Festivali vraćaju sredstva koja su dobila od Ministarstva

Kako satirično web blog izdanje njuz.net prenosi, Festivali u znak podrške vraćaju Ministarstvu kulture novac koji su godinama dobijali. Poznato je da sve vesti koje Njuz objavljuje su ili izmišljene ili u službi skretanja pažnje na neku pojavu u društvu. Ovog puta radi se o kulturi, a akcenat je na slaboj podršci velikih nacionalnih festival od strane države, među kojima se nalazi i Festival evropskog filma Palić.

 

 

“Festivali u znak podrške vraćaju Ministarstvu kulture novac koji su godinama dobijali

 

Muzički festival „Egzit“, džez festival „Nišvil“ i Festival evropskog filma „Palić“ odlučili su da Ministarstvu kulture vrate sav novac koji su proteklih godina, kao pomoć, dobijali. Na ovaj način, kako je saopšteno, festivali žele da pomognu državi koja se nalazi u veoma teškom ekonomskom trenutku.

 

Ova odluka doneta je na hitno održanoj zajedničkoj sednici organizacionih odbora sva tri festivala.

 

– Svaki od ova tri festivala u najkraćem roku formiraće komisiju koja će imati zadatak da utvrdi koliko je koji festival, od svog osnivanja pa zaključno sa 05.06.2013. godine, tačno dobio sredstava od Ministarstva kulture. Kada to bude ustanovljeno, svaki festival će utvrditi dinamiku vraćanja dobijenih sredstva – kaže Blažo Perović, direktor Festival evropskog filma „Palić“.

 

Kako bi se izbegla mogućnost kašnjenja ili odugovlačenja sa vraćanjem novca, Perović je rekao da su se festivali obavezali da svoje obaveze prema državi izmire do 1. oktobra.

 

U Ministarstvu kulture ne kriju zadovoljstvo ovom odlukom, ali za sada ne žele da žure sa komentarima.

 

– Gest je lep, štaviše za primer drugima, ali dobra namera i obećanje su jedno, a konkretni potezi i realizacija su nešto sasvim drugo. Kada ova odluka bude konkretizovana, onda ćemo davati komentare i pohvale – kratko je za Njuz rekao resorni ministar Bratislav Petković.

 

Nakon ovog poteza tri velika festivala, mogućnost da vrate sav dobijeni novac od države najavili su i mnogi drugi manji festivali među kojima su Festival kulture mladih Srbije, Zmajeve dečje igre, Dečji kulturni centar, Književni festival za decu Krokodokodil i Beogradski aforističarski krug.

 

Njuz.netKOMENTARI

  1. JimmyQ kaže:

    A kad će političari da vrate sve što su uzeli pa da preimenujemo zemlju u Utopija? Po njihovoj imovini ne vidim da je stanje toliko loše…

  2. Mister No kaže:

    Pomažu napaćenoj državi koja je u teškom ekonomskom stanju?Ako se dobro sećam prošli put kad je išla slična priča ( luksuzno umotanu u priču o zajmu za Srbiju) no razlika je bila što su dobrovoljci davali( bacali) svoje lične novce pare su otišle za predizbornu kampanju.I ovo mi na to miriše pošto se šuška o izborima.

OSTAVITE KOMENTAR