Gasi se Kancelarija za mlade u Subotici

Kancelarija za mlade u Subotici više neće postojati kao poseban gradski organ, već će biti pripojena Sekretarijatu za društvene delatnosti Gradske uprave.

Njihov prostor čine dve kancelarije u zgradi Nove opštine i Gradski omladinski centar. Najznačajnija aktivnost tokom jedne godine je organizacija čuvenog festivala “Omladina”.

Gradski omladinski centar je mesto aktivnosti subotičke Kancelarije za mlade. Osnovana je 2003. godine sa ciljem da kreira i sprovodi omladinsku politiku na lokalu. Od tada su sproveli niz aktivnosti, sa manje ili više uspeha.

Mladi Subotice, sa kojima su reporteri Radio-televizije Vojvodine razgovarali , kažu da ili nikad nisu čuli za Kancelariju za mlade i nisu ih nikada ni posećivali, ili su samo čuli za njih, ali da ne znaju šta se tamo radi.

Kancelarija za mlade od pre dva meseca dobila je novog koordinatora, a formalno-pravno biće pripojena Gradskoj upravi, tako da kao poseban subjekt više neće postojati. Ali nastavljaju sa radom. Najveća aktivnost im je organizacija festivala Omladina, a sredom je Gradski omladinski centar mesto za razne radionice.

“U budućnosti planiramo što više projekata i što više radionica, sa tim ciljem da se omladina što više uključi u sam rad Kancelarije za mlade”, rekao je Njegoš Đukanović, koordinator Kancelarije za mlade.

Gradski omladinski centar dostupan je mladima – po potrebi. A možda njegova lokacija najbolje govori o odnosu prema mladima jer se nalazi na – autobuskoj stanici, sa koje, ne samo mladi Subotičani, u poslednje vreme sve više odlaze u inostranstvo, u potrazi za poslom.

 

RTVKOMENTARI

 1. Bunjo kaže:

  Ne znam samo šta če ta kancelarija uopšte? Pa mladi će svakako otići u inostranstvo i u Subotici ostaju starci. Svetla nas budućnost čeka.

 2. tarabetina kaže:

  Sramota !!!!
  Subotice pala si najnize do sada

 3. Anonimni kaže:

  Jos pada …. Ima agresivno rukovodstvo i uskoro novce od Sorosa …. Uglavnom ce novce dodeliti izbeglicama ….

 4. jaca kaže:

  Kontradiktoran tekst. U naslovu se gasi kancelarija a u prvoj rečenici se pripaja društvenim delatnostima. To je to naše novinarstvo….

 5. Pantelija Topalović kaže:

  Lepa vest….
  S obzirom da je Kancelarija za mlade kreirana samo da se uhlebe prilepljivači žutih plakata i ispumpava novac iz budžeta, krajnje je vreme da se učini nešto na planu svrsishodnosti i racionalizacije.
  E, sad, da li će predstojeća reorganizacija doneti neki boljitak, ostaje da sačekamo i vidimo… mada sam siguran da lošije ne može biti od onoga što su radili Masnokosi i Radodajka preletačević.
  @jaca – nije tekst kontradiktoran već si ti, sunce moje, funkcionalno nepismena. Čitaš, a ne shvataš…

 6. croat kaže:

  Sve dok se neotvori kancelarija za guslanje i bacanje kamena sa ramena ja cu biti nezadovoljan. Doduse odakle nam kamenje nemam pojma al bice valjda dobre i one zute cigle.

 7. Alan Ford kaže:

  @Pantelija Topalović, šta je tu lepa vest? Kancelarija za mlade je od svog osnivanja bila na udaru svih lokalnih političkih konzervativaca koji su omladinski aktivizam i savremeni način organizovanja slobodnog vremena mladih ljudi smatrali nepotrebnim trošenjem gradskih resursa. U Subotici je na delu razbijanje svake ustanove koja pokazuje znake autonomnosti i nije u čvrstom stisku lokalne samouprave. Prve su na redu bile Fondacija Danilo Kiš i Fondacija Expecto koje posle racionalizacije ostaju da tavore sa po 1-2 zaposlena, Galerija Vinko Perčić je već ranije ostala na jednom zaposlenom, Kancelarija se gasi, jer će i taj jedan novouhlebljeni biti samo dodatni birokrata u lokalnoj samoupravi. Kancelarija je ponižena već i samim prostorom koji joj je dodeljen na autobuskoj stanici, umesto da bude u centru grada ili u nekadašnjem Domu omladine. Pogledajte kako je u Somboru, gradu manjem od Subotice, aktivna ista takva kancelarija koja je smeštena u njihovom nekadašnjem Domu omladine. http://www.mladisombora.rs/ I za to sigurno nije kriva dosadašnja direktorka Kancelarije koju su zbog znanja, posvećenosti i iskustva raširenih ruku dočekali u Novom Sadu. Subotico, stidi se same sebe!

 8. lova kaže:

  sad kad su Barbika Josipa i Vjeko digli lovu i moze da se ugasi. Samo je pitanje kad će odgovarati za prenaduvane troskove adaptacije tog prostora

OSTAVITE KOMENTAR