Gradonačelnik Stevan Bakić čestitao Međunarodni dan medicinskih sestara

U ime Grada Subotice i svih Subotičana, čestitam našim vrednim, stručnim i posvećenim medicinskim sestrama njihov dan – 12. maj. Međunarodni praznik ove plemenite profesije ustanovljen je na rođendan britanske medicinske sestre Florens Najtingejl, koja je čitav svoj život posvetila unapređenju i boljem organizovanju ove službe, koja je od neprocenjive važnosti za javno zdravlje.

Medicinske sestre u našoj zemlji bile su primer naročitog junaštva i velike žrtve u Prvom svetskom ratu, tako da su nadahnule svoje koleginice širom sveta da im se pridruže u bolnicama ratom ranjene Srbije. Mnoge su dale svoj život obavljajući svoju službu do poslednjeg trenutka.

Kasnija krizna vremena takođe su iznedrila najbolje primere hrabrosti, saosećanja i profesionalnog integriteta naših medicinskih sestara. Tako je i danas, kada su one, zajedno sa svojim kolegama tehničarima, našim posvećenim lekarima i ostalim zaposlenima u zdravestvenim ustanovama, stale naspram pandemije kakvu svet nije video čitav vek.

Zdravstvena kriza globalnih razmera pokazala je sav kvalitet našeg medicinskog kadra i svu sposobnost Srbije da odgovori na izazov pred kojim su mnogi moćniji posrnuli. Ulaganja u zdravstvo koja su prvi put u nekoliko decenija započela od 2012. godine, danas omogućavaju bolje uslove rada, kvalitetniju opremu i veća primanja medicinskih sestara, koje su prepoznate kao glavna spona između lekara i pacijenta i stub zdravstvenog sistema.

Tokom proteklih godinu dana i među medicinskim sestrama bilo je žrtava virusa covid 19, kojih se danas sećamo sa posebnim poštovanjem. Odane svojoj profesiji i svojoj zemlji, one su položile život da bi danas mogli da kažemo da se kraj ovog teškog iskušenja za našu zemlju nazire.

Posao medicinske sestre težak je i odgovoran i u redovnim uslovima, zato se odazovimo pozivu za vakcinaciju i pomozimo kako svojim bližnjima, tako i našem zdravstvenom sistemu, u kojem najveći teret pandemije nose upravo medicinske sestre i njihove kolege tehničari.KOMENTARI

 1. Petar kaže:

  Kako sad ovo, ništa to ne valja… Nigde se ne spominje av u tekstu…
  Malo šale . Cestitam.

 2. Marko kaže:

  A veličanje i uvlačenje Vučiću ? Pa nemojte,navikli smo. A i u Beogradu vam danas pišu minus.

 3. Orlovicu Pavle kaže:

  Svaka cast i slava za Florans Najtingejl, ali kako da ni jednom recju, ni jednim slovom, gradonacelnik nije spomenuo najcuveniju Srpsku bolnicarku – Kosovku devojku. Nasu odvaznu bolnicarku sa veknom hleba bijeloga i dva zlatna kondira, jedan pun vode hladne a drugi vina rujna. Nadam se da ce pod hitno uvideti i ispraviti tu svoju veliku gresku.

 4. Croat kaže:

  Lose jako lose
  E nekako je ovako trebalo:
  Medicinske sestre su pozrtvovane i uvek pomazu svima kao sto i nas predsednik to uvek radi. On je jos od malih nogu voleo pomagati pozrtvovano svojim komsijama i prijateljima………..
  Karikatura od coveka

OSTAVITE KOMENTAR

44 + = 49