Festival Omladina u Nepkeru i “Skladištu”

Za učešće na festivalu, koji je takmičarskog karaktera, prijavljeno je 109 novih kompozicija autora iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Mađarske i Austrije, ali će se na finalnoj večeri, prema odluci žirija, pojaviti samo 18 najboljih kompozicija. Festival se ove godine održava pod nazivom „Različitost koja spaja“, a četvoročlani internacionalni stručni žiri odabraće šest najboljih ostvarenja, koji će biti nagrađeni statuom festivala. Autori tri najbolje kompozicije dobiće mogućnosti da ih snime u studiju u Budimpešti, najbolji bend će dobiti sedam dana boravka u Zaostrogu, a biće nagrađeni i najbolji tekst i najbolja interpretacija. Festival je uveo i specijalnu nagradu Fondacije Kovač, dok će Internacionalni džez festival „Jazzik“ dodeliti svoju nagradu za najbolju džez kompoziciju.

 

Festival Omladina traje dva dana, od 7. do 9. novembra, i biće održan u sali Mađarskog kulturnog centra „Nepker“, dok je prateći deo najavljen u prostoru Omladinskog kluba „Skladište". Specijalni koncert u okviru "Večeri nostalgije", ove godine održaće Leo Martin u u Velikoj većnici Gradske kuće.

 

 

Festival se inače do sada održavao u Hali sportova, ali je zbog finansijskih razloga morao biti premešten u manji prostor. Ove godine je izostala finansijska podrška republike, te će se manifestacija organizovati samo uz podršku Pokrajine i Grada.

festival omladina

 

DANASKOMENTARI

 1. mima majstor kaže:

  sto im ne dadu halu za dzabe? sta su se stisli gradonacelnik i drugovi.

 2. STeve kaže:

  Ne verujem da im je grad ukinu shtogod, pise da republika nece da da para za ovo. Nije ni prosli put bilo dzabe, jer mora i Cindra da dobije platu.

 3. Neša kaže:

  "Omladinski festival" prestao je da postoji nestankom društveno-političkog uređenja u kome je postojala omladina. Danas je neko drugo vreme pa, i pored velikog entuzijazma organizatora, pokušaji obnavljanja ovog festivala doživljavaju rezultate pokušaja obnavljanja Jugoslavije. S tim u vezi imam potpuno razumevanje Republike Srbije da ne ulaže u manifestacije koje nemaju realne šanse na uspeh a ni svrhu održavanja, sem da budu održane da bi se jelo, pilo i provodilo o trošku budžeta, te predstavljaju promašenu investiciju odnosno bacanje novca građana Srbije. Nasuprot tome, Grad Subotica i Pokrajina Vojvodina prepoznali su još jedan "dobar" projekat za investiranje vašeg i mog novca. A o izmuljavanju Palića, zgradi pozorišta, kompleksu bazena u Dudovoj šumi i ostalim "projektima" ćemo kada festival "Omladina" prođe, tačnije nikada.

 4. mudrac sterije kaže:

  Nešo, Vatikan i CIA su krivi što se organizuje Omladinski festival. To su sve strane zavere protiv domaćeg patriotskog stanovništva koji se klanja glavešinama i vojvodama po Beogradu negirajući postojanje bilo čega van toga. Misliti drugačije je zabranjeno, biti drugačije je neprihvatljivo, a delovati drugačije je za osudu. "AV prvi" je alfa i omega tvog života, verujem da ti nije lako kada na temu jednog običnog festivala ostavljaš takve komentare.

 5. Neša kaže:

  @mudrac sterije

  Poenta mog komentara tj. kritike "organizovanja" manifestacije je da je dosta bilo sistema "'leba bez motike". Neka gospoda "organizatori" organizuju o svom trošku, neka sami nađu finansijere pa neka realizuju svoje ideje, kakve god da su, o svom trošku a ne mom i ostalih građana Srbije, Vojvodine i Subotice. Svako ko misli drugačije jednostavno nije normalan i saučesnik je u daljem propadanju SVIH građana. I vi sebe nazivate "mudracem"?!? Dosta mi je raznih "mudraca" koji mudruju po tuđem džepu! Mudrujte ali i plaćajte!

 6. djomla kaže:

  Nešo,

   

  kultura nije profitabilna delatnost. Kada jedno društvo svede kulturu na profitabilne grane dobija se izrod koji se zove ESTRADA.

   

  Ne možeš baš sve da svedeš na priču o "profitabilnost" bar ne Vi koji kroz komentare propovedate socijanu pravdu i koji se ujedno i protivite načinu sprovedene privatizacije i funkcionisanju sadašnje privrede koja isto tako funkcioniše samo po pravilu "profita". Ista će se stvar desiti i sa kulturom. Ustvari već se desila.

   

  Elem, "leba bez motike" sigurno ne postoji u kulturi, jer da postoji onda bi kulturni radnici imali stanove u najužem centru grada, vozili bi skupa kola i posedovali jahte. Međutim, ja lično nisam upozao takvu osobu iz oblasti kulture u Srbiji. Estrada je druga priča.

 7. Neša kaže:

  @djomla

  U društvu koje je novu vlast dobilo silom, bagerom, ruljom, paljevinom i pljačkom državne Skupštine, državne televizije i glavnog grada i dolaskom bahate, osione i nekulturne "elite" kulturi koju pominjete bilo je presuđeno i dvanaest godina je ta presuda izvršavana u ime "novih vrednosti i raščišćavanja sa starim". Nisam ja lupao u bubnjeve, duvao pištaljke i vikao "Gotov je" pa nisam ni kriv za ovakav odnos prema kulturi: u ovom gradu bioskopa skoro da nema, pozorišta takođe, kvalitetne koncertne sale nikada nije ni bilo… 

  Elem, da bi neka manifestacija zaslužila podršku (bilo čiju) prvo mora da se dokaže. Realno, a oslanjajući se na istoriju, ono što valja ne prestaje a ono što je prestalo imalo je razloga za to. Festival "Omladina" nije silom ukinut nego je godinama slabio i bledeo a na kraju je i veštački održavan u ime "budućnosti socijalističke omladine i njenih vrednosti" i sličnih odrednica. Ako tu manifestaciju gledamo kao tvorevinu, ona je nastala, živela i na kraju prestala da živi prirodnim putem tj. zbog sve manje podrške javnosti jer javnost je ta (njeno interesovanje) koja održava u životu manifestacije. Zašto spominjem istoriju? Zato što iz nje možemo mnogo da naučimo da ne bismo pravili greške i uzalud trošili vreme, energiju i novac. Veliki je broj primera bezuspešnih pokušaja obnavljanja raznih grupa, bendova i manifestacija koji su prestali da postoje. U slučaju pokušaja obnavljanja manifestacije "Omladina" treba imati u vidu da više nema "omladine", nema društva u kome postoji omladina, nema države koja je tu omladinu stvorila, negovala, poštovala i ulagala u nju. Realno, ni inicijatori obnavljanja nisu omladinci pa se postavlja pitanje koja omladina kojoj omladini i sa kojom svrhom pokušava da vaskrsne festival sa istoimenim nazivom. I onda bi, po mišljenju organizatora a uz Vašu podršku, manifestaciju koja je unapred osuđena na slabe efekte trebala da podrži država koja nema novca ni za značajnije kulturne aktivnosti jer je opljačkana od strane onih koji su nam pre trinaest godina doneli "boljitak" u svakom segmentu društva pa i u kulturi. I da se ne zavaravamo, pokrajina (DS) i grad (DS) neće finansirati manifestaciju radi kulture nego iz nekih drugih razloga tj. interesa i to finansijskih. A da neće zbog kulture dovoljno govori njihov dosadašnji odnos prema njoj: bioskopi, pozorište, zgrada Muzičke škole…

  Podržavam sve što ima širi društveni značaj. Privatne priredbe gde se "odabrani" ugrađuju o trošku građana ne!

 8. roditelj kaže:

  Ja sam Srbin iz centralne Srbije i moje dete treba da nastupi na festivalu.Posto u ovakoj Srbiji samo turcizam ,seljocizam,lukoizam,cecoizam i naravno debilizam uspevaju, i treba podrzati svaku manifestaciju ciscenja mozga.Naravno, treba kontrolisati pare koje bi Moja Republika ulozila i ne treba se bojati Jugoslovenstva , jer Jugoslovenstvo nastaje u okruzenju u kome dete zivi.To znaci, treba da zna: ko je, sta je, da zna svoje korene(za to nije kriv festival ili sl. nego porodica) i tradiciju a za uzvrat ne treba nekog drugog da ljubi i voli na silu ali treba da postuje razlicitost i pravo drugih ljudi na svoj integritet.Zato podrzavam svaku manifestaciju "Normalnih ljudi" i samo napred !!!!

OSTAVITE KOMENTAR