Ispod skela Žute kuće

Radovi na Žutoj kući koja je i spomenik kulture, traju sa prekidima već petnaestak godina. Trenutno je u toku obnova fasade. Iza skela se nazire podmlađeno lice ove zgrade građene u stilu eklektike.
Obnovu Učiteljskog fakulteta i njegovo opremanje finansijski je podržala mađarska Vlada.

KOMENTARI

 1. B.S. kaže:

  Interesantno je videti, sada kada su uklonjeni fasadni ukrasi, sa strane prema Maksima Gorkog, izgleda kao da je nekada i sa te strane, na sredini bila kapija. Pa je naknadno zazidana i ostavljen je prozor.
  Možda bi Lansky mogao da nam nađe neku staru fotografiju objekta slikano sa te strane.
  Da li je ulaz zaista postojao i bio korišten ili su se graditelji još u toku gradnje predomislili, pa to zazidali.

 2. Lansky kaže:

  U uglu ove razglednice vidi se da je prema Maksima Gorkog u prizemlju bio poslovni prostor koji je imao izlaz na ulicu. U neko doba je zazidan i fasada je ujednačena. Možda je to originalni izgled a poslovni prostor je naknadno napravljen tako što su prozori pretvoreni u vrata i izloge.
  https://gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2021/05/pic.jpg
  https://gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2021/05/strosmajerova.jpg

 3. Memory kaže:

  Valja nam se podsetiti da su nakon rata pa sve do prve polovine pedesetih godina proslog veka, na gornjem spratu “Zute kuce” bili u kancelarijama smesteni provizorni stanovi za nekoliko porodica sa decom.

 4. B.S. kaže:

  @Bravo Lansky, znao sam da se možemo pouzdati u vašu arhivu starih fotografija.
  Kad se bolje pogleda, vidi se i na ovoj poslednjoj fotografiji fasade gde su malter i ukrasi obijeni,
  da je jedan prozor i originalno bio toliki koliki je i danas, a da su ostala dva bila duža. Verovatno izlozi.

 5. Nikola kaže:

  Malo sam zbunjen, sta bi sa secesijom i zastitnicima kulturnog nasledja! Meni ovi lici na katastrofu, na ovakav objekat nalepiti ovo staklo, UZAS

 6. Crnotravac sa mistrijom kaže:

  @ Nikola

  Nije bas svaki malo stariji gradjevinski objekat u Subotici izgradjen u stilu (Madjarske) secesije/Jugendstilu. Ima po nasem gradu i nekih drugih stilova iz nekih drugih vremena i epoha. Eklektika Zute kuce nije samo jedan pravac u umetnosti i arhitekturi, vec predstavlja i odredjeni svetonazor i filozofski pravac. Vreme nije stalo na prelazu izmedju 19 i 20 veka. Smisao za estetiku i lepotu podleze duhu vremena u kojem nastaje, modi koja vlada u odredjenoj epohi, da bi je neke sledece generacije zamenile svojim shvatanjima urbane kulture i stanovanja. Staklene fasade su trenutno najoptimalnije i najneutralnije resenje (fuga) za povezivanje izmedju raznih gradjevinskih stilova i gradjevinskih perioda.

 7. Nikola kaže:

  Dobro, slazem se, ali meni ni na tu tvoju eklektiku ne idje staklo

 8. dule kaže:

  Kako sada branite staklo i pravdate njegovu upotrebu u obnovi objekata s kraja 19 i početka 20 veka. Kako ovako “stručna” obrazloženja niste nalaziili kada je bilo reči o pozorištu.

 9. Vizionar kaže:

  Sve te kojekakve eklektike i secesije i kojekakve staklene kubuse treba srusiti, osloboditi prostor za par nabijenica pokrivenih trskom ili slamom, lepo belo okrecenih sa crnom coklom. Umesto kojekakvih fontana i sta ti ja znam cega, treba napraviti djeram i valov za napajanje josaga. To je jedino arhitektonsko resenje da se vecina posetilaca sajta stvarno u Subotici oseca kao kod svoje kuce. Treba voditi racuna da ljudi dobiju jedno lepo i skladno salasarsko okruzenje u kome ce svi ziveti sretni i zadovoljni.

 10. Bunjevac kaže:

  Tu je trebao biti muzej,tamo gde su ubijani rodoljubi,nije normalno da je učiteljski fakultet isključivo na mađarskom jeziku Na žalost to može samo u Srbiji! Sramota i tamo će se neko zlo desiti.

 11. Tramp kaže:

  @vizionar, ala imaš vizije leba ti , samo ti valov fali pa navali.

OSTAVITE KOMENTAR

53 + = 61