovno radno vreme, bolovanja, odmaralište na moru…

Možda tada i nije baš bilo sve idealno, ali što više vreme prolazi, novim generacijama se ta prošlost prepričava kao bajka o nečemu što je bilo u neko davno vreme a posle se preselilo u legende. Ni sami više nismo sigurni da li je moguće da je to stvarno bilo tako ili je to bio tek san.

Bacimo ovaj put pogled na subotičku privredu predstavljenu na tada veoma popularnim značkama

Da li je ta moda došla iz Sovjetskog saveza, Rusi su bili ludi za značkama, ili je to bio trend jednog vremena, zlatno doba socijalizma obeležila je masovna produkcija značaka. Postojale su one i ranije, ima ih i danas, ali tih sedamdesetih pa do pola osamdesetih, svako je hteo svoju značku. Klubovi, škole, mesne zajednice, udruženja…ama baš svako. Po nekad u čitavim serijama (kolekcionarska izdanja). Svaka manifestacija morala je da ima svoju, bar u jednoj varijanti.

Tada smo u Subotici imali Aurometal koji je proizvodio trofeje, plakete, medalje i ostali program, na svetskom nivou. Ipak, čini se da su najbolje živeli od značaka, sudeći prema raznovrsnosti i količini koju su proizvodili. Kad je umro Tito, nema toga ko nije kupio bar jednu pozlaćenu značku sa potpisom najvećeg sina. U kraćoj ili dužoj verziji (JBTITO).

Neke od ovih firmi postoje i danas a neke su upokojene da zauvek ostanu uspomena na vreme kada su fabrike pripadale radnicima. Ili dok  točak istorije ne obrne krug.

 

Šampon za reverKOMENTARI

 1. Jojo kaže:

  Jeste da ja komunizam odvratan, ali smo bar imali razvijenu industriju, grad se izgradio i bolje se zivelo.

 2. Jojo kaže:

  *da je

 3. Kirdžijaš kaže:

  Meni je ipak malo toplije oko srca kad pomislim na vrime kad se 29.novembar zvao Hartmanka  i da je bilo više sriće tako je tribalo i ostat. Ovako su došli komunistički pljačkaši, ustanovili jedan istorijski nelegalni sistem koji je narodu dao (lažnu) nadu i cigurnost OGRANIČENOG TRAJANJA, da bi sve završilo novom pljačkom malo više od pola vika kasnije.
  Komunizam je bio odvratan i kad je nastajao(senćanski groblje,konfiskacije itd…) i kad je crkavo(pljačkaška privatizacija, rat u državi itd…)
  A svega toga nije moralo i nije tribalo bit….. A ono između bilo je drogiranje narodnih masa(iliti svitine).

 4. ime kaže:

  Ja neznam ukojem ste vi vremenu živeli,(mada čisto sumnjam da je to bilo u Hartmankino doba) ali ja sam rođena 66. i meni je bilo tada prelepo, a to govore i one značke na kojima su imena firmi koje su tada postojale. Hoćete mi molim vas nabrojati sada par uspešnih preduzeća u kojima sve ide u redu, sumnjam da će vam oduzeti mnogo vremena!!!!!!!!!!!!! A moja pokojna baka je radila kod Hartmanke i po njenim pričama a i po još nekima ona je bila pravi izrabljivač, najobičnija KIRJANJA . Sad verovatno uživate u ovom novom poretku jer po mnogome liči na ono vreme za kojim tako uzdišete sa nostalgijom.Jedino mi oprostite, nije jasno koliko to vi imate godina jer oni koji su autentično mogli da govore o tim vremenima već većinom mrtvi, zato ja se unapred izvinjavam ako ste vi preko sto godina!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Jojo kaže:

  Bravo Kirdžijaš!

 6. Kirdžijaš kaže:

  Osnovna poanta je u ovome:da nije bilo nacionalizacije nebi bilo ni privatizacije/tranzicije.A osnovna zabluda je kad danas neko ovo današnje vrime(“neuspešno”) suprotstavlja onom komunističkom(“uspešnom”) gubeći iz vida uzročno poslidičnu povezanost jednog i drugog.Naime,ovo današnje vrime propale privrede i masovnog siromašenja je logična poslidica skoro vikovnog komunističkog gazdovanja,t.j.ovo i ovako vrime je moralo uslidit nakon lažne komunističke konjunkture.
  Razlozi su ovi:kolektivizacija je neprirodni istorijski eksperiment,komunistička uravnilovka je uništila kulturu rada,što se vidi na velikoj razliki istočne i zapadne Nemačke.Tito je prvi počo sa zaduživanjem u inostranstvu,a njegovi današnji klonovi su nastavili itd.
  Komunizam u svitu se nigdi nije pokazo privredno uspešnim i zato je crko,osim u nekim božesačuvaj državama(Kuba,Severna Koreja),a to su sve bivši prijatelji našeg “ćopavog”.
  Jugonostalgija je sindrom apstinencije,tj.ko kad drogaš nemož više kupit drogu pa se trese ko prut i počne bulaznit……

 7. Kirdžijaš kaže:

  S ovakim jogurtima,ko ovaj na gornjoj sliki,su se vućali u Novom Sadu kad je bila “jogurt revolucija”.Ne znam jesul nosili i Titine slike(one na kojima je već bijo zdravo mator ko i njegov sistem)…

 8. ilse koch kaže:

  kaze se vreme i koliko ja znam pravopis a i svoje frustracije lecim kroz fizicke aktivnosti a ne kroz pronalazenje gresaka u nekadasnjem politckom sistemu,lako je biti general nakon bitke,pogledaj  Kirdzijas ove tvoje zute u danasnjem VRIMENU hahhah smesni su kao i vi koji isto razmisljate i donose samo zlo i lose,uglavnom smesan si kao da si tada otisao u bioskop u tvoje vrime i pogledao neki jako smisan film hhehehehe sovinisto matora leci komplekse kuci a ne na forumima ovakvog tipa

 9. Frančeska kaže:

  Da, lepo je bilo to vreme socijalizma, barem sedamdesetih. Ja imam jednu posebnu značku koju čuvam i dan danas, za koju me vezuje jedan lep dogadjaj iz ranog detinjstva. Živela sam u velikom lučkom gradu tadašnje Jugoslavije. Imala sam 5 godina. Bila je nedelja, zimsko doba, ali lep i sunčan dan. Moji roditelji su me te nedelje poveli u luku u razgledanje ratne krstarice Vojne mornarice tadašnjeg SSSR-a. Ja sam bila navikla da gledam velike brodove, ali ovaj je bio poseban. Ogroman i impozantan. Popeli smo se na tu krstaricu kao i mnogi drugi sugradjani u razgledanje. U jednom momentu meni je prišao jedan mornar, nasmešio mi se i dao mi značku na poklon. Značka je bila zaista prelepa, Beli galeb ispod kojeg je svetonik, a na dnu piše “Sevastopolj” (na ruskoj ćirilici) zlatnim slovima. Ta slova su i danas, nakon 35 godina, zlatna 🙂 .

 10. jugonostalgicar kaže:

  Idealno vreme ne postoji, ali ovo kako je sada, normalnom coveku ne moze biti normalno! Nema proizvodnje, kultura, skolstvo se srozalo, deca, mladi malo citaju, malo se druze i sto je najvaznije za cim licno zalim, izgubilo se ono humano, ljudski u ljudima. Ne mozes zdrav dobiti posao, a ne daj Boze sta ako si bolestan, samohran roditelj, imas vise od trideset godina… U tom sistemu koji gore neki kritikuju, takvi ljudi su bili prihvaceni, zasticeni. Bili smo solidarni, nesebicni, humani a to nas valjda i razlikuje od zivotinja.

 11. Kirdžijaš kaže:

  Sve jugonostalgičare triba poslat u Severnu Koreju jel tamo komunizam još nije propo. Nek iđu oplakivat “dragog vođu”. Koliko ode traje Titino ispiranje mozga, ne mož virovat. To znači da će u Severnoj Koreji tribat 500 godina da se otrizne od njevi komunistički budalaština.
  Većina ovdašnjeg svita stalno upoređuje ovo vrime i ono i u tom nalazi niko opravdanje onog. To je blesavo jel se i dalje vrte u istom balkanskom krugu. Valjda zato što nikad nisu bili dalje od Segedina. A triba proputovat svita da bi se moglo imat šire poglede. Titin pajtaš Kim Il Sung je napravio državu i ideologiju koja je priživila zato što se nalazi tamo di je Bog kazo laku noć, a odaleg iz Evrope su komunizam istirali na đubre istorije di mu je i misto. E sad ćedu budale kast da time što pljujemo komunizam opravdavamo današnje propadanje, pljačku, DS i ne znam šta…. A ja samo kažem da triba ić na litovanje na Ženevsko jezero, a ne samo u ovaj spirinjak od Palića pa ćedu stvari bit tušta jasnije….

 12. ime kaže:

  Ajte vi gospon kirdžijaš na litovanje na to vaše Ženevsko jezero al molim vas lipo, najlipče nemojte se ni vraćati jer nama takim ,glupanima,, zaista nije potreban vaki pametnjaković !!!!!!!!!!!!!!!!!  A najlipče bi bilo kad bi sili u neku skalameriju koja vraća pametnu čeljad ko vi u prošlost pa da lipo kod vaše snaš Hartmanke čupate kokoš i pivce!!!!!

 13. Kirdžijaš kaže:

  Ne znam ko ode više vraća u prošlost,ja jel jugonostalgičari koji još opivavaju pokojni komunizam!?
  Izgleda da je dozvoljeno ić u prošlost samo do određenog datuma(socijalističke revolucije),a priko tog dalje nije slobodno.
  Vidi se da su sve komunjare u svitu tile da se vrime računa od nji,al samo niki su uspili,ko oni u Severnoj Koreji koji su sad u 99.godini(od kad se rodio onaj njev vođa,Kim Il Sung).Mi ćemo ipak radije računat vrime po rođenju Isusovu ko sav normalni svit.
  Komunizam spada na đubre istorije jel je to bezbožna ideologija koja je nahuškala “narodne mase”(čoviku je ukinila individualnost i pritvorila ga u segment mase).I sad kad je “dilo izašlo na vidilo”,u formi ove tranzicije sad se taj segment mase(deindividualizirani čovik pojedinac) nemož snać u percepciji svoje stvarne dimenzije pa konfabulira o onim poganskim vrimenima….

 14. DoDo kaže:

  Kirdzijas, ako niko-ja sam uz tebe. Cili zivot sam manjina al kako je-tako je! Zivila nam kontra!

 15. Xmen kaže:

  Komunisti uradiše, što uradiše! Posle dođe Milošević i njegovi pljačkaši. pa dotukoše što su mogli! E onda evo nama demokratije; društvena svojina postaje državna (1 pljačka naroda), pa se onda privatizuje, i to bez nadzora, kome se prodaje i odakle novac za kupovinu! Posle se lepo te firme upropaste, poruše u nekim slučajevima, normalno radnici idu na ulicu, ostaju bez hleba, i postaju problem ovoj našoj demokratskoj državi! Ista ona je nesposobna da vrati ljude na radna mesta, da se obračuna sa tajkunima i mafijom, samo gleda da se sve proda i proćerda! Mislim da nas je film, pomalo upozorio na sve ovo, e sada dali je nezavisna produkcija ili nije, meni je svejedno, ali da ima istine u njemu, ima! A ta istina neke ljude boli !

 16. ilse koch kaže:

  imam ja za tebe mesto odakle bi ti trebao kao takav da nalazis istomisljenike zove se buchenwald ali ti i tvojima slicni nama bili samo … kirdzijas je malo zuto BUNJEVACKO glupavo deriste tkd gledaj kuci svinjokolj i mani se ovoga stidi se porekla za pocetak hahahhahahhaha

 17. Kirdžijaš kaže:

   

  Xmen:

  Komunisti uradiše, što uradiše! Posle dođe Milošević i njegovi pljačkaši. pa dotukoše što su mogli! E onda evo nama demokratije; društvena svojina postaje državna (1 pljačka naroda), pa se onda privatizuje, i to bez nadzora, kome se prodaje i odakle novac za kupovinu! Posle se lepo te firme upropaste, poruše u nekim slučajevima, normalno radnici idu na ulicu, ostaju bez hleba, i postaju problem ovoj našoj demokratskoj državi! Ista ona je nesposobna da vrati ljude na radna mesta, da se obračuna sa tajkunima i mafijom, samo gleda da se sve proda i proćerda! Mislim da nas je film, pomalo upozorio na sve ovo, e sada dali je nezavisna produkcija ili nije, meni je svejedno, ali da ima istine u njemu, ima! A ta istina neke ljude boli !

   

   

  Ovo je istina,s dodatkom da su svi oni istu kučku sisali:i oni 1945,i oni 1991.i ovi danas…..
  Ne razumim šta ode niki baljezgaju da bi se Bunjevci tribali stidit svg jezika.

 18. automehanicar kaže:

  Vremena su razna ali prosla su bila ipak bolja krediti,godisnji odmori,a setite se samo kolko je vredela crvena novcanica sa konjem.

 19. kalimero kaže:

  Kirdžijaš:

  Sve jugonostalgičare triba poslat u Severnu Koreju jel tamo komunizam još nije propo. Nek iđu oplakivat „dragog vođu“. Koliko ode traje Titino ispiranje mozga, ne mož virovat. To znači da će u Severnoj Koreji tribat 500 godina da se otrizne od njevi komunistički budalaština.

  Većina ovdašnjeg svita stalno upoređuje ovo vrime i ono i u tom nalazi niko opravdanje onog. To je blesavo jel se i dalje vrte u istom balkanskom krugu. Valjda zato što nikad nisu bili dalje od Segedina. A triba proputovat svita da bi se moglo imat šire poglede. Titin pajtaš Kim Il Sung je napravio državu i ideologiju koja je priživila zato što se nalazi tamo di je Bog kazo laku noć, a odaleg iz Evrope su komunizam istirali na đubre istorije di mu je i misto. E sad ćedu budale kast da time što pljujemo komunizam opravdavamo današnje propadanje, pljačku, DS i ne znam šta…. A ja samo kažem da triba ić na litovanje na Ženevsko jezero, a ne samo u ovaj spirinjak od Palića pa ćedu stvari bit tušta jasnije….

  Mislim da to što je ya vreme TITA izgrađeno ovi današnji lopovi ne mogu ni da umoluju! Današnje vreme odgovara samo vama sličnim lopovima. Ja bi lepo vratio UDBU pa da vidimo da li može neko da ukrade od naroda pare ili bilo šta. U subotici je svojevremeno bilo više dobrostojećih firmi nego u celoj Crnoj Gori. Privatizacija je bila pljačka veka! A da vas pitam gde su ti radnici koji su ostali bez posla a gde su njihove porodice?? S poštovanjem!!!

 20. realan kaže:

  Kirdzijas,ti si tip koji imas gresku u genetskom kodu u sivoj mozdanoj masi!

OSTAVITE KOMENTAR