Gde je Moderna Subotica

Da bi posmatrač subotičkog arhitektonskog nasleđa mogao da razume i ceni primere moderne arhitekture iz tridesetih godina u našem gradu, mora da angažuje svoju maštu i zaroni u vreme prvih automobila, prvih radio aparata, filmova, jazza, charlstona, dadaizma i nadrealizma.

 

Sredina navikla na romantična sećanja, kolorit i bujne oblike, teško je mogla prihvatiti do funkcije ogoljene nove arhitektonske forme. Pred starim Subotičanima svet se menjao filmskom brzinom. Tada  grupa arhitekata zagledana u svetske graditeljske trendove, daruje i našem gradu neke od objekata u novom, modernom maniru.

 

Oni ni visinom ni prostorno nisu narušavali likovno jedinstvo ulica u gradu ali su svojim stanarima nudili komfor, a prolaznicima imponovali svojom strogošću pravih linija.

Do danas nije ostalo puno uspomena na tridesete godine u Subotici, a one koje su ostale, kao da su postale neprimetne i neprepoznatljive, gotovo prezrene. Upravo one su svedočanstvo kako su Subotičani zamišljali svoj grad u bliskoj budućnosti, gledajući slike iz industrijskih i gradskih centara dalekog sveta.

 

Šta su relikvije tog vremena u našem gradu, biće tema narednog dokumentarnog filma iz radionice portala GradSubotica.KOMENTARI

  1. freelancer kaže:

    Lansy…

    APSOLUTNO ne sumnjam da će dokumentarni film biti pun pogodak. Naprotiv, siguran sam u to. No, voleo bih da se setiš našeg razgovora i priče (kada smo se svi zajedno prisećali onog serijala u novinama) i kada sam ti obrazlagao ideju o dokumentarnom serijalu. Naravno, elaborat za tako šta postoji, ali ga na žalost ne mogu ustupiti, ali bismo mogli ponovo pretresti tu temu, budući (koliko sam shvatio) da ti se dopala ideja PREZENTACIJE tog materijala u vidu onog “paketa” (zaš na šta mislim). Dobra kamera (a znam bar trojicu vehunskih u ovom gradu), montažer (šta ćeš bolje od Branka, pa tu je, u “kući”) i eto produkcije. Ostalo su formalnosti.

    P.S. Ovo je za sada bio jedini način da ti saopštim mišljenje 🙂

OSTAVITE KOMENTAR