Gradonačelnik Subotice: Dočekajmo Božić u odgovornom zajedništvu

Svim sugrađanima koji Božić slave po julijanskom kalendaru želim da čestitam predstojeći najradosniji hrišćanski praznik. Uz najbolje želje za zdravlje, radost i porodični mir, moram da uputim i jedan apel. Imajući u vidu da, nažalost i ove godine praznik rođenja Hristovog dočekujemo u veoma složenoj i neizvesnoj epidemiološkoj situaciji, želim da pozovem sve pravoslavne sugrađane da razumeju teške i odgovorne odluke koje su donesene u vezi sa badnjačkim svečanostima.

Tri decenije duga tradicija nalaganja Badnjaka na subotičkom Trgu slobode je morala biti privremeno prekinuta prošle i ove godine. Oko ove odluke Grad Subotica je potpuno saglasan sa organizatorom svečanosti, Srpskim kulturnim centrom „Sveti Sava“ i Srpskom prvoslavnom crkvenom opštinom subotičkom. Ona je doneta teška srca i sa opredeljenjem da se tradicija nastavi sledeće godine, za koju se nadamo da će doneti konačan kraj pandemije korona virusa.


Tokom 2021. situacija oko zaraze se stalno popravljala ali ovi kritični zimski meseci su doneli novi „omikron“ soj koji se značajno brže širi i već izaziva rekordne stope infekcije u našem okruženju.

Organizator je ipak ove godine uspeo da obnovi deo programa za Badnji dan, koji će izvesti poštujući mere zaštite zdravlja ali masovno sabranje našeg naroda na centralnom trgu zaista nije bilo moguće organizovati.

Vreme u kojem se rodio Hristos bilo je doba iskušenja i krize za njegov narod, a njegovo rođenje označilo je i početak nove nade, kako za njegove sunarodnike, tako i za ceo svet. Čovekoljublje na koje nas poziva naša vera neretko zahteva od nas žrtvu i odricanje, pa smo tako i danas pozvani da mislimo na svoje sugrađane, lekare, medicinsko i nemedicinsko osoblje naših zdravstvenih ustanova, za koje nema praznika i predaha u borbi koju vode za svakog čoveka koji boluje.

Zato vas pozivam da se, u duhu praznika, podsetimo njihovog truda i da im pomognemo, svojom odgovornošću, kroz vakcinaciju, poštovanje zaštinih mera i odgovoran pristup prazničnom zajedništvu.

Sa tim željama vam upućujem najradosniji pozdrav – Mir Božiji! Hristos se rodi!

Gradonačelnik Subotice

Stevan Bakić

 KOMENTARI

 1. Jozefina kaže:

  Ko je napravio dekoraciju za gradonacelnika? Uzasna je. Gradonacelnik ko da je u pogrebnoj ustanovi.

 2. Tramp kaže:

  @dekoracija ko da je radilo pogrebno , pu pu pu, da se zlo ne dogodi. Nesreco jedna podnesi ostavku ,uradi bar nešto korisno za gradjane.

 3. Croat kaže:

  Nema ovaj ni vere ni nacije ni morala samo koristoljublja.

 4. Tavankut kaže:

  Hvala vam lepo gradonačelniče, takođe i Vamsve najbolje. Po rasporedu odnošenja smeća u žutim vrećama JKP-a danas je na redu odnošenje iz Tavankuta. smće nije odmeseno iako je radni dan. Gde je ekipa za odnošenje???

 5. Tavankut kaže:

  OPaaaaaaaaa!!! proleteo kamion JKP-a gledasmo taj je u krivini umalo pogubio radnike ..ne valja i slaviti i raditi.ilijedno ili drugo. za posle oko sata je bio u tavankutu kamion.hvala gradonačenike.

 6. Zdurina kaže:

  Šta lupate, dekoracija je sasvim lepa, ništa joj ne fali, čak mi se i sviđa što su stavili tog jelenka koji kod Kineza košta sto pedeset dinara za četiri komada, jer to znači da se nisu razbacivali (bar kad je dekoracija u pitanju, inače sam siguran da se nakradu).

  • ................................................. kaže:

   Ovo je jezivo i krajnje neprihvatljivo za bilo koji grad. Plus kokarde NE ovo u Subotici ne dolazi u obzir , ovo je širenje :straha, mržnje i svega negativnog. Plus ovo nedolično ponašanje koje imamo prilike da vidimo na fotografijama. Pravi Pravoslavac HRIŠĆANIN ovoga se stidii ovome se mora stati na kraj putem državnih pa i međunarodnih institucija.

 7. janus kaže:

  Ma krematorijum mu nije ravan.

 8. Srbin iz Subotice kaže:

  Ovi na fotografijama to je polusvet uglavnom bednici kojima je ovo prilika da se produciraju. Većina pravoslavnih hrišćana slavi na civilizovan način.
  Ove izrode gledajte kao antihriste, nemojte da vam se zgadi ceo jedan narod zbog ološa.

 9. Anonimni kaže:

  Gde je tu razlika izmedju ovih drvoseca i onog popa sto herojski jurisa na barikade.

 10. Čistokrvan RVAT kaže:

  Ni je lepo da se ovako :šenluče, kokardiraju, pevaju šovinističke pesme, pucaju, ugrožavaju u težem obliku saobraćaj-e sada! Što se tiče Badnjaka tu se valja zapitati i za one silne borove po Katoličkim Crkvama koje evo po mlao iznose napolje i većinom pale jer bor zbog smole za loženje nije, a sirotinji da se da e to je teži slučaj. Znate smučili ste mi se i jedni i drugi sa svojim proseravanjima o veri o tradiciji i drugim stvarima. More MRŠ. Obični naroder slavite kao što ste i slavili manite se lopova pardon topova a znate već šta htedoh reći..

 11. rax kaže:

  zbog vasih zlobnih komentara se sada slikao na nekom lepsem mestu. jelka je mozda fotomontaza ovde, ali nije tacno da je kic, bozicni ukrasi su svakako kic i tako smo i prihvatili. samo kritikujete, mene pre podseca njegovo drzanje -sedenje za ovim astalom, na ono vucicevo sedenje na hoklici kod trampa.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 73 = 74

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: