Fiskalne kase stižu i na pijace, prodavci negoduju

U skladu sa novim Zakonom o fiskalizaciji, koji stupa na snagu 1. januara 2022. godine, prodavci na pijacama moraće da imaju fiskalne kase. Prelazni rok je od 1. novembra do 30. aprila, što znači da će počev od 1. maja 2022. godine svi morati da izdaju fiskalne račune. U „Pijacama Srbije“ još uvek nisu sigurni kako će sve izgledati u praksi, kao i kako će se odraziti na poslovanje pijaca, ali veruju da imaju dovoljno vremena da pomognu zakupcima da se prilagode.

Za kilogram banane ili narandže na pijaci moraćete da dobijete i fiskalni račun, baš kao da ste pazarili u marketu. Novu meru države zakupci na subotičkoj Mlečnoj pijaci dočekuju s negodovanjem – penzionerka Stana Vuković, koja već šest godina prodaje voće i povrće, kaže da će od tezge sigurno odustati jer sa fiskalnom kasom nema nikavu računicu. Kupaca je, dodaje, sve manje, a troškovi su sve veći i sa fiskalizacijom samo može da ode u minus. Zato će otići kući.
I dok na pomen fiskalne kase većina odmahuje glavom i ne želi pred kameru, Vesna Ivanović je već spremna za novi zakon, jer je kasu uvela ove godine. Iako su joj zbog toga porasli troškovi poslovanja, kako kaže, biće joj lakše da se prilagodi.
Fiskalnu kasu najkasnije do 1. maja moraće da imaju svi prodavci mešovite robe, dok su izuzeta registrovana poljoprivredna gazdinstva koja prodaju sopstvene proizvode, kao i hranu od tih proizvoda, objašnjava Savo Duvnjak, izvršni direktor Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“. Kako ističe, još uvek ima brojnih nedoumica, naročito oko izbora fiskalne kase.
Koliko će fiskalizacija uticati na pijace u Srbiji i kako će biti prihvaćena, naš sagovornik kaže da je još rano govoriti o tome, ali da će bez sumnje doneti mnogo promena.
Prodavci će moći da računaju i na pomoć države – subvencije u visini od oko 200 evra, koliko košta i fiskalna kasa. Ipak, koliko njih neće moći da izdrži još jedan namet i koliko će ih napustiti pijačne tezge zbog ove mere, poput Stane s početka priča, ostaje tek da se vidi.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Pajdo kaže:

  Super. A kad će zakon o poreklu imovine??

 2. Caru carevo kaže:

  Cilj je da se uništi svaki vid preživljavanja. Da bukvalno robujemo probisvetu i vucibatinama, i da im ljubimo noge kada najave da će nam deliti pomoć od 20 eura.

 3. EU kaže:

  Reći će tako je u EU, svetu. Ja bih prvo da nam daju plate kao u Evropi pa onda sve ostalo.

 4. Tramp kaže:

  Ma koliko god ovo sa fiskalnim bilo normalno,jednostavno , u Srbiji je to neprimenjivo.Razlog je taj kao i u svemu drugome: Nema ko da to sprovede u delo.JEDNOSTAVNO NEMA.Drzava je korumpirana i po horizontali i po vertikali.

 5. Anonimni kaže:

  Drzava je gladna para

 6. Sale kaže:

  Ne podrzavam ovu vlast ali krajnje je vreme bilo da se uvedu kase i iskoreni siva ekonomija i sverc…Ako mogu male prodavnice,zanatlije i drugi da placaju zasto bi pijacari-sverceri bili izuzeti i ovako su budzet ostetili za milijarde…

 7. zorica kaže:

  Al ce biti komedije ,,drzava je cudo…Hahahah

 8. jovan kaže:

  Jedino fiskalna kasa neće biti na Mađarskoj granici odakle šleperima se švercije roba na te Subotičke pijace …

 9. realista kaže:

  iskreno mi drago mozda sad makar deo tih istih penzionera koji su glasali za ovo skapiraju kolike su …. cvecke

 10. Rax kaže:

  Cudno je da kineska robna kuca,tu gde ja stanujem, nikada ne daje racun. Kada trazim jako su ljuti.nasim gradjanima oduzimaju dom,zbog dugova,dok njih podsticu, sigurna sam da se zna,inace ne bi smeliovo da rade.
  Moramo nekako zaustaviti ovo,jer ce nas unistiti podpuno. A ljudimo sa pijace predlazem da skupljaju kupce,kojice od kuce da kupuju. Mi gradjani nemamo nista od ove otimacine samo politicari i njihovi biznismeni, nas zivotni standard samo opada,a ne ulaze se ni u infrastrukturu.

 11. STeve kaže:

  Razvod odmah 😉

 12. .................................... kaže:

  Zaista neznam.Kako će se ovo sve odraziti na južnjake kopji samo preprodaju robu..

 13. dule kaže:

  @Pajdo
  Za neinformisane zakon je usvojen i počela je njegova primena. Trenutno je u radu desetak najkrupnijih predmeta. Da se redovno informišete ne bi postavljali takva piranja. Al dobro razumem to vam ostalo od vremena Koštunice.

 14. dule kaže:

  @Realista
  Penzioneri će prvi pozdraviti ovo. Na ovaj način se obezbeđuje još jedan sihuran izvor prihoda iz kojih će se isplaćivati penzije.

 15. +++ kaže:

  Pijaca je pijaca, gde ćeš da se pogađaš oko cene nego na pijaci, tako da je uvođenje fiskalnih kasa na pijacama vrhunska glupost. Onda treba pijačar da odgovara jer je tebi prodao kilo jabuka za 45 dinara, ili još smanjo cenu pred kraj pijace da ih ne vraća kući, a tebi prethodno za 50 dinara! Alooooooooo!!! Nije pijaca maximarket ili STR, tu se uzima i plaća, ko će čekati red dok ti neka ćorava baba iskuca račun!? Počeće da se stvaraju pijace po kvartovima u dvorištima privatnih kuća i garažama (što sam već video da ima), pa da vidim kako će na privatnom posedu kontrolisati prodaju, i da dobiju nalog da upadnu na njega, ko će od kupaca reći da nije došao da poseti komšiju i pozajmi kilo luka, i šta koga briga koliko ja kilograma luka držim na svom posedu i kome dajem? Pa nije to marihuana pa da je zabranjeno!

 16. +++ kaže:

  EU – plate se ne daju, plate se zarađuju, tako da plate kao što su u EU prvo treba zaraditi. Ako ti ovde radiš isti posao kao u nekoj istoj fabrici u EU, ne znači da možeš (moraš) da budeš isto plaćen, i da zavisi od toga da li će ti to neko „dati“.

 17. Tramp kaže:

  Penzioneri su najmanja briga postojeće oligarhije na vlasti.To
  je samo njihova propaganda. Penzionera je po sili prirode sve manje i manje ,problem je porast partijskih parazita.E njih treba izfinansirati. Sve ih je više i više.Oni neće da klimaju glavom kao penzioneri za 20 ,30 ili 50 eura godišnje pred izbore i 100-200eura mesečne penzije.

 18. 024localhost kaže:

  Mrzim buvljak, uvek me podseti na ne srećne 90-te. Molim pod hitno da se zatvori buvljak. Sada me svi mrzite, ali dosta je više!

 19. Trovach kaže:

  @+++…Zamisli da prodavci na pijaci na licu mesta prave pisanu kalkulaciju zbog cenjkanja. Piš živi 😉

 20. +++ kaže:

  Trovach – piš živi za tri struka mladog luka da mi izdaje fiskalni račun!

 21. H kaže:

  Kao i svaka ideja do sada, i ova se neće realizovati. Jer cilj je, kako sam shvatila, da proizvodjači budu izuzeti, a preprodavci obuhvaćeni, što je u redu. Ali, na pijacama proizvodjača gotovo ni nema, nemaju vremena da stoje za tezgom. Znači, ili će prodavati ucenjivačkim megamarketima, ili će prestati sa radom. I eto nama svega iz Kirgistana. A preprodavci će već nekako ‘rešiti papire’ da su proizvodjači.

 22. ufffffffffffffffffff kaže:

  @024localhost-prijatelju neka Te mrzi ko god hoće. Buvljak se ili mora dovesti u red ili mu svakako opstanka nema, mada uzimajući u obzir sve ove špekulacije i pojedine likove koji tuda šetaju najbolje je da se zatvori i da se otvori šoping centar uzimajući u obzir infrastrukturu koju poseduje.

 23. Tramp kaže:

  Zatvaranje buvljaka ili 99%njegovo smanjenje je neminovno. Kako namaci hiljade radnika za ZONU ,a tek fabriku litium baterija (ako stvarno nikne u Subotici).U ostalom na pijacama nemaš niti jednog proizvodjaca (poljoprivrednog ,možda neki sitni ,mada
  ni u to ne verujem ),prodavci su uglavnom natkupci ,veći ili manji, bez ikakve higijene
  ili uopšte sanitarne kontrole pljuju u prste i razvlače najlon vrecice, pakuju sitnu robu u plastičnu ambalažu nebi li kao , pokazali svoj profesionalizam u poslu a u stvari niko ne nosi ni rukavice a kamoli masku i time šire zarazu
  svih vrsta.. Tezge jesu registrovane na proizvodjaca ali ih ovi izdaju preprodavcima ,što je ustvari još jedna u nizu mahinacija kojima se služi rukovodstvo pijaca. A inspekcijskih organi (do grla u korupciji) ne pada im na pamet da provere dali su prijavljeni oni što rade, kao prodavci kod poslodavca (zakupca tezgi).

 24. Da, da.... kaže:

  Kolko vidim, najbolje bi bilo, da svi koji su zaposleni, bez obzira gde i kako, da dajemo svu svoju zaradu, do zadnjeg dinara SNS bandi, kao neki vid poreza što smo uopšte živi i dišemo, za našu decu….

 25. Za tvoju informaciju kaže:

  dule – penzije se od jula meseca po prvi put isplaćuju u celosti iz PIO finda, ako nisi znao. Za vreme „žutih“ je oko 48-60% ili i preko 60% pokrivala država, od tada se taj procenat smanjivao i od jula ove godine je doveden na nulu. To nije postigla bivša nego ova vlast, mrzeli je koliko hoćemo. Tako da ako si mislio da kažeš da nekome treba da otima pijačarima da bi se isplatile penzije, malo si se zajebao.

 26. amacak kaže:

  „a u stvari niko ne nosi ni rukavice a kamoli masku i time šire zarazu
  svih vrsta.“

  osim ako ne stavlja novi par čistih rukavica iz kutije kako tačno sprečava „zarazu svih vrsta“ nošenjem istih ceo dan?

 27. amacak kaže:

  „dule – penzije se od jula meseca po prvi put isplaćuju u celosti iz PIO finda, ako nisi znao. Za vreme “žutih” je oko 48-60% ili i preko 60% pokrivala država, od tada se taj procenat smanjivao i od jula ove godine je doveden na nulu.“

  to su žuti organizovali tako ili su nasledili iz prošlih vremena?

 28. dule kaže:

  @Za tvoju informaciju
  Potpuno pogrešno si me razumeo. Nisam bio sarkastičan, jasno sam rekao šta mislim. To što si me pogrešno razumeo tvoj je problem. Ja sam upravo afirmativno govorio o uvođenju fiskalnih kasa kao o još jednom izvoru finansiranja države. Reci mi odakle se puni penzioni fond. Nije to nikakav investicioni fond koji sam sebe finansira. Uvođenjem reda u državi i obezbeđivanjem stabilnih prihoda svima će nama biti bolje. Znam ja jako dobro kakvo je stanje PIO fonda bilo u vreme žute kamarile i kako su se obezbeđivala sredstva za penzije ne moraš tome da me učiš. Uopšte mi nije bila namera da branim prethodnu vlast kako si ti pogrešno zaključio.

 29. Pajo Vizin kaže:

  Ovo se vec jednom desilo pocetkom 2000-te, kada su vlasti naredile da svi prodavci moraju imati fiskalnu kasu, kako u prodavnicama tako i na buvljaku, i izdavati fiskalni racun za svaku prodaju. U prodavnicama su fiskalne kase bile programirane na 17% poreza za gotove proizvode i 3% ili 5% (ne secam se tacno) za sirovu robu, tipa brasno, secer, so, hleb, jaja…dok su fiskalne kase kod prodavaca na buvljaku bile porogramirane na 0% poreza i mislim da se kod njih porez placao pausalno.
  Posle nekog vremena, prodavci na buvljaku su poceli da ‘zaboravljaju’ fiskalnu kasu kod kuce, ostajali su bez baterije ili bez papira u fiskalnoj kasi. Namerno se nije izdavao racun strancima, komsijama, poznanicima, poznanicima-poznanika, pa se koriscenje fiskalne kase svelo na minimum, a kasnije i zaboravilo na koriscenje iste.

  Poslovanje na pijaci je nemoguce kontrolisati, jer ne postoji regularan i kontrolisani ulaz robe, kao ni stanje na lageru, takodje ni kasa sa pazarom ne postoji, pa je nemoguce proveriti i uporediti stanje pazara sa knjigama u toku dana, ukoliko bi kontrola naisla, kao sto se to radi u prodavnicama. I na kraju krajeva, prodavac moze da napravi rashod i baci robu svaki dan po zavrsetku radnog dana (i neko mu plati za to ‘smece’ gotovinom i bez racuna kad niko ne gleda, jer je to samo ‘smece’) i sve legalno i po zakonu.
  Sve u svemu, ni ovo nece biti dugog veka, a ljudi ce uvek naci rupu u zakonu kako da zaobidju kontrolu prodaje i zarade na crno, sivo..ili kako god se to zvalo.

 30. amacak kaže:

  „Znam ja jako dobro kakvo je stanje PIO fonda bilo u vreme žute kamarile“

  kakvo? nasledili fond pun kao u norveškoj pa uništili? neće biti.

 31. Za tvoju informaciju kaže:

  dule – Izvini ako sam te pogrešno razumeo. Penzioni fond, kasnije preimenovan u PIO, uništen je za vreme sankcija. Ako me pitaš odakle se puni danas, možeš to i sam da saznaš, koliko je meni poznato iz doprinosa koje plaćaju zaposleni, a da bi bilo izdvajanja i doprinosa, ergo, mora da bude zaposlenih. Prema tome – dabome, zaključi i sam da li je zaposlenost povećana, pa je zato i PIO fond napunjen. Ako to nije tačno, ako neko i to tvrdi da „lažu“, onda neka objasni kojim hokus-pokusom se isplaćuju penzije? Na vreme i uz povremena povećanja, koliko-toliko, ali se povećavaju. Inostrani krediti? Bajka, jer pođi od sebe da ne možeš ni u jednoj banci da dižeš kredite do besvesti, moraš da imaš i osnovu kako ćeš da vraćaš i iz čega da bi ga dobio. Isto važi i za državu. Dakle, ima nešto u toj priči o ekonomiji Srbije koja se podigla iz mrtvih, sviđalo se to nekima ili ne.

 32. Za tvoju informaciju kaže:

  Amačak – da, „žuti“ su nasledili posledice sankcija i bombardovanja koje su sami izazvali svojim lažima i opanjkavanjima Srbije po svetu, kao što su OVI nasledili to stanje od „žute kamarile“. Samo što „žuta kamarila“ 12 godina nije bila sposobna da smanji taj procenat „potovanja“ države za penzije, a OVI su ga sveli na nulu. Kapiraš konačno nešto u životu?

 33. amacak kaže:

  „sankcija i bombardovanja koje su sami izazvali svojim lažima i opanjkavanjima Srbije po svetu“

  ti nisi pri sebi. šta je taj zapadni svet, gomila maloletne dece koju se nekakvi „žuti“ naveli na sankcije ogovaranjem? mnogo pre navodnog opanjkavanja desila se izjava pokojnog predsednika srbije sahranjeg po lipom da srbi možda ne znaju da rade ali znaju da se tuku i posledično pijano razbijanje svega i svačega u trajanju od desetak godina.

  „Samo što “žuta kamarila” 12 godina nije bila sposobna da smanji taj procenat “potovanja” države za penzije“

  prvo nije 12 godina, drugo nikad nisu bili sami u toj vladi, treće i sami su imali taj cilj delom i kao zadatak od mmf ali deset godina razbijanja i izolacije ne ispravlja se preko noći.

  kakogod, dok su oni bili na vlasti postojala je i neka opozicija koja je mirno preuzela vlast posle izbora. za ove koji su sve živo ugušili ostaje da se vidi kako će otići. ono što je sigurno da su uspeli da srbiju da vrate na jednopartijski sistem i parlament bez opozicije u probranom društvu tipa belorusija i razni *stani po srednjoj aziji.

 34. Anonimni kaže:

  @Za tvoju informaciju
  aaaa, sad mi je malo jasnije. Znači Žuti su devedesetih opanjkavali našu vlast po svetu i zato su nam od Rusije do Amerike uveli sankcije,zato smo imali hiper inflaciju, pljačku štednih uloga građana, piramidalne šeme, izgubljene ratove, bombardovanje, zato smo plaćali taksu za izlazak iz zemlje itd itd u dve reči opšti haos.
  Mislim da ni ti nisi toliko glup da u to veruješ. Dobio si sendvič da botuješ po forumima i ubeđuješ babe kako je đilas kriv za sve.Pa jesi li ubedio nekog ovde u to tvoje baljezganje?

 35. Mali podsetnik kaže:

  „Opet smo pred bitkama i u bitkama. One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene.”
  (izvod iz govora Slobodana Miloševića)

 36. Za tvoju informaciju kaže:

  Anonimni – Gde da ti pošaljem jedno brdo sendviča pa da se i ti jednom ljudski naždereš, kada si toliko alav na iste pa ih pominješ u svakom komentaru?

 37. Za tvoju informaciju kaže:

  amačak – “sankcija i bombardovanja koje su sami izazvali svojim lažima i opanjkavanjima Srbije po svetu”. Da, upravo tako. Markale, Vase Miskina, Račak…“Srbiju još treba bombardovati dok mi ne dođemo na vlast“, dr Zoran Đinđić, emitovano na Euro News, 3. maj 1999. Itd.

 38. amacak kaže:

  „”Srbiju još treba bombardovati dok mi ne dođemo na vlast”, dr Zoran Đinđić, emitovano na Euro News, 3. maj 1999.“

  hiljadu puta ponovljena laž postaje istina. nigde nisam video navodnu izjavu u originalu, sve pretrage vode na neke forume ili članke gde se ništa slično ne može pročitati.

  kao misaoni eksperiment recimo da jeste baš tako izjavio 1999. godine. kako je tom izjavom izazvao sankcije koje su uvođene u više faza još od ’91 ako se ne varam? i kako je izjavom u maju izazvao bombardovanje koje je počelo u martu?

  za razliku od te fantomske đinđićeve izjave iz ’99 ova je stvarna:
  „U intervjuu za NIN 12. aprila 1991. predsednicima srpskih opština porucio je: „Ako treba da se tucemo, bogami cemo da se tucemo. A nadam se da nece biti toliko ludi da se sa nama tuku. Jer ako ne umemo da radimo i privredujemo, bar cemo znati dobro da se tucemo“.

  evo i izvor: https://mondo.rs/Liste/a946398/Slobodan-Milosevic-citati-i-snimci.html

 39. Za tvoju informaciju kaže:

  amacak – „Laž“ koju sam lično čuo iz njegovih usta na Euro News toga dana. Toliko znam engleski da sam mogao da razumem. Glup si kao – ne znam sa čime bih te uporedio, u martu je počelo bombardovanje a u maju je rekao da JOŠ treba Srbija da se bombarduje. Šta su sve on i njegovi radili od 1992. da ocrne i satanizuju Srbiju po svetu, mogao bih da ti napišem traktat, ali sa ostrašćenom budalom ne vredi diskutovati. Završili smo.

 40. laki kaže:

  @Za tvoju informaciju

  Imaš pogan jezik kao i tvoji partijski drugovi, a žvalavkovi jurišnici. Mislim da bi vas trebalo još jednom makar malo „potprašiti“ kako bi ste se prisetili da sa silom nema zajebancije.

  Ko god da je rekao, ako je rekao, da je trebalo bombardovati, bio je u pravu. Znali su oni i onda, a i sad da je narod nemoćan da se na bilo koji način izbori za demokratiju, jer su ondašnji diktator, kao i sadašnji, uzeli pod svoje sve institucije, vojsku i policiju. Bombe su bile jedno od rešenja da se svrgne diktatura.

  I dan-danas sadašnji vlastodršci tvrde da je to bila akcija protiv građana Srbije i takvu misao plasiraju konstantno u medije. Međutim, ništa nije bilo protiv građana, nego protiv zloglasnog Miloševićevog režima. Bilo je kolateralnih žrtava i štete, ali u ratu se to i podrazumeva.

  Imam utisak da se i sadašnjem žvalavom diktatoru priprema isti scenario, samo toga još nije svestan. Neko će reći da Vučića zapad voli, ali prisetimo se samo kako je i Sloba jedno vreme bio naizgled po volji zapada, a potom se prisetimo i epiloga i gde je i kako skončao.

  Izvinjavam se, ali u nekim situacijama moram da upotrebim i poneku težu reč, jer se ipak u komentaru obraćam onom koji drugačiji rečnik ne razume.

 41. amacak kaže:

  „„Laž“ koju sam lično čuo iz njegovih usta na Euro News toga dana. Toliko znam engleski da sam mogao da razumem.“
  heh, toliko znam engleski. toliko o tome čak i da se desilo.

  o navodno tačnom datumu kojeg se isto tako sećaš da ne govorim. sećam se i ja stipana demeka na euronewsu pa nemam pojma koji je datum bio ali ti sve znaš osim engleskog i kako se piše naziv kanala na kome si to navodno video.

  „u martu je počelo bombardovanje a u maju je rekao da JOŠ treba Srbija da se bombarduje“
  shodno tome nikako nije mogao time da izazove ni bombardovanje ni sankcije. šta ti nije jasno?

  „Šta su sve on i njegovi radili od 1992. da ocrne i satanizuju Srbiju po svetu“
  šta su radili, pekli vola na palama sa radovanom?

  „ali sa ostrašćenom budalom ne vredi diskutovati“
  ko ne razume da navodna izjava iz maja ne može da izazove bombardovanje u martu a kamoli sankcije sa početka decenije je ili glup ili ostrašćen ili oba. činjenica da si jedino tu izmišljotinu mogao da konkretno navedeš dovoljno govori o tebi, tvojoj argumentaciji i ko je ovde ostrašćen.

OSTAVITE KOMENTAR