Google Transit navigacija dostupna i za javni gradski prevoz u Subotici

Od pre nekoliko dana Google Maps Transit navigacija postala je dostupna i za javni gradski prevoz u Subotici.

Google Transit je deo servisa Google Maps i nudi korisnicima da u realnom vremenu saznaju kako koristeći usluge gradskog prevoza stignu iz jednog dela grada u drugi. Servis je naročito popularan među turistima kojima je grad nepoznat, a kamoli trase linija gradskog prevoza.

Moguće ga je koristiti širom sveta, a što se tiče našeg okruženja dostupan je u Nišu, Kragujevcu, Užicu, Budimpešti, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju, Sofiji, kao i u desetak rumunskih gradova.

Osim što će vam u realnom vremenu pokazati na koji način da stignete od, recimo, Sinagoge do Zoološkog Vrta na Paliću, možete videti i za koliko vremena stižete do krajnjeg odredišta u određenim dnevnim intervalima. Pored toga, postoji i opcija koja pokazuje kada kreću prvi, odnosno poslednji polasci javnog gradskog prevoza.

Korišćenje servisa je moguće kako na desktop računarima, tako i uz pomoć mobilne aplikacije Google Maps.

Sve što treba, jeste da odredite polaznu i krajnju tačku rute i dobićete opcije kako preći tu deonicu sopstvenim automobilom, gradskim prevozom ili peške. Odabirom opcije “gradski prevoz” (ikonica tramvaja) dobićete sve moguće rute linija, tačnu lokaciju stajališta i detaljne vremenske odrednice za svaki deo rute.

Takođe, možete birati između najbolje rute, rute s najmanje presedanja ili hodanja.

U sistemu je implementiran i tarifni sistem gradskih linija, tako da aplikacija daje informaciju i o ceni pojedinačne karte u vozilima koja se koriste na toj destinaciji. Kada odaberete neko autobusko stajalište, dobićete informacije o redu vožnje i o prolaznim vremenima gradskih linija.

Google Transit sistem u Subotici trenutno pokriva samo gradske linije JP Subotica-trans, a u nekom skorijem roku se planira proširenje sistema i sa prigradskim linijama gradskog saobraćajnog preduzeća.

 

eKapijaKOMENTARI

 1. Belial kaže:

  Jos kada bi se ovi nasi napredni odresili pa napravili normalnu aplikaciju za javni prevoz gde u realnom vremenu vidis gde je koji autobus!

 2. stormwatch kaže:

  @Belial

  ???? Takvo shto nema sanse da se dogodi, jer tamo niko pojma nema sta je to real time tracking, a da nekom pomenes najrudimentalniji oblik te problematike – GPS + cellular triangulation gledali bi te sa prezirom i prasnuli u smeh “oh…kakva budala”…Oni paneli o dolasku autobusa, rade na principu “che dodje kad je odstampano na redu voznje”, jer sam 2016 video da je bus davno trebao da dodje po informaciji sa tog panela, a kasnio je 12 minuta. Toliko o tom sistemu. Kada bi ti pametnjakovici koji ne mogu 3 malo frekventije linije da drze pod kontrolom u gradu i videli sistem koji se razvija u kompaniji u kojoj radim….pali bi na primitivna dupeta.

 3. pametnjakovic kaže:

  @stormwatch
  A u kojoj ti to firmi radis?

 4. stormwatch kaže:

  @pametnjakovic

  Ako si stvarno pametnjakovic, uvek me mozes naci na viberu ili whatsappu.

 5. pametnjakovic kaže:

  “Kada bi ti pametnjakovici koji ne mogu 3 malo frekventije linije da drze pod kontrolom u gradu i videli sistem koji se razvija u kompaniji u kojoj radim….pali bi na primitivna dupeta.”

  Nisam ja hteo tebe da nadjem na viberu ili whatsappu. imate te ovde i previse samo me interesovalo koja je to tako napredna firma u kojoj radis a ostali koji bi saznali gde radis pali bi na dupeta..
  Eto ja dobio volju da padnem na moje primitivno dupe.
  samo sam hteo znati za firmu, mozda se jos neko odavde tamo isto zaposli.

 6. stormwatch kaže:

  @pametnjakovic

  Tis pretpostavljam espert za pracenje i lokaciju, jelte?

OSTAVITE KOMENTAR