Finansiranje medija pod uticajem politike

Novac poreskih obveznika na medijskim konkursima u Subotici dobijaju i organizacije bliske pojedinim političkim strankama, a tokom izbora projekata za finansiranje dešavaju se politički pritisci, objavio je danas portal Magločistač.

Istraživanje tog portala pokazalo je da su u Subotici od 2014. godine novac za isti medij, list Dani, dobijala tri različita podnosioca predloga projekta.

Magločistač je objavio da je konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja raspisan 23. marta 2015 godine, a na njega je pristigla 31 prijava. Ukupno je dato 25.796.200 dinara, za 20 medijskih projekata. Najviše novca, osam miliona dinara, dobila je Fondacija Panonija, osnivač RTV Pannon, iza koje slede Euro Alfa, kao osnivač RTV CITY, sa oko četiri miliona dinara i RTV YU ECO sa 3,8 miliona dinara.

radnicki otvoreni univerzitet subotica

Kako se navodi u istraživanju, četvrto medijsko preduzeće po visini dodeljenog novca – Magazin Dani – dobilo je 2,5 miliona dinara. Bio je to treći pokušaj oživljavanja istoimenog lista koji ne izlazi od 2011. godine.

Milutin Mitrić, u to vreme honorarni saradnik Dana, bio je predsednik tročlane Komisije koja je odlučivala o raspodeli sredstava.

Na pitanje da li je bilo pritisaka prilikom odlučivanja o dodeli sredstava, Mitrić je rekao za portal Magločistač da je bilo „teškog dodvoravanja“ i pritisaka na članove Komisije, ali im oni nisu podlegli.

Gradonačelnik Jene Maglai potvrdio je da je bilo ozbiljnih političkih pritisaka na Komisiju, kao i „da su apetiti mnogih subotičkih medija veoma visoko podignuti“.

„Moram još jednom naglasiti da je bilo veoma ozbiljnih pritisaka vezano za te pare, ljudi iz Komisije su odradili posao savesno, odgovorno i stručno“, rekao je Maglai.

Fondacija Panonija za projekat „Opšteobrazovni program o dešavanjima u gradu Subotici“ dobila je osam miliona dinara na konkursu iz 2015. godine, u vreme kada Savezu vojvođanskih Mađara (SVM) pripadaju neke od najbitnijih poluga vlasti u gradu. U 2014. godini Panonija je dobila 5,7 miliona dinara.

Neki osnivači Fondacije Panonija, navodi se u istraživanju, su sada bivši funkcioneri SVM-a, koji su se priključili udruženju Mađarski pokret, osnovanom u avgustu 2015. godine.

Na poslednjem konkursu 2015. godine, 170.000 dinara za TV produkciju Bajmočka hronika dobija Bunjevački kulturni centar Bajmok, čiji je zastupnik Branko Pokornić, član odborničke grupe SPS-a u lokalnoj skupštini. Ovo udruženje, koje ranije nije dobijalo novac na konkursima u vezi sa medijskom delatnošću, redovno dobija novac na konkursima za finansiranje programa i projekata u kulturi.

Od 2013. godine na konkursima novac dobija i Boris Bajić, sin zamenika predsednika Skupštine i predsednika Saveza bačkih Bunjevaca Mirka Bajića, navodi se na portalu Magločistač.

U istraživanju se dodaje i da je novoosnovana Hrvatska udruga novinara Cro-news za projekat CrOnline dobila 200.000 dinara na konkursu iz 2015. godine. Udruga novinara Cro-info, čiji je jedan od zastupnika odbornik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Ivan Ušumović, za TV program na hrvatskom jeziku Hrvatska panorama dobija 710.000 dinara.

Istraživanje Magločistača pokazalo je da novi medijski zakoni nisu rešili sve probleme u finansiranju medija i da je uticaj politike na raspodelu novca prisutan.

 

Izvor: RTV, Magločistač

 


KOMENTARI

 1. logika kaže:

  uradjeno je istrazivanje veoma kratko unazad… ne branim nikoga, ali pre 2014. dok su zuti bili na vlasti u Subotici, Fondacija Panonija je dobijala smesne pare od grada, dok je razlika bila dodeljivana uvek YU ECO televiziji, vise poznato kao zutom mediju…. tako da, naslov jeste tacan, pare se dele na politickoj osnovi, ali je vazno napomenuti, da su vise para uvek dobijali mediji koji su bliski sa trenutnom vlascu…

 2. Subotica najvece selo kaže:

  Bravo za Maglocistac.

 3. NEMANJA kaže:

  Drage dame i gospodo istraživači, Maglosakupljači. Bio bih veoma zahvalan da prikažete kompletnu istinu i činjenice. 1. Većina Vas je nekada radila u gutaču budžetskih sredstava Grada Subotice tj Radio Subotici (preko 40.000.000 godišnje od Grada), za svega četrdesetak zaposlenih, u mediju koji je najjeftiniji kada je u pitanju cena proizvodnje medijskih sadržaja. !!!!! Dok ste bili ušuškani i mirni zahvajujući sredstvima Grada, nikome od vas nije padalo na pamet baviti se istraživačkim novinarstvom. Bili ste tada mali poslušni pionirčići-poltroni Ljubiše i njegovih prethodnika. Međutim kada ste uvideli da tone vaša lađa, pogotovo nakon privatizacije medija, postali ste VELIKI ISTRAŽIVAČKI NOVINARI. 2. Objasnite javnosti upravo vi, Maglosakupljači, koliko Vas ostvaruje prihode iz komercijalnih izvora, a koliko i dalje iz budžetskih sredstava. Objasnite subotičanima kako upravo neki od Vas imaju honorarna primanja od skoro 100.000 bruto dinara mesečno iz budžetskih sredstava. Postavljam pitanje da li je licemerno baviti se pokušajem istraživačkog novinarstva, a puniti sebi džepove budžetskim novcem. Uzgred, verujem da se sredstva na konkursima mogu pametnije rasporediti, ali definitivno niste vi merodavne osobe koje imaju legitimitet pisati o tome nakon navedenog.

 4. Megille kaže:

  I Mirko Bajić je uvali svog sina u politiku i na grbačU naroda? Pa gdje ti je Mirko poslovni prostor kuju si na mufte dobio os grada? Zašto tamo ne radiš sa sinom?

 5. Gabika kaže:

  Bravo za Maglocistac! Javna je tajna da je ratni huskac iz 90ih Milutin Mitric glavni naprednjaci cenzor u današnjoj Subotici, i da svojim nacionalističkim jatacima dovlaci budzetske pare. Preporučujem da se kontaktiraju nadležni organi i pomno sve istrazi.

 6. kigi kaže:

  Mirko Bajić je običan g..vnar.

 7. Srđan kaže:

  Natalija je to vrlo lukavo, ali nadasve površno obradila, zaboravila je da spomene ko još dobija indirektno kroz druge razne kanale a po osnovima kojekakvih praćenja, konsultacija, analiza i bla bla bla. Znam da ona to zna, ali nije joj u interesu da priča, ali onda ajde da ne glumatamo istraživačko novinarstvo nego nazovimo ovo istraživanje srednjoškolskim maturskim radom. Zna se ko kome viri iz dupeta i ko se čepi za gradske pare, samo ti pravi novinari i napišu dovoljno jasno, bez da imenuju a da nema dileme ko je u pitanju.

OSTAVITE KOMENTAR

43 + = 44

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: