Fatalna Babika

Ovo je priča o jednoj fatalnoj Subotičanki, majci Titovog unuka, koja je svojim ženskim moćima, uspela da dopre do vladareve porodice i postane ozbiljan državni problem.

Posleratna Subotica

U godinama posle drugog svetskog rata, novine i štampa su bili vrlo ozbiljna stvar. Tek u satiričnim časopisima se poneko mogao prepoznati u nekoj priči ali je sve to bilo svetlosnim godinama daleko od onoga što danas zovemo "žuta štampa". Život ljudi iz državnog vrha i njihovih porodica, odvijao se iza debelih zavesa. Ipak, oduvek je postojala "radio Mileva", prenošenje priča poluglasno, na uvo, kao, samo poverljivim osobama, da deca ne čuju i slično. Znalo se sve, a ponešto je moglo i da se vidi. Tako su Subotičani upoznali Titovog sina Žarka. Dolazio je u kafanu Bela lađa, gde je tada bila žešća zabava a on voleo da lumpuje. Ali, on nije bio tek razmaženi vladarev sin.

 

Žarko Broz

Žarko Broz je bio heroj Crvene armije, dva puta odlikovan i teško ranjen (izgubio ruku). Vrela krv junačka se posle rata iskazala kroz buran život i nestašluke. Kada se oženio i osnovao porodicu, činilo se da se smirio.

Ispred Bele lađe

Tozovac (harmonika),  početak karijere u Beloj lađi

A onda je u Subotici sreo Babiku, kako su zvali Terezu Kujundžić. Potpuno sluđen njom, opijao se i opsedao je. Postao je problem SLUŽBE koja je vodila računa o Titovom okruženju. Četiri puta je stražarno, Tereza vraćana iz Beograda u Suboticu ali je Žarko uvek džipom dolazio po nju dok nije pristala da se uda za njega. To je Tita toliko razljutilo da otac i sin nisu govorili narednih 12 godina.

UDBA, rešena da razvrgne taj brak, šalje svog specijalnog agenta, stručnjaka za zavođenje – Ratka Draževića. Tajanstvena ličnost, Titov obaveštajac, poslat je na rutinski zadatak ali je izgubio glavu, odnosno pamet. Sada se on zaljubio u Babiku i njih dvoje ostavljaju sve i beže u inostranstvo, u London.

 

Pedesetih

Ratko se kasnije vratio u zemlju, Tereza danas živi u Beču a šta se kasnije zbilo, ostalo je izvan dometa agencije "radio Mileva". Da li je Tereza i dalje lomila srca najjačih muškaraca i dokle je stigla, možda je neko čuo ali su godine i zaborav učinili svoje. Babika danas ima preko 80 godina. Iz braka sa Žarkom Brozom ima sina Edvarda.KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Eh te Suboticanke…  🙂 Sjajno

 2. Verka.b kaže:

  Interesantno! 🙂

 3. Dominika kaže:

  Da li slucano imate i sliku o njoj? … 🙂

 4. Iby P. kaže:

  Edward Broz jer rodjen u Subotici 🙂  Odrastao je sa svojim ocem Zarkom. Pohadjajo je vojnu gimnaziju u Mostaru. Bio je oceve naravi i posle zenidbe je krenuo svojim putem. U martu mesecu, Babika je jos bila ziva.

 5. Theo kaže:

  Psihopata nasilnik, dobro da se malo zna za njega.
  Tukao je tu jadnu Terezu, pobjegla od njega…
  https://www.youtube.com/watch?v=9ENqDzspjuE

OSTAVITE KOMENTAR

13 + = 22

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: