Gradonačelnik Stevan Bakić spreman je da ide korak dalje od svog kuma!

Na zvaničnom gradskom sajtu nema više objavljivanja javnih nabavki.

Ukinuta je ta demokratska tekovina pa je time novi gradonačelnik Stevan Bakić otišao korak dalje u kršenju dosadašnjih prava građana. 

Na taj način postoji osnovana sumnja da vlast želi da prikrije sve sumnjive javne nabavke. Otuda naša opaska da je gradonačelnik Stevan Bakić ukidanjem informacija građanima i prikrivanjem javnih nabavki, spreman da ide dalje od njegovog prethodnika, kuma Bogdana Labana.

Svi napori sadašnjeg gradonačelnika su usmereni da se promoviše kao izuzetan čestit čovek, sa vrlinama i manama koje se razlikuju od njegovog kuma i prethodnika Bogdana Labana. Za vreme mandata gradonačelnika Labana imali smo pregršt sumnjivih javnih nabavki ali su građani kao zainteresovana lica iste mogli da pronađu na zvaničnom sajtu grada Subotice i da vide ko je šta ponudio i ko je odbijen iz kojih razloga. Tu su, skoro po pravilu, bili sumnjivi uslovi koji su baš za tu javnu nabavku prilagođeni ciljanom ponuđaču. Na osnovu analize datih javnih nabavki, građani, zainteresovana lica, politički neistomišljenici pa i mi iz Dveri smo ukazivali na sumnjivu javnu nabavku i na kršenje zakona.

Od  dolaska gradonačelnika Stevana Bakića na čelo grada imamo minimalan broj objavljenih javnih nabavki a od Nove godine ni jedna nije objavljena na portalu grada. Ako su negde i objavljene to je tako da ih niko ne vidi, osim firmi za koje se pišu te javne nabavke. Za jednu od njih, Rušenje kuće na Bajskom putu smo kontaktirali dva subotička preduzeća iz iste branše i dobili odgovor da nisu ni čuli, ni videli tu javnu nabavku. Naravno, posao je dobila firma Gemax d.o.o iz Novog Sada koja je radila prvu fazu Akva parka na Paliću. Uz to je bila još jedna ponuda, takođe firme iz Novog Sada, koja je trebala da glumi konkurenciju.

Određene novosadske firme su upoznate sa javnom nabavkom a subotičke to nisu?

Dveri u Subotici zastupaju stav da se sve javne nabavke raspisane za teritoriju grada Subotice, a koje se finansiraju iz budžeta grada, moraju objaviti na gradskom portalu.

Republika Srbija je još 2012. potpisala međunarodni dokument o transparentnosti  rada, saradnji sa organizacijama civilnog društva, osnaživanju učešću građana u upravljanju i drugim vidovima približavanja i demokratičnosti javnih uprava.

Činjenica da je načelo transparentnosti postupka jedno od osnovnih zakonskih načela u sprovođenju javnih nabavki i da transparentnost u svim fazama postupka javnih nabavki, od planiranja, sprovođenja i izvršenja ugovora, nesporno doprinosi suzbijanju neregularnosti i eventualne korupcije.

Na ovaj način, kako je postupilo rukovodstvo grada, Grad Subotica je otišao nekoliko desetina koraka unazad u ostvarivanju transparentnosti rada gradske uprave.

 Na osnovu rezultata  rada nekih od prethodnih uprava koje su radile na većoj transparentnosti rada zasluženo je dobijena etiketa “ovde je Dobra uprava“. Sada, posle ovakvih poteza  rukovodstva grada, sa pravom možemo reći da je grad Subotica zaslužio etiketu ,“ovde je Loša uprava,“.

GrO Dveri SuboticaKOMENTARI

 1. S kaže:

  Novi zakon o JN predvidja objavljivanje samo na jednom mestu-centralnom registru i portalu JN. E moje Dveri…

 2. Nevenkaaa kaže:

  Ovaj pametnjaković za početak da pročita Zakon o javnim nabavkama uključujući sve izmene i dopune istog a onda da se pravi pametan! Onaj ko ima mozga i koga ova tema zaista zanima odlično zna gde može da pronađe potrebne informacije a to je centralni portal javnih nabavki a onaj ko pokušava da prikupi jeftine političke poene ispadne ovako glup kao dotični gospodin 😉

 3. Andrijana kaže:

  Sta i ocekivati od jedne kombi stranke, koju cini jedno tuzno i smesno lice, a koje iza sebe nema sta da ostavi, te mu je jedina zanimacija da blati grad Suboticu i vlast, odnosno one koji danas rade u interesu gradjana i na razvoju i izgradnji Subotice. Gradjanima je kristalno jasno ko je Martić!

 4. Gospođa NN kaže:

  Naslov saopštenja treba da bude: VAPIM ZA PAŽNJOM!
  Jos jedan jadan i bedan pokusaj ove kombi stranke ( ko bi uopšte pomislio da imaju GrO) da ukažu na nepravailnosti u radu GU ali prc… ukazali su na to koliko su neobavesteni ili jednostavno glupi.
  Čisto da ne budemo sebični i da podelimo znanje, neka članovi Dveri ili možda čaln pošto nisam sigurna da ih ima više, poseti portal:
  http://www.ujn.gov.rs/ i sledeći put kada bude pisao razna glupa saopštenja prvo neka se bar informiše o onome o čemu piše i širi laži….

 5. Aco kaže:

  Onaj ko je izdao saopštenje je ili zlonameran ili je ne obavešten. Na snagu je stupio novi zakon o javnim nabavkama gde sve ponude idu preko portala javnih nabavki a registrovani ponuđači imaju uvid u isti. Portal je postojao i ranije tako da svi oni koji su i ranije konkurisali za javne nabavke mogu to i sada. Ili su i oni ne obavešteni.

 6. Rajko kaže:

  Ovako se piše kad o temi o kojoj se piše ne znaš ništa. Izmenama zakona postoji tamo neki portal na koji se objavljuju javne nabavke. Potencijalni ponuđači moraju elektronski da podnose ponude. Nema više papira. Eto koliko ima veze sa Bakićem činjenica da se nešto objavljuje na sajt ili ne objavljuje.

 7. Mackica kaže:

  I onda sad ovaj tekst procita neko ko pojma nema kako se pre sprovodio proces javnih nabavki, a jos manje zna da ce sa prelaskom na on line metod sve biti jos transparentije, i onda krece drvlje i kamenje, i sve to iz neznanja i zbog neobjektivnog novinarstva. Sram vas bilo sto pisete ovakve gluposti!

 8. Box kaže:

  Ponovo Matric sa svojim saopštenjem stranke koja ne postoji,Zveri u Subotici broje 3 clana ali saopštenja ne manjkaju,samo kad bi bilo nesto konkretno to bi bilo extra.

 9. Gordana kaže:

  Vama treba zabraniti da se bavite politikom. Ovo se ne moze pripisati neznanju, jer je zakon usvojen jos 2019. godine, pa ste imali dovoljno vremena da se upoznate sa svim izmenama. A jedna od njih je i ta da se javne nabavke vise ne objavljuju na sajtu. Nazalost, neki nece procitati komentare i shvatiti da ustvari pisete lazi!

 10. Djordje kaže:

  Na stranu što se ovom temom bave Dveri ali svi znaju da je svaka javna nabavka strogo iskontrolisana. Na žalost tačno je da sve poslove dobijaju firme iz Ns i Bgd. Zato je Laban i smetao…ovi sad razvlače gradski budzet kako hoće. Direktorima jav.preduzeća se daju stroge direktive ko koji posao mora da dobije pa tako kod nas u Parkingu sada informatički posao (softveri)plaćamo 850.000 a ranije smo 150.000. Ali tako se mora,napredno.

 11. Jelena kaže:

  Pa sta bi ih kostalo da i pored centralnog registra objave i na sajtu grada? Svakako da su nabavke namestene..ali niko da kaze osim Dveri..

 12. Ravnogorac kaže:

  Koliko botova a Dveri su opet u pravu.Novi zakon predvidja elektronske Javne Nabavke ali niko nije zabranio da se njihova transparentnost vidi i u nasem gradu.Naravno naprednjaci su i pisali novi zakon .Zakon vazi od jula 2020.Zasto onda na sajtu grada imamo neke objavljeno a vecinu nemamo.Znaci kako kome dune.Zakon je inace katastrofalan jer predvidja da Javne Nabavke od 1 million za usluge I 3 milliona za radove nema obavezu da se raspisu, vec moze kafana, pogodba, ja tebi, ti meni. Pa zasto sad Pastor se ogradjuje od javnih nabavki, pa jer su milioni maznuti a on nema nista sa tim vec vasi napredni lopovi.

 13. Ponuđač kaže:

  Kao neko ko se bavi podnošenjem ponuda, kao privredni subjekt, primenom novog Zakona o javnim nabavkama postalo je sve transparentnije i samim tim što naručioci ne znaju ko je zainteresovan da podnese ponudu dok se otvaranje ponuda ne izvrši elektronski putem portala javnih nabavki, omogućena je veća konkurencija. Ne mogu naručioci da teraju ponuđače da dostavljaju ponude. Svako ko želi može jednostavno da izvrši uvid u bilo čije nabavke. A postoji i nadležni organ, Kancelarija za javne nabavke, putem čijeg sajta može jednim klikom da se ode na portal, koji sve to prati i kontroliše. Onaj koji piše bilo šta javno, treba malo da se informiše o temi pre nego što je objavi.

 14. Pavles kaže:

  Cinjenica je da po novom zakonu nista nije transparentno kako to vlast i ovi sto botuju sa svojih radnih mesta u javnim ustanovama, pokusavaju da predstave. Uvid u uslove i sve ostalo imaju samo oni ponudjaci koji su registrovani za to. Kontrole, na raznim nivoima vrsi vlast. Ne postoji mogucnost da neko treci npr. obican gradjanin izvrsi kontrolu, a valjda bi to bilo normalno jer se radi o nasim parama. A bas bih voleo da vidim da neki nezadovoljni ponudjac ukaze na nepravilnosti. Ima da ga nema. Ne samo da nece dobiti neku javnu nabavku nego ce ga naterati da i firmu zatvori. Toliko o transparentnosti novog zakona.

 15. Građanin kaže:

  Čitajući komentare pokušao sam da odem na portal javnih nabavki, postoji opcija za registraciju kao fizičko lice koja mi je oduzela nekih 30 sekundi za registraciju. Nakon što sam izvršio registraciju ulogovao sam se na portal javnih nabavki i mogu da vidim sve nabavke koje se objavljuju u našoj zemlji. Mislim da onaj ko priča da nešto nije transparentno nije upravu. Sve je vrlo pregledno i bilo ko ima želju da vidi nešto može da uradi isto.

 16. oyager kaže:

  Nije mi potreban Zakon i prateća akta, dosta mi je da donro poznajem kumovski tandem iz čega proizilazi moje mišljenje (ne tvrdnja!) da ni jedan ne može da prikaže imovinu koja mu potiče iz plate. Ali to je već u ovoj kriminalizovanoj državi donro poznato.

 17. Vulinova tetka kaže:

  Nije on gospodinu Labanu ni za mali prst na nozi.

OSTAVITE KOMENTAR