Formirana Građanska Inicijativa “Priroda i društvo”

Poštovane građanke i građani Subotice,

Nakon prvog talasa protesta 1 od 5 miliona, kojem se Subotica nešto kasnije pridružila, u najvećem broju gradova oni su otvoreno preuzeti od strane trenutno opozicionih političkih partija, što je po našem mišljenju otupelo oštricu bunta protiv trenutnog režima. Za razliku od većine gradova, subotički protest ostao je građanski sve do kraja.

Veliki potencijal ovog otvorenog iskazivanja nezadovoljstva građana bio је u tome da unese dinamiku u okoštale političke strukture i pokrene građanske inicijative koje ne deluju po istom principu i koje u fokus stavljaju pojedinca i realne, rešive i konkretne probleme sa kojima se građani susreću svakodnevno.

Neformalna grupa entuzijasta i svesnih građana nakon protestnih šetnji se konsolidovala i nastavlja svoje delovanje kroz Građansku inicijativu „Priroda i društvo“. Svoje dalje delovanje zasnivamo na podsticanju građana na solidarnost, zajedničku akciju, otvoreno promišljanje i odlučivanje o svim pitanjima od javnog interesa, pre svega na nivou našeg grada ali i šire. Politika treba da se vrati u svaki grad, naselje, mesnu zajednicu. Smatramo da je građansko samoorganizovanje u lokalnim zajednicama suština demokratije. Takođe mislimo da učešće građana u političkom procesu ne treba da se završi na izlasku na izbore svake četvrte godine, već treba da sе dešava konstantno, otvaranjem debata, organizovanjem tribina, ukazivanjem na probleme i akcijom.

Građanska inicijativa „Priroda i društvo“ u prvi plan ističe odbranu prava na dostojanstven život, ravnopravnost i borbu protiv diskriminacije, odbranu javnih resursa, borbu za javnu upravu u službi građana, nultu toleranciju prema korupciji, podsticanje aktivnosti koje na inovativan način doprinose zaštiti životne sredine, ohrabrivanje građana da učestvuju u donošenju odluka koje ih se tiču, socijalnu pravdu, osnaživanje kulture i postavljanje društva na nove temelje.

Zbog toga ćemo svoje aktivnosti usmeriti na konkretne akcije i debate o važnim lokalnim i društvenim temama. Pozivamo zainteresovane građane da nam se priključe i uzmu aktivno učešće u borbi za boljitak našeg grada kroz Građansku inicijativu „Priroda i društvo“ Subotica. Građani najbolje znaju koji su gorući problemi u našem gradu a na njih samo udruženo možemo delovati i vršiti pritisak na trenutnu ali i na svaku buduću vlast.

 

U Subotici, 17.06.2019.                                       UO Građanske inicijative „Priroda i društvo“KOMENTARI

 1. Rundek kaže:

  Dajte neki kontakt. Nema Vas na netu…

 2. Borota kaže:

  Za sada se može naći pod nazivom Građanska inicijativa Subotica

 3. 1 od 5 miliona budala kaže:

  Budalaštine…. još nas i vređate: “… grupa entuzijasta i svesnih građana … “. Šta smo mi – nesvesni građani?! Mater vam j*, hoštaplersku.

  Šta konkretno nudite, tražite, radite?!?
  ” … podsticanju građana na solidarnost, zajedničku akciju, otvoreno promišljanje i odlučivanje o svim pitanjima od javnog interesa …” Ovo je najobičnije blebetanje, mlaćenje prazne slame i sviranje na falusu. Ništa konkretno. Kakve bre akcije, kakvo odlučivanje?!? Budalaštine …

  Glupost do gluposti. Evo i nastavka:
  ” … Politika treba da se vrati u svaki grad, naselje, mesnu zajednicu. Smatramo da je građansko samoorganizovanje u lokalnim zajednicama suština demokratije… ”
  Ovo sa politikom ste pametno smislili. A jeste l’ se samoorganizovali za predstojeće izbore za mesne zajednice?!?!? Ako niste marš onda u 3 p.m. nesposobna bagro neradnička.

  Bolje zasučite rukave i radite nešto korisno. Budala je previše u ovom gradu i bez vas.

 4. Brza fotografija kaže:

  @1 od 5 miliona budala
  Kakav je to rečnik?
  Sa kim se svađaš?
  Za koga se svađaš?

OSTAVITE KOMENTAR