“Gorski vijenac” u stripu – nacrtao Geza Šetet

Tavankućanin Geza Šetet prihvatio se velikog zadatka za izdavačku kuću “Forma B” poznatu po popularnim izdanjima stripova

Objavljeno je legendarno Njegoševo delo “Gorski vijenac” – u formi stripa. Tako će čitaoci moći da se upoznaju sa životnim mudrostima Petra Petrovića Njegoša, ali sada praćene atraktivnim vizuelnim sadržajem. Mnogi smatraju da će na ovaj način monumentalno delo Njegoša, koje je mlađim generacijama predstavljalo bauk, pre svega zbog arhaičnog jezika, sada biti štivo koje će bolje komunicirati od pisanog izdanja.

Tako je gotovo 3.000 stihova u desetercu, jedna pesma u devetercu, jedna tužbalica u dvanaestercu, više od 40 likova, različite civilizacije, i čitav herojski ep “sažeto” u “Gorskom vijencu u stripu”. Tog velikog zadatka prihvatio se priznati strip crtač iz Tavankuta Geza Šetet. Raniji radovi ovog velikog majstora stripskog crteža su “Isus, reč Božja” (“Preporod”, 2015) i “Knjiga o Jovu” (“Forma B”, 2019). A, oni su i bili garancija urednicima Predragu Roćenoviću i Iliji Miroviću da je Šetet pravi autor koji će sa punim poštovanjem integrisati tekst velikog epa u (n)ovu formu. Odluci da mu se posao prepusti doprinelo je i saznanje da Šetet odavno maštao o pretakanju svih velikih dela domaće književnosti, od Nušića do Ćopića, u stripove.

“Gorski vijenac u stripu” je omaž velikom pesniku i filozofu, državniku i diplomati, čije vanvremenske kosmičke misli prati realistični crtež. Šetet je pasionirano posvećeno, od reči do reči, u svoje table unosio stihove vladike sa Lovćena i vizuelno ih uobličavao na 140 stranica. Naslovnu stranu uradio je Željko Pahek.

Vladika Danilo, Vuk Mandušić, iguman Stefan, Hamza kapetan, vojvoda Batrić i sestra Batrićeva… samo su neki od likova koji su oživeli pod rukom vrsnog crtača. Oni su se sada preselili iz monumentalnog speva i školskih udžbenika – u crtež. Lik žene u koju je zaljubljen Vuk Mandušić za mnoge je najlepši u celom stripu. Snaha Milonjića bana čitaoce je podsetila na Moniku Beluči. Šetet je u intjervjuima za domaće medije izjavio da je za lik vladike Danila pozajmio Njegošev lik. Kako je rekao, verujući da su kao duhovnici slični i da pate istu patnju zbog svog naroda, pravoslavlja. Takođe, rekao je autor, i da mu je za lik Vuka Mićunovića poslužio – Vuk Drašković.

U planu je i stripska adaptacija “Luča mikrokozma”, verovatno u izvođenju iste autorske ekipe.

antrfile.comKOMENTARI

 1. Tomislav Mačković-tavankut kaže:

  Komšija čestitam 🙂 ipak je naša JUGOSLOVENSKA…

 2. Zoran kaže:

  Ovo je fenomenalna ideja.
  Gde se moze kupiti strip?

 3. Poštovani, da li biste bili ljubazni da me povežete sa gospodinom Šetetom radi moguće saradnje? Svako dobro! kaže:

  Vuk

OSTAVITE KOMENTAR

5 + = 14