Gabor Palfi – jedan od poslednjih panonskih mornara

Jurnjava, pritisak, stres…. Malo vam je dvadeset i četiri sata? Možete da to zaustavite. Posetite Palić i „putujte“ kroz vreme palićkim katamaranima, u okruženju koje je prirodni lek za stres, udovoljava čežnju za morem i podseća kako se nekada u Bačkoj živelo, natenane, polagano, bez stresa, gužve, trke, frke…

Sa mornarskom kapom na glavi, brodskim volanom u rukama i zvucima Sicilije u pozadini, Gabor Palfi već pet godina predstavlja jednog od poslednjih panonskih mornara. Ponosni Palićanin vozi više turiste nego Subotičane po jezeru, a tokom tih vožnji pušta ih da uživaju u zvucima talasa i osećaja vetra u kosi, a ako zatreba tu je i da ih upozna sa istorijom jezera i njegovog bajkovitog okruženja.

RTV

“Uživancija je zaista, ujutro, uveče, tokom dana… To se ne može opisati. Svaki minut ima drugačiji pogled na lišće, na drveće, na ptice. Svaki put je drugačije, i talasi i zvuk. Znači, jako je prijatno, jako je prijatno na Paliću”, kaže Palfi.

I tako svaki dan, od ranog proleća, pa sve do kasne jeseni. Stoga je Gabor najpozvaniji da oceni vidi li se u praksi rezultat svih mera koje su preduzete u poslednjih nekoliko godina kako bi se jezeru udahnuo novi život.

“Vidi se poboljšanje vode, same obale, pravi se biodiverzitet oko jezera. Evo sad, sa obe strane možete tri kilometra biciklom ili peške obići celo jezero, radi se na tome da se spoje obe strane, da se može obići jezero, osam kilometara četvrtog sektora, celo jezero je osamnaest kilometara, a jedno je od najvećih prirodnih jezera u Srbiji, zapravo najveće prirodno jezero u Srbiji”, dodao je on.

Gabor nije jedini panonski mornar na Paliću, a nada se da neće biti ni poslednji. Kaže nam da je čuo za planove da se i u čuveni palićki parobrod ponovo stavi u funkciju plovidbe. Ko zna u koji bi nas vek tek pogled na taj brod na jezeru odveo…


RTVKOMENTARI

 1. Tramp kaže:

  Interesantno. Svašta se priča,narod se naslusa i naslusa, prođoše generacije i generacije a po Paliću i dalje plivaju g…. .

 2. Brane kaže:

  Meni i prijateljima je bio vrhunski spektakl kada smo sa Terase proletos gledali kako razgrće učesnike jedriličarske regate.
  Desetine jedrilica. Od toga nekim upravljaju deca. Ma kakvi, ovaj pravac kroz njih raspali.
  Šta koji moj regata neka, ja vozam turiste iz Beograda od ženskog štranda do peščane plaže i nazad.
  Palić je moj !

 3. Stevan kaže:

  Koliko ja znam, na Paliću je zabrana korištenja SUS motora ( motori sa unutrašnjm sagorevanjem) ali neko ko je privilegovan može dobiti dozvolu za korištenje i takvih motora. Unazad 40 godina je plovio brod sa elektro-pogonom, koji je nestao a pojavio se ovaj?!

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 2 =