Gimnastika za dečji mozak

Može da stane u šaku i dok je tih dimenzija uvek se nosi u torbi. Šta je to? Verujemo da se većina čitalaca bar malo zamislila da odgovori na ova pitanja. Ali, ne i 45 đaka četvrtih razreda iz sedam osnovnih škola u Subotici, okupljenih u "Sekciji za uspešnu darovitu decu po programu NTC sistema učenja". Posle malo razmišljanja znali su da je u pitanju – beba kengura.

 

Znali su mališani i šta je to što dok hoda ne vidimo ali ostavlja vidljiv trag (krtica), šta je zajedničko za morsku sipu i Dositeja Obradovića (mastilo), šta je pronašao čovek koji donese kući 20 životinja istog oblika, veličine i boje, i onda shvati da je jedna vrednija od ostalih (školjku sa biserom).

radionica za darovitu decu

– Markova mama ima četvoro dece, prvo se zove Ponedeljak, drugo Utorak, treće Sreda, kako se zove četvrto – postavila je pitanje Danijela Đedović, pedagog OŠ "Miloš Crnjanski" i organizator sekcije.

 

– Naravno Marko – malo su razmislili pa kao iz topa odgovorili đaci.

 

Njihovi brzi, vispreni, nekad i maštoviti odgovori mališana posramili bi mnoge odrasle, čak i visoko obrazovane ljude.

 

– Ono što su pokazala testiranja je da naša deca poseduju reproduktivno znanje, odnosno umeju da pročitaju i ponove, ali ne i funkcionalno, da povežu ono što već znaju – objašnjava dr Ranko Rajović, jedan od kreatora NTC programa i osnivač Mense u nekoliko zemalja. – Nagrađujemo reproduktivno znanje, a ne učimo dete da razmišlja. Radiće se sa darovitom decom, koja će potom vršnjački prenositi svoja znanja. Program se uspešno primenjuje u 15 zemalja i rezultati su sjajni i vidljivi već posle dva, tri meseca rada, deca se više ne plaše odgovaranja, već jedva čekaju da na ovaj način pokažu šta znaju.

 

Sekciju, koja je počela da radi u OŠ "Miloš Crnjanski", po NTC (Nikola Tesla centar) programu, čiji su kreatori dr Ranko Rajović i Uroš Petrović, književnik i dugogodišnji predsednik Mense, uz podršku lokalne samouprave, organizuje Danijela Đedović. A, radionice sa đacima pored nje realizovaće i Maja Stipić Gabrić, kao i učitelji koji su prošli obuku.

 

– Sada će biti 45 polaznika iz četvrtih razreda naše škole i OŠ "Jovan Jovanovi Zmaj", "Matko Vuković", "Kizur Ištvan", "Sonja Marinković" i "Ivan Milutinović" – dodaje pedagog Danijela Đedović. – Ideja jeste da đaci steknu znanje i prenesu vršnjacima, kao i da nauče kako lakše da savladaju gradivo.

 

NTC PROGRAM I INTELIGENCIJA

 

NTC program učenja zasniva se na podizanju dečje inteligencije, a polazi se od toga da inteligencija nije nasledna, nego se nasleđuje samo broj nervnih ćelija. Intelektualne sposobnosti zavise od veza između nervnih ćelija, takozvanih sinapsi, koje se nalaze u kori velikog mozga, a one su zadužene za kognitivne sposobnosti. Upravo na uspostavljanju i ostvarivanju tih veza bazira se NTC program koji ima za cilj da stimuliše mentalni razvoj dece, razvije motoriku, brzinu razmišljanja…

 

Večernje novostiKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR