Godina iz ugla sindikalnih organizacija u Subotici bila teška i neizvesna

Godina na izmaku je iz ugla sindikalnih organizacija u Subotici bila teška i neizvesna. Mnogo se radilo na prilagođavanju položaja radnika u novonastaloj situaciji zbog Kovida, a kao jedan od glavnih zadataka za narednu godinu ostaje približavanje prosečnih zarada u Subotici, prosečnim platama na nivou Srbije.

Subotica, kada je privreda i otvaranje novih radnih mesta u pitanju, završava još jednu uspešnu godinu. Mnogi su zahvaljujući stranim ulaganjima došli do posla, a Subotica je kao takva bila veoma atraktivna i za stanovnike drugih delova naše zemlje. U Savezu samostalnih sindikata Subotice međutim podsećaju da su prosečne plate u gradu na severu Vojvodine niže od republičkog proseka. Konkretno je u oktobru prosek na nivou Srbije bio 66 hiljada, a u Subotici 58 hiljada.

„Polako nam nedostaje kvalitetne radne snage i po meni, ona će morati više da se plati, pa će samim tim i prosek plata u našem gradu biti veći. Po nama je ovo što trenutno imamo malo, moglo bi biti više, i tražimo od poslodavaca da uzmu u obzir sve aspekte kada pregovaraju sa radnicima ili kada povećavaju zarade”, objašnjava Ištvan Huđi, predsednik SSS Subotica.

Što se tiče zaposlenih u javnom sektoru, za njih je svakako veoma važan podatak da od prvog januara počinje primena novog Kolektivnog ugovora koji je Grad potpisao sa Javnim i Javno-komunalnim preduzećima u Subotici.

„Šta je dobro u svemu tome, to je da je u tom Kolektivnom ugovoru stavljeno dosta stavki koje su povoljne za radnike. Povoljniji Zakon o radu, pa su onda to i godišnji odmori, plaćena odsustva, jubilarne nagrade, odnosno vernost preduzeću. Ima puno tih segmenata koji su dobri za radnike, pogotovo za preventivnu radnu invalidnost ako je ima, da se radnici mogu poslati za određene bolesti u određene banje na lečenje”, kaže Huđi.

Za sindikalne organizacije je veoma važno da su ove godine načinjeni značajni napori da se radnicima osigurna veća bazbednost na radu, a mnogo se radilo i na rešavanju starih sporova i potraživanja, koja su ostala iz perioda neuspešnih privatizacija nekadašnjih privatnih i društvenih preduzeća u Subotici.

 

RTVKOMENTARI

  1. Sindikat ili stranka? kaže:

    Sidikatsta to bese???

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: