Festival gitare u Subotici

U Subotici je počela sedma međunarodna muzička manifestacija “Gitar Open festival”, koja je okupila gitariste iz pet zemalja Mađarske, Poljske, Bugarske, Crne Gore, Srbije.

 

 

Subotički festival prilika je da se predstave mladi, ali i poznati virtuozi, kao i da se na stručnim seminarima čuje reč više o kompozicijama za gitaru. Pokrovitelj Gitar open festivala je Ministarstvo omladine i sporta.

 

Gitar open festival je nastao 2006. godine u Subotici i danas predstavlja profesionalnu i stručnu manifestaciju koja svake godine okuplja klasične i ostale gitariste i muzičare svih profila, od đaka osnovnih i srednjih škola, preko studenata do njihovih profesora i eminentnih gostiju vodećih svetskih muzičara.

 

Osnivač i direktor Gitar open festivala Zoran Anić kaže da organizatori veliku energiju troše na promociju mladih ljudi, mladih svirača, jer im generalno treba dati mnogo više šanse.

 

I Ministarstvo omladine i sporta, koje ih podržava godinama, proglasilo ih je za najbolji projekat podrške mladima.

 

Festival je otvoren nastupom crnogorskog gitar-dua Nikčević-Bulatović. Dva vrsna muzičara osnovala su taj duo 1991. godine i do sada su izdali pet zajedničkih albuma.

 

Srđan Bulatović kaže da se predstavljaju kompozicijama koje zajedno sviraju nekoliko godina, a koje su čisto autorske. Bazirane su na tradicionalnoj muzici Crne Gore, ali se u njima osećaju elementi i drugih muzičkih pravaca.

 

Darko Nikčević podseća da se ne mogu očekivati velike scene gde dolazi nekoliko hiljada ljudi. “Sviramo često i u Italiji. I tamo dolazi 300 do 400 ljudi na koncerte ovakvog tipa,” kaže Nikčević.

 

Pored dua Nikčević-Bulatović subotičkoj publici tokom tri koncertne večeri predstaviće se umetnici iz Mađarske, Bugarske, Poljske i Srbije.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR