Gledam u šolju

Ko pamti sedamdesete ili dalje u prošlost, setiće se kako su žene, kada popiju kafu, sasvim rutinski prevrtale šoljicu na tanjirić. Tek razgledanjem razmazanog soca na dnu šolje, završavao se ritual ispijanja ovog napitka. Bilo je tu još nekoliko detalja, kao što je otisak prsta ili nešto u tom pravcu.

Koliko je ova radnja bila uobičajena,čovek bi rekao da su sve žene znale da gledaju u šolju. Danas se ta praksa proredila iako nije nestalo interesovanje za „alternativno“ tumačenje znakova sudbine.

U neko doba su teret proricanja budućnosti na sebe preuzeli astrolozi. Njihova delatnost je imala malo složenije radnje pa su valjda delovali ubedljivije.

IMG_7535

Na autobuskoj stanici na Prozivci, stoji oglas „Gledam u šolju i u karte“. Znači, još negde živi ova stara veština. Kako sve to izgleda, znaće onaj koji ode na seansu. Verovatno se pozvoni na vrata i kaže: Ja sam povodom oglasa. Onda sedneš i sačekaš da ti se skuva kafa, zatim da se smlači, pa srk…

Za svaki slučaj poneti 100 grama kafe. Na oglasu nije precizirano.

stanicaKOMENTARI

 1. Kertvaros kaže:

  Sto su vremena losija, tim „gledaoci i vidioci“ imaju bolja vremena i vecu konjukturu. Gledanje u solju je uglavnom izrazeno kod orijentalne klijentele i to je ustvari samo biznis na sitno. Kafu treba skuvati, (ispeci) pa popiti , za to vreme sto vise saznati o musteriji, sto je opet prilicno veliki intelektualni napor, ali i utrosak vremena i resursa, a za relativno mali prihod. Zbog toga su savremeni „gledaoci i vidioci“ u solju i karte, modernizovali svoj biznis, ucinili ga vrlo efektivnijim, isplatljivijim i lukrativnijim. Prvo su se ratosiljali kafe i potpuno se koncentrisali na gledanje u karte. Pomoc im dolazi od savremenih medija, i sada imaju svoj TV kanal. Na Nemackom govornom podrucju imaju svoj televizijski kanal – “ Astro TV“ na kome 24h svakodnevno proricu sudbinu, sve strucno i profesionalno, i naravno besplatno iz cistog altruizma i ljubavi prema ljudima koji traze pomoc. Jedino sto kosta je telefonski poziv ali samo tricavih 0.50 €. Pomocu nekakvog generatora odaberu zainteresovnu osobu, proricu mu sudbinu, a onih ostalih par hiljada i dalje marljivo i uporno naziva, a na telefonski racun TV studija dolazi novac kao bujica iz nadosle reke. Posto drzava nije u stanju da spreci sarlatanstvo, onda je odlucila a sve to legalizuje kao neku vrstu zabave za odrasle i naravno pri tom nije ni zaboravila da ubere porez. Dakle osim tamo neke Nemacke baba-Vange, jos je i drzava ispruzila rucicu da bi naplatila svoj deo sarlatanskog kolaca.

 2. Dylan Dog kaže:

  Kažu da u Šandoru gleda žena u karte za 700 din.

 3. bac vranje kaže:

  jbg,a ja to radim dzabe..upravo igram preferans i ispijam kafu, oce neko da mi da novce za to???

 4. Izubreo zanat kaže:

  @Dylan Dog

  pa to uopste nije malo. otprilike tolika joj je satnica.

 5. TT kaže:

  i treba da sisaju ovce

 6. Vanja kaže:

  Kako se zove ta zena koja gleda u karte u Sandoru ja zuvim tu milim vas za neki kontakt ko gleda u solju i karte.

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: