Građani godišnje plaćaju lokalnoj samoupravi oko 70 miliona eura. šta dobijaju zauzvrat?

U povodu nedoumica i različitih mišljenja koja su se tokom prošle nedelje otvorila u vezi sa zaista kompleksnom i lošom komunalnom situacijom na području grada, dužni smo građanima Subotice da ukažemo na neke činjenice koje bi mogle dodatno da rasvetle situaciju.

Sredstva koja građani Subotice, što direktno, što indirektno plaćaju lokalnoj samoupravi nisu nimalo zanemariva. Osim direktnih plaćanja komunalnih računa ili poreza na imovinu, građani, a da toga često nisu ni svesni, finansiraju lokalnu samoupravu i kroz posredne poreze.

Najveći prihod lokalnog budžeta je porez na zarade, tj. deo koji se izdvaja od bruto plate, koji u delu od 74% pripada gradskom budžetu. Tako su Subotičani kroz „poreze na dohodak“ na račun lokalnog budžeta platili tokom 2018. godine 2 milijarde i 288 miliona dinara. Porezi na imovinu, bilo od fizičkih, bilo od pravnih lica, naplaćeni su u iznosu od preko 1 milijarde dinara. Od drugih poreza, taksi i naknada, koje građani Subotice plaćaju direktno ili indirektno, čak i npr. kada plate PDV, lokalni budžet je prihodovao još skoro 2 milijarde dinara. U ukupnom iznosu, tokom 2018. godine su na račun Grada uplatili, na ovaj ili na onaj način preko 5 milijardi i 300 miliona dinara.

Zatim, javnim i javno komunalnim preduzećima će građani, odnosno fizička i pravna lica, po planu za 2019. godinu platiti, npr: JKP „Subotičkoj toplani“ preko 720 miliona dinara, JKP „Suboticagasu“ preko 750 miliona dinara, JKP „Parkingu“ blizu 100 miliona, JKP „Suboticatransu“ preko 500 miliona dinara, JKP „Dimnjičaru“ preko 40 miliona, JKP „Čistoći i zelenilu“ za odnošenje otpada 312 miliona, i konačno JKP „Vodovodu i kanalizaciji“ preko 600 miliona dinara.

U zbiru, građani Subotice direktno ili indirektno godišnje uplate na račun lokalne samouprave i njenih komunalnih preduzeća iznos od preko 8 milijardi dinara, odnosno blizu 70 miliona evra.

Imajući ovakve iznose u vidu, moramo da se zapitamo:

Da li od 70 miliona evra nije moguće obezbediti da letnji pljuskovi ne poplavljuju kuće i automobile Subotičana?

Da li je 70 miliona evra dovoljan iznos iz koga može biti obezbeđeno npr. stručno uništavanje komaraca, koji i dalje nemilice ujedaju Subotičane i njihovu decu?

Da li je mnogo zahtevati da se, imajući u vidu iznos od 70 miliona evra, prestane sa nabavljanjem polovnih autobusa bez klimatizacije koji su na letnjim temperaturama krajne nekomforni?

Ovo je, naravno, samo par pitanja vezanih za aktuelna dešavanja u protekle dve sedmice. Mnoga pitanja, od opšteg nivoa higijene, pasa lutalica, opšteg komunalnog reda, cene i kvaliteta komunalnih usluga će se, kako stvari stoje, sama otvarati.

 

Informativna služba GrO DSKOMENTARI

 1. Punisher kaže:

  Pffff
  Dajte meni tih 70 miliona i napravicu Monako od Subotice za godinu dana.
  Odmah svi policajci, inspektori, direktori, doktori, sudije bi dobili otkaz, politicare bi oterao iz grada. Oni su jedini koji koce razvoj grada. Ceo grad bi mogao da se dovede u red za godinu dana sa novim ljudima iz lokala. Bili bi Grad drzava.
  Za beograd ne bi nista slali samo racune.

 2. Sofronije kaže:

  Isto kao u vaše vreme, vreme je da odete na smetlište istorije i vi i ovi sada , a mogu da vas prate sve političke partije !!!

 3. Petar kaže:

  Ne volim vas, zameram vam što ste dozvolili da ovi primitivci dođu na vlast u našem gradu.
  Ali mi je drago da je konačno neko pobrojao za šta i koliko plaćamo lokalnoj samoupravi.
  Ako su ove cifre istinite, to je strašno.
  Bolje da neko zavede prinudnu upravu negovo ovi da nastave kako su do sada radili.

 4. laki kaže:

  Sada će “stručnjaci” iz SNS-a da Vam odgovore kako je sve to posledica skorašnje vladavine DOS-a i pređašnje Saveza Komunista Jugoslavije. Ne mislite valjda da su oni krivi za nastalu kriznu situaciju posle SAMO sedam (7) godina provedenih na vlasti?

 5. Petar Gabrić kaže:

  Zašto se ne popravljaju rupe na kolovozima ? Sramota !

 6. paulina kaže:

  sem visokog pritiska od muke, i zdrvstvenih problema, kada se pročita koliko nam uzimaju novaca, NIŠTA se ne dobija, ali neko mora da plati te silne “botove” koji ih hvale na sva zvona, i to svi mi plaćamo..ali je problem što generalno imamo loše pamćenje, pa kada dođu izbori, ili se ne izađe na izbore, ili ljudi prodaju svoje glasove za crvenu, jer se tada zaboravljaju i poplave, i komarci i voda kod podvožnjaka, nego se veruje lažima koje plasiraju, kako nam je super, i kako će nam biti još bolje…nisu oni krivi, mi smo krivi, kod nas je olovka kada treba “zaokružiti”, …nemamo pravo da kukamo, sami smo krivi

 7. Subotica moj grad kaže:

  Punisher u pravu si,ali ajde dodji na vlast,e to je vec tezak put.

 8. Bački kaže:

  Punishera za predsednika! Beogradu slati samo prljav veš!

 9. jakuzzi kaže:

  Od 70 miliona evra…cirka 55 ode na plate aparatcika, a ostalo razdrpaju…1 podatak znam tacno ( star 5-6 godina) : grad trosi 150,000 evra godisnje za sadnju cveca po kruznim tokovima…takve cvetne sadnice ( daninoc itd…) prodaju babe po 5 dinara na mlecnoj…sto ce reci…moze da se kupi 3+ miliona takvih sadnica. U stvarnosti, u celom gradu, na svim kruznim tokovima, i svim parkovima nema ukupno 10,000 cvetnih sadnica….jel’ vam sada jasno?

 10. Bogdan kaže:

  Da vas DS nije bilo takvih kakvi ste bili, ne bi bilo ni SNS-a ovakog danas. Oni su samo posledica vašeg rada. Da ste vi bili dobri ne bi vas menjali nikad!!!

 11. Điki kaže:

  Demokrate si mogao da smeniš na izborima ali ovi neće otići s mirom. Lepo je rekao Jovo Bakić….

 12. ffilozoff kaže:

  OVI kradu a nama ne dadu…

 13. sjekac kaže:

  svaka cast za ovakvu vest samo napred , treba objaviti javno imena tih sto trose te pare pa da vidim ko ih prati kuci nocu

 14. laki kaže:

  @Điki

  Kad-tad otići će mirom ili nemirom. Ako bude ovo drugo bar je veća verovatnoća da se više nikad neće moći vratiti.

 15. dzoni kaže:

  U potpisu Nebojša Janjić

 16. !% kaže:

  ..ne secam se , kada su zadnji put popravljeni torotoari i biciklisticke staze (tu ne mislim na “balavjenje’ istih), a imam dosta godina,..povremeno “krpe puteve” , sada imamo vislje puteve (desetlecima samo krpe tj. dizu nivo cesta) od trotoara te zastarele-zapusene kanalizacije..ostalo znate..

 17. Mister No kaže:

  Na šta se troše naše pare ? Ovo je zaista dobro pitanje. Uzdržan sam prema sadašnjoj vlasti. Međutim, żuti su počeli renovirati već kad je kapitulacija bila blizu. Możda grešim.

 18. Građanin 13 kaže:

  Zimi ih iznenadi sneg, leti pljuskovi. Pozoriste prave 15 godina. Simbol grada zelena fontana se raspada, kao i poznato Jadran pozoriste je ruglo grada. To je vlast poslednjih 20 godina. Srpsku vlast vidimo kao zelenu fontanu.

 19. marijan vukić kaže:

  dali smatrate da mesto kao štoje Bajmok nema kanalizaciju za kojuje nekad bio i samodoprinost, a da jedna ma la mesna zajednica kao Moravica to reši pre dosta godina. dragi Bajmočani gde Vam je petlja naročito Vama kojiste sada na vlasti, nemojtemi reći da su zato krivi žuti, crven ili ljubičasti. pitaću Vas kada septičke zagade vodu vodovoda ako već nisu. Dali stvarno vi iz bajmoka štoste na položaju volite BAJMOK.
  Sa ovim tekstom ne želim nikog uvredit sam želim da vam probudim savest.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: