Gde se najčešće skriva krijumčarena roba i kako se otkriva?

Srpski carinici sprečili su prošle godine krijumčarenje gotovo pet miliona evra u novcu, više od 700 kilograma droga, više od pet tona cigareta i duvana, 11,5 kilograma zlata… Gotovo svakog drugog dana jedan od ovakvih prekršaja otkrije se na jednom od najprometnijih graničnih prelaza – Horgošu.

Početak decembra. Granični prelaz Horgoš. Praznične kolone karakteristične za ovo doba godine polako počinju da se stvaraju. U toj koloni i jedan kombi. Radnici iz Srbije koji svakoga dana prelaze granicu i rade u Mađarskoj. Kako prolazi dan za danom, carinici se pitaju zbog čega ovi ljudi svakoga dana troše sate čekanja na Horgošu, umesto da idu na manje prelaze, kao mnogi drugi koji takođe žive u Srbiji, a rade u Mađarskoj. Stoga, izdvajaju kombi i rade pretres.

„Prilikom pregleda, između alata je bila sakrivena velika količina lekova koji se koriste za čišćenje organizma. Narod ih koristi kao protiv korone. Oni su prolazili tu svakodnevno, ali smo ih mi analizom rizika, odvojili, iskontrolisali i našli taj vrlo zanimljiv prekršaj“, istakao je šef odeljenja za suzbijanje krijumčarenja na Horgošu Marko Radojević.

Roba za krijumčarenje se najčešće skriva u gumama, rezervnim točkovima, pragovima i ostalim pregradama i šupljinama nedostupnim golom oku, a otkriva se analizom rizika i detaljnim kontrolama, skenerima, uz vernog pratioca carinika – psa Nerona.

„Svake godine imamo sve veći i veći broj otkrivenih prekršaja, samim tim je i vrednost robe povećana, gde bih možda istakao iz prošle godine jedan jako lep rezultat, gde je u pitanju carinski prekršaj gde je otkrivena kozmetika vrednosti preko 240.000 evra“, naglasio je šef carinske ispostave na Horgošu Siniša Antonijević.

Ukupno je tokom prošle godine na Horgošu otkriveno 187 carinskih prekršaja, a zadržana roba procenjena je na preko 750.000 hiljada evra, a otkriveno je i skoro 680.000 evra neprijavljene gotovine.

 

RTV



KOMENTARI

  1. Gegula kaže:

    Pojedini carinici grade zgrade po subotici vi pričate o krijunčarenju. Pogledajte samo imovinu koju poseduju

  2. Croat kaže:

    Devedesetih se svako bavio sa tim , kao metodom prezivljavanja, odvratna i stresna jedna rabota . Danas kad kupim nesto u inostranstvu i dalje se najezim kad dodjem na carinu mada nista nedozvoljeno nemam.

  3. Crveni kaže:

    Carina je država,ko se ogreši o pravilo biva uklonjen.Sve znamo pa i koliko koji uzme i ošteti državu.Višak će se vratiti.Vodite računa niste toliko visoko koliko mislite.Skener radi 24 h.

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: