Izložba karikatura Dušana Petričića Samo vas gledam i tribina

U četvrtak, 4. jula 2019. godine, u organizaciji Građanske inicijative Priroda i društvo iz Subotice, održana je izložba karikatura Samo vas gledam – Dušana Petričića i tribina na kojoj su osim autora govorili Nela Tonković, istoričarka umetnosti, dr Čedomir Čupić, profesor FPN u penziji, Boris Varga, analitičar, dr Žarko Korać, psiholog, Vesna Mališić, novinarka NIN-a, Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, dr Snježana Milivojević, profesorka FPN-a, a razgovor je vodila Natalija Jakovljević, novinarka.

Dušan Petričić je sa gostima govorio o svojim karikaturama i našoj stvarnosti u Klein Haus-u, na novoj adresi Maksima Gorkog 21.

Dušan Petričić diplomirao je grafiku u klasi profesora Bogdana Kršića, na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Radio je, uspešno, kao ilustrator i karikaturista za Večernje novosti, Politiku, NIN, The New York Times, The Wall Street Journal, The Toronto Star. Nakon dvadeset godina života i rada u Kanadi, 2014. godine vratio se u Srbiju, gde je prvo radio kao karikaturista u listu Politika, koji je s njim prekinuo saradnju 2016. iz političkih razloga. Danas objavljuje karikature u NIN-u.

Ovo je jedna u nizu akcija kojom GI ”Priroda i društvo” započinje svoje delovanje nakon građanskih protesta, a u nameri da uspostavi dijalog i pokrene građane da aktivno  učestvuju u markiranju i rešavanju problema, počevši od lokalne zajednice.

Dosadašnje aktivnosti Inicijative bile su Forum za kulturu 1 i projekcija filma Okupirani bioskop autorke Senke Domanović, u saradnji sa Nezavisnom kulturnom scenom Srbije, Forum za kulturu 2 u okviru Etnofesta, Projekcija filma Blue Heart o štetnom uticaju izgradnje mini hidroelektrana, opasnostima koje nosi privatizacija vodnih dobara, zagađenosti reka i jezera u našem okruženju (Palićko jezero, Krivaja) i (ne)upotrebljivoj vodi za piće u Vojvodini, i akcija prikupljanja potpisa u cilju izmene zakona o elektronskim medijima, koji bi regulisao i ograničio emitovanje rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvenijom.

Priključite se i pratite aktivnosti GI “Priroda i društvo na facebook stranici GI “Priroda i društvo” Subotica.

Autor fotografija: Nikola Lučić

KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR