Film Subotičanina na Berlinskom filmskom festivalu

Kratki film dvojice diplomiranih studenata Više škole za komunikacije u Budimpešti, Rolanda Fergea (režija) i Akoša K.Kovača (fotografija), pod nazivom El (Odlazim), snimljen bez dijaloga u crno-beloj tehnici, pozvan je na berlinski Međunarodni filmski festival, koji počinje 6. februara i biće projektovan u okviru selekcije omladinskih i dečjih filmova, Generation.

 

Skoro 50 filmova su izabrana za ovu selekciju koji se nadmeću za nagradu Kristalni medved i za nagradu žirija Generation selekcije.

akos werkfoto

Ovaj kratki film o odlasku iz domovine je diplomski rad Rolanda Fergea, koji je završio odsek za film i medijske nauke i Subotičanina Akoša K. Kovača, koji je završio odsek za kamermane i obojica su nedavno diplomirali na Višoj školi za komunikacije u Budimpešti.

 

Kratki film El (Odlazim) snimljen je na Panonskoj nizij i prikazuje usamljenu decu sa pogledom odraslih, kako se opraštaju od svojih prebivališta, od jedne nepoznate zemlje. „Sa sobom nose kofer, muzički instrument, kavez.“ Odlaze. Ili, možda, beže od nečega, u nešto? Šta im se krije u pogledu? Dotle moraju tegliti – svi oni – ove teške kofere? Dotle ćemo stići na kraju? Na ova pitanja odgovor treba da damo mi, gledaoci, dok gledamo ovaj film bez dijaloga i reči. Mnogi odlaze da bi učili ili u nadi jednog boljeg života“. – čitamo u rezimeu filma.

 

Muziku za film je komponovala Agi Kazai, a konzulenti su bili profesori budimpeštanske više škole: Andraš Šalamon, reditelj i Gabor Sabo, snimatelj, šef odseka. Snimanje filma podržao je i pokrajinski Sekretarijat za kulturu.

 

akos forgatasKOMENTARI

  1. filmadzija kaže:

    Lepo…

OSTAVITE KOMENTAR