Godina za zaborav

Godina koja je za nama biće upamćena po mnogome čemu ali po izgradnji sigurno neće. Rečenicu: "Te godine je svečano otovoren…" nećete čuti jer prethodne godine grad nijedan projekat nije završio i svečano otvorio, pa se stoga 2010. godina može smatrati jednom od najneuspešnijih godina u grada kada je u pitanju njegova izgradnja.

Tu i tamo vršeni su neki sitni radovi. Direkcija za izgradnju grada radila je na uređenju spomenika posvećenim Ivanu Sariću i Car Jovanu Nenadu, od kojih je prvi svečano otvoren na dan grada, ali su ti spomenici na tim mestima postojali i mnogo godina ranije. Najbliži svečanom otvaranju i ceremonijalu je bio plato posvećen pokojnom premijeru koji je za sad još uvek na probnom radu.

Slika

Međutim, ako je nešto ipak moralo da obeleži prethodnu godinu to su "Y karak" i radovi na Paliću.

Y krak
Koliko god radovi na zaobilaznici i autoputu Subotica – Beograd kasnili oni su ipak pokrenuti prethodne godine i tekli su nekim intenzitetom. Brže ili sporije, Y krak će nastaviti da se gradi i ove godine uz nadu da će do kraja godine bar jedan njen deo biti pušten u saobraćaj. Tu pre svega mislim na deonicu od Kelebije do Žedničkog puta. Da li će i jedan deo zaobilaznice biti pušten, ne može niko da obeća pa ni sami ministri iako se pojedini trude da obećaju nerealne rokove. Jučerašnje obećanje ministra Mrkonjića da će sve biti gotovo do polovine leta ćemo zanemariti.

Slika

Palić
Dobro je ali moglo je i bolje. Da je dobar deo planiranog i ostvaren, govori niz pripremljene dokumentacije i radovi u poslednjem kvartali prethodne godine. Započet je projekat rekonstrukcije Velikog parka, nastavljeni su radovi na izgradnji kanalizacije i Velikoj terasi, i dogovoreni radovi na sanaciji Ženskog štranda. Pored ovoga, Palić je bio stanište i najvećih privatnih investicija u gradu. Metro na putu za Suboticu i apartmansko naselje Palville su svečano otvoreni jesenas, dok treća, najveća investicija kompleks Zvonko Bogdan dobro napreduje. Sve bi to bilo idealno, da gorak ukus ne ostavljaju propali pregovori za izgradnju Banje Palić sa Terme olimiom, i još uvek katastrofalno stanje na peščanoj plaži.

Slika

Preostali projekti
Preostali projekti su u velikoj meri usporeni dok postoje i oni koji su "prespavali" prethodnu godinu. Jednogodišnja prašina se uhvatila na gradilištima bazena u Dudovoj šumi, Dečjem pozorištu i Sinagogi. Nešto bolje stoje projekti nadogradnje Hale sportova, rekonstrukcije fasade pravoslavnog hrama Sv. Vaznesenja Gospodnjeg i župnog ureda Sv. Roka na kojima je ipak rađeno prethodne godine.

Slika

Radovi na Narodnom pozorištu nisu ni stajali, međutim oni su u pojedinim periodima bili toliko niskog intenziteta da su praktično stajali iako to nije pisalo na papiru. Veliki udarac za infrastrukturalni razvoj grada zadala je nemogućnost Direkcije da sprovede u delo plan asfaltiranja 37 ulica u gradu i izgradnje 51. divizije, ali i par situacija koje su u mnogome mogle da doprinesu boljem stanju u izgradnji poput odlaganja rušenja betonskog skeleta kod Otvorenog univerziteta. Sudbina ovog projekta kao i sudbina bilo kog drugog projekta u gradu je neizvesna.

Slika

Ako se uz sve prethodno navedeno dodaju i projekti na papiru poput Regionalne deponije, Industrijskog parka na mestu kasarni, kolektora 7, Vodozahvata ili fiskulturne sale u Đurđinu, dolazimo da cifre od preko 30 projekata koji čekaju na sredstva, kako bi bili pokrenuti ili završeni. Ukupna vrednost tih sredstava se ne meri milionima, već milijardama dinara, pa će neki projekti zasigurno biti zapostavljeni u narednim godinama. Samo je pitanje koji.

To be continue…
U narednim danima napravićemo jedan tekst u kojem ćemo objasniti do kog stepena ili faze svaki od gore navedenih projekata može biti urađen ove godine…KOMENTARI

 1. Maja kaže:

  Cemu sluzi ona metalna skalamerija na Korzou. Ozbiljno pitam.

 2. bager kaže:

  Cemu? pa, za uzimanje para!!!
  zivela Dulic Braca, ja sam za to da se imenuje neka ulica u Subotici "Ulica brace Dulic"
  p.s. ne pripadam ni jednoj stranci!

 3. djomla kaže:
  Maja napisao:Cemu sluzi ona metalna skalamerija na Korzou. Ozbiljno pitam.

  Za drzanje panela na kome ce se prikazivati slike vizije Subotice ili tako nesto…

 4. Gost kaže:

  Za drzanje ptica 🙂

 5. Mishko kaže:
  Maja napisao:Cemu sluzi ona metalna skalamerija na Korzou. Ozbiljno pitam.

  Iako je najlakše za sve optužiti vlast (na bilo kom nivou), po pitanju kostura, grad je učinio sve što je mogao. Taj kostur je na privatnom posedu i čeka se odluka suda…

 6. djomla kaže:

  Mishko mislim da si pomesao kosture, ovde pricaju o onome na platou Zorana Djindjica, a ne o onom kod Otvorenog univerziteta. Bar koliko sam ja razumeo…

  Sto se tice kostura kod OU, slazem se da je grad ucinio sve sto je mogao, o cemu smo na kaju krajeva i pisali…
  Agonija oko kostura kod OU se nastavlja

 7. Lansky kaže:

  Staklene pločice na platou Z. Đinđića, već su okrnjene po rubovima. Počele su da se krune već prvih dana a sada je većina izlomljenih ivica.

 8. Lazar kaže:
  Lansky napisao:Staklene pločice na platou Z. Đinđića, već su okrnjene po rubovima. Počele su da se krune već prvih dana a sada je većina izlomljenih ivica.

  DS = DULIC SELO to smo postali a imamo i skelet Dr. Zorana Djindjica. Sramota!!!

 9. Kokobil kaže:

  Čemu treba da služi onaj metalni kostur na tzv. Platou dr Z.Đinđića? Pa sa njega će, kao kod Orvela, lik "Velikog brata" da nas posmatra ("samo vas gledam!"). Tako su i Titu hteli da stave usred grada (otuda onaj misteriozni krug kod Gradske kuće), ali je to vreme još bilo zaostalo, nije bilo video-bimova itd. pa su se zanosili spomenicima i bistama. Postoji jedan stari narodni običaj (magija) koji se zove "vezivanje za mrtvaca". I mi smo vezani za mrtvace, neko još uvek za onog, Titu, neko za Slobu a neko za ovog. Monstruozno. Zato nam i tako ide.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 40 = 44

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: