„Gitar open“ festival afirmiše mlade umetnike

Međunarodni omladinski festival „Gitar open“ nastao je sa ciljem da promoviše i afirmiše talentovane mlade muzičare kroz javne nastupe i koncerte, i omogući im nadgradnju u skladu sa savremenim svetskim tokovima muzičke pedagogije.

 

U svečanoj sali Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“ održan je koncert mladih gitarskih talenata i predstavljen kratki film o „Gitar open“ festivalu koji je pokrenut 2006. godine u Subotici, piše Radio televizija Srbije.

Gitar open box

Za sedam godina festival je okupio više od 600 učesnika, od đaka osnovnih i srednjih škola, preko studenata, do njihovih profesora i eminentnih gostiju, vodećih evropskih predavača i gitarskih virtuoza.

 

Osnivač i umetnički direktor Festivala, profesor Zoran Anić, kaže da festivalska dešavanja se mogu podeliti na ona tokom samog festivala i dešavanja tokom godine, na kojima se promovišu vrednosti celokupnog festivala. Razmena iskustava sa vršnjacima iz regiona i Evrope, predavanja kod uglednih profesora, radionice na kojima se podstiče neformalno obrazovanje i obrađuju razne teme, između ostalog – kako se društvene mreže koriste za profesionalnu promociju, dragoceno su iskustvo za darovite učenike.

 

Učenica Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“ Nađa Janjić ističe da je prvi festival koji je posetila bio „Gitar open“.

 

„Vratila sam se puna utisaka i lepog druženja sa drugim gitaristima i profesorima“, priseća se Janjićeva.

 

Festival organizuje Udruženje građana BUM (Balkansko udruženje mladih) sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije koje je prepoznalo značaj i pružilo podršku „Gitar open“ festivalu.

 

RTSKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR