Promocija knjige “Car Jovan Nenad – Život, delo i nasleđe Crnog čoveka”

U Gradskoj biblioteci Subotice održana je promocija knjige „Car Jovan Nenad – Život, delo i nasleđe Crnog Čoveka“ dr Borisa Stojkovskog, istoričara iz Subotice. O knjizi su, pored autora, govorili: prof. dr Đura Hardi, recenzent, Pera Lastić, direktor Srpskog instituta iz Budimpešte u čijoj ediciji je objavljena ova knjiga, i Stevan Mačković, direktor Istorijskog arhiiva Subotice, suizdavača.

Stojkovski je istakao da je u proteklih 12 godina često odlazio u  Budimpeštu gde je sakupljeno mnogo materijala za ovu monografiju.

“Za izradu ove knjige koristio sam građu koja se nalazi i u Beču i Rumuniji. Za cara Jovana Nenada znalo se i u Ljubljani, pa i u dalekoj Španiji. Međutim, o njemu se jako malo zna, a jako mnogo priča ” – kazao je on.

Autor je nanovo reinterpretirao istorijske izvore, proučio i neke do danas gotovo nepoznate, i time zaokružio priču o jednoj od najintrigantnijih i najzagonetnijih ličnosti čitave srpske istorije, ali i istorije područja današnje Vojvodine, Mađarske, Rumunije i dobrog dela Evrope koji je za njega znao.

KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR