Gradonačelnik Bakić svečano otvorio šahovski festival

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić danas je, u Kongresnoj sali hotela „Patria“, obraćanjem prisutnima i povlačenjem prvog poteza, svečano otvorio 14. Kadetski festival Šahovskog saveza Srbije na kome se, od 1. do 9. maja, takmiči više od 170 najtalentovanijih mladih šahista iz naše zemlje, od kojih su neki već postigli zapažene rezultate i u seniorskoj konkurenciji. Festival se održava kao nacionalni šampionat u četiri kategorije – prvenstvo Srbije u ubrzanom šahu, brzopoteznom šahu, rešavanju šahovskih problema i standardnom šahu, a zbog doslednog sprovođenja epidemiološkoh mera odvija se bez prisustva publike.

Uz izražavanje zadovoljstva što je danas u prilici da se obrati svim učesnicima ovog takmičenja i da ih pozdravi u Subotici, gradu koji, kako je rekao, voli i poštuje drevnu igru na 64 polja, gradonačelnik Bakić je podsetio da je u ovom gradu sa dugom i bogatom sportskom tradicijom još 1897. godine osnovan „Subotički šahovski kružok“ koji je između dva svetska rata iznedrio nekoliko klubova čiju tradiciju danas baštini Šah klub „Spartak“.

„Subotica je dala šahovske velemajstore poput Andrije Fuderera, Tereze Štadler i Dušana Popovića. Danas, kada otvaramo skup mladih nada srpskog šaha, sa posebnim poštovanjem se sećamo i našeg dragog sugrađanina Ivana Sedlaka, majstorskog kandidata, dugogodišnjeg sportskog direktora ‘Spartaka’ i nekadašnjeg predsednika Šahovskog saveza Jugoslavije koji je preminuo krajem prošle godine. Porodičnu tradiciju posvećenosti šahu nastavlja njegov sin Nikola Sedlak, velemajstor i uspešni takmičar, na koga su ponosni svi Subotičani“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Subotica je, dodao je, kako u prostoru hotela „Patria“, tako i na Paliću, mnogo puta do sada bila domaćin šahovskih prvenstava, međunarodnih i nacionalnih turnira i takmičenja.

Posebno mi je drago kada se u našem gradu okupe kadeti, mlade šahovske nade iz svih krajeva Srbije da se druže, stvaraju čvrste sportske i prijateljske veze i ono što je najvažnije, da se usavršavaju“, istakao je Bakić.

Podvukao je da je šah umna igra, pa čak i „više od igre“. Za velikog Getea, naveo je, „Šah je ispit uma“, čuveni francuski filozof koji se pojavljivao pod pseudonimom Volter rekao je da „od svih igara šahovska igra zaslužuje posebnu počast ljudskog uma i da je više od igre, a manje od nauke“, a jedan od najpoznatijih šampiona ove igre Bobi Fišer, za koga je šah bio život, kazao je da je „teško definisati nešto što znači život“.

foto: Strahinja Babović

„Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, kao vrhunski znalac ove igre, veštinu primene mnogih šahovskih poteza preneo na život, posebno u oblasti politike. Vizija, vrhunska procena političkog protivnika, predvidljivost političkih događaja i krajnjih rezultata i vezanost nekoliko poteza unapred, odlike su vrhunskih šahista. I zato našem predsedniku Vučiću svi odaju i priznanje i poštovanje da je uvek korak ili dva ispred njih, jer je, na radost svih nas, vrhunski primenio mnoge šahovske taktike i u životu, i u oblasti politike“, naglasio je Bakić.

Proglašavajući 14. Kadetski festival Šahovskog saveza Srbije otvorenim, gradonačelnik Bakić je pozvao sve goste da upoznaju Suboticu, da se ugledaju na njene velike šahovske uzore i da iz ovog grada ponesu najlepše uspomene.

Prisutnima su se obratili i generalni sekretar ŠS Srbije, Andrija Jorgić, generalni menadžer zlatnog sponzora Akademije „Dositej“, Srećko Bačevac, i član Upravnog odbora ŠS Srbije i direktor Festivala Ljubomir Jovanović.

Svečanom otvaranju Festivala prisustvovali su i član Gradskog veća Grada Subotice zadužena za oblast sporta i omladine, Nataša Aleksić, predsednik ŠS Vojvodine, Zoran Stanimirović, i generalni sekretar Sportskog saveza Subotice Dejan Vuković.

Ceremonija svečanog otvaranja 14. Kadetskog festivala Šahovskog saveza Srbije počela je intoniranjem himne „Bože pravde“.


mondo.rsKOMENTARI

 1. Gde si matori kaže:

  Pa nije valjda vest da je gradonacelnik otvorio festival, nego da se 170 talentovanih sahista takmici u Subotici. Igrom slucaja (jer mu je to posao) gradonacelnik je otvorio taj festival.

 2. Kojot kaže:

  Omg on i sah bas imaju veze….sramota i sprdnja

 3. Djordje kaže:

  Kakav prvi red. Oslobodjena fizičkog,fotograf,propali carinik….ekipa snova.

 4. Nevaljali_GASTRO_Blogger_naGradeskiprevoz_SUBOTICA kaže:

  🙂

 5. adkersu kaže:

  „Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, kao vrhunski znalac ove igre, veštinu primene mnogih šahovskih poteza preneo na život, posebno u oblasti politike. Vizija, vrhunska procena političkog protivnika, predvidljivost političkih događaja i krajnjih rezultata i vezanost nekoliko poteza unapred, odlike su vrhunskih šahista. I zato našem predsedniku Vučiću svi odaju i priznanje i poštovanje da je uvek korak ili dva ispred njih, jer je, na radost svih nas, vrhunski primenio mnoge šahovske taktike i u životu, i u oblasti politike“, naglasio je Bakić. Koja gens una sumus poruka šahistima kadetima! Vrh poltronstva gradonačelnika.

 6. Nevaljali_GASTRO_Blogger_naGradeskiprevoz_SUBOTICA kaže:

  :)))

 7. Rmpek kaže:

  Niko nikada neće priznati ove okupatore, znamo svi za prokletstvo Srpskih kumova. Meni nikada nećeš biti gradonačelnik.

 8. Pepi kaže:

  Uprvom redu svi sami sahisti !!!

 9. Anonimni kaže:

  Zemljo, otvori se!

 10. Croat kaže:

  adkersu ,zezas se il je to stvarno rekao ?

 11. Croat kaže:

  Vidim u clanku da to pise al ne mogu da piverujem da je zaista to rekao.

 12. Mecca kaže:

  Zbog ovakvih ulizica i uvlakača, Vučić više ne mora da kupuje toalet papir.

 13. sah - mat kaže:

  Ove reci gradonacelnika treba klesati u kamen da ostanu zabelezene za buduce generacije ali i za vecnost. Ako se ikada bude pisala antologija poltronstva i slugeranjstva, ova izjava ce sigurno biti posebno izdvojena i imati svoje pocasno mesto.

 14. Croat kaže:

  ja jos ni sad ne migu da dodjem sebi. Sa cime smo zasluzili da nam ovaj gmaz i poltron bude gradinacelnik?!?

 15. Djuro kaže:

  Ovog oma treba uhapsiti. Koristiti decu u političke svrhe je ne samo sramno nego i protiv zakonito. Sport bilo koje vrste ne sme se vezivati za politiku i političare.Jos decu sramota.

 16. pista kaže:

  Pa nije ni koalicioni partner bolji…. evo pre pet godina covek je lepo objasnio u tvitu….
  Slaviša Lekić
  @micin_taja
  Ono što je Rahman Morina onomad bio Slobodanu Miloševiću, to je Ištvan Pastor danas Aleksandru Vučiću!
  de. 10:48 · 2016. ápr. 9.·Twitter for Android

 17. Sliku tvoju ljubim... kaže:

  Meni se cini da smo svi mi prilicno nepravedni prema ovoj izjavi gradonacelnika . Najverovatnije ta izjava nije plod njegovog intelekta, nego mu je po svemu sudeci neko to po narudzbi napisao, a on je samo procitao tekst i bez da je razumeo sta je ustvari cilj i sadrzaj napisanog.

OSTAVITE KOMENTAR

9 + = 16