Gradonačelnik Subotice – Glasajmo za kvalitetnije pravosuđe

Poštovani sugrađani,

u nedelju, 16. januara, održava se referendum na nivou cele naše zemlje, na kojem ćete imati mogućnost da se izjasnite da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava, koji je donela Narodna skupština, a koji predviđa nova ustavna rešenja u domenu pravosuđa.

Pozivam sve građane Subotice da na referendumu glasaju – DA i daju svoj doprinos unapređenju našeg sudskog i tužilačkog sistema, u skladu sa preporukama uglednih domaćih i međunarodnih poznavalaca pravne nauke.

Republička izborna komisija je u prethodnom periodu upoznala sve građane Srbije sa sadržajem Akta o promeni ustava, o kojem ćemo se izjasniti. Najvažnija predviđenja rešenja su ukidanje dosadašnjeg „probnog“ izbora sudija, koji je predviđao prvi sudijski mandat od tri godine, ukidanje direktnog izbora sudija od strane Narodne skupštine, kao i učešća parlamenta u direktnom izboru javnih tužilaca.

Ukidanjem prvog, oročenog, sudijskog mandata obezbeđuje se potpuna stalnost sudijske funkcije. Ostala pomenuta rešenja daju puni smisao Visokom savetu sudstva i Visokom savetu tužilaštva, koji preuzimaju glavnu ulogu pri izboru sudija i tužilaca, na taj način dajući prednost struci i nauci nad politikom.

Sve ovo predloženo je u cilju obezbeđivanja veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, kao i veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolje zašite prava građana i jačanja vladavine prava. Narodna skupština će i dalje učestvovati u procesu, kroz izbor četiri ugledna pravnika koji će biti članovi Visokog saveta sudstva i četiri pravna stručnjaka koji će biti deo Visokog saveta tužilaštva, u čijem radu će učestvovati i ministar pravde.

Narodni suverenitet, državno-pravni integritet i uopšte sve vrednosti koje naš Ustav čuva i ostvaruje nisu ni na koji način ugroženi ovim referendumom, koji se sprovodi po proceduri koju sam Ustav predviđa. Oni koji, u kampanji protiv predloženih promena u pravosuđu, plasiraju takve tvrdnje pokušavaju da sprovedu jednu nečasnu političku manipulaciju nad građanima Srbije.

Subotičani to dobro razumeju i zato nećemo dozvoliti da propustimo ovu priliku da uzmemo direktnog učešća u demokratskom i ustavotvornom procesu i učinimo, svojim glasom i podrškom, nešto dobro i korisno za našu zemlju.

Glasajmo DA u nedelju, poštujući sve mere koje je na glasačkim mestima propisala Republička izborna komisija. Čuvajmo sebe i čuvajmo našu Srbiju.

 

Gradonačelnik Subotice

Stevan BakićKOMENTARI

 1. Nikola C. kaže:

  Ako se ikada nekim čudom bude desilo da ova država dobije kvalitetnije pravosuđe, ti, tvoj kum prethodni gradonačelnik, sva ona bagra sa granice koju ste zaposlili, vaše švalerke i banda iz Gradske kuće, svi vaši kumovi, burazeri i jarani, više belog dana nećete videti iz zatvorske ćelije.
  Ali to su samo pusti snovi građana koji vas trpe i nad kojima se već decenijama iživljavate. Nikad ovde bolje biti neće.

  • lustracija i revansizam sekti i podanicima kaže:

   To mozda i nije lose, kumulise se bes u narodu pa ce lako da pukne..nekome zivci a nekome tikva ili ne daj boze zivot, da smo mi svi zivi i zdravi i da vidimo kada budu ulazili na robiju u zatvore koje barem jos 100 godina ne treba renovirati da im duva promaja zimi dok budu na dugogodisnjoj robiji sa konfiskovanom imovinom delozirani iz svojih kuca koje su stekli od korumpiranih radnji.

 2. g kaže:

  Nema ničeg kvalitetnijeg dok si ti sa tvojim SNS stručnjacima na vlasti. Svugde ste doveli partijske kadrove, što bi se još i dalo donekle podneti da znaju bilo šta. ALi… Gotovo svi (kao i prethodni, a i ovaj gradonačelnik) imaju mračne škole i bukvalno prazne CV. Kao što je uostalom slučaj i sa pomoćnicima gradonačelnika iz SNS. Em nisu iz Subotice, em stručnost zavidno niska. No, verni su partiji i nameštanju svega što treba. Dovoljno. Tako da kada me ti zoveš da za nešto glasam, automatski sam protiv. Taman se glasalo o tome da je ovo januar mesec. I šta će nam pravosuđe kada imamo predsednika koji je i policajac i tužilac i sudija.

 3. Aljek kaže:

  Znači obavezno NE svi, a takođe verujem da političarima nije dovoljeno da govore ljudima kako da glasaju.

 4. Anonimni kaže:

  Kako je govorio Đole , od tebe Bato, ni aspirin. Treba izaći, glasati za NE, a vi ćete ionako sve falsifikovati. Jednom će i vašim danima na vlasti doći kraj, verovali ili ne.

 5. Gabor Wien kaže:

  @ Nikola C
  Služba ih štiti,to su sve doušničke jajare umešani u kriminalu i korupciju oni tvrde da rade ime države!O njihovim postupcima i sudbinama služba odlučuje.Kao što o sudbini Srbije stranci odlučuju.Shvataš hijerarhiju?Srbija ti je farsa i državni provizorijum.

 6. Nasminkani ustav kaže:

  Pozvati gradjane od strane onih koji imaju valast da glasaju za „kvalitetnije“ pravosudje je isto kao i pozvati zene da glasaju za kvalitetnu trudnocu.
  Onaj ko ima vlast u drzavi taj ima u rukama tri stuba vlasti:
  Legislativu = zakonodavnu
  Egzekutivnu = izvrsnu
  Judikativnu = pravni sistem i sudstvo
  Ako vlast treba referendum da bi odlucivala o tri stuba nosioca vlasti, onda ona nije zrela da bude nosioc te vlasti u jednoj drzavi niti da upravlja tom ili bilo kojom drzavom. To vazi za sve redom od Predsednika republike preko parlamenta (skupstine) pa sve do Predsednika opstine.

 7. Posmatrač kaže:

  Zaokružujem NE

 8. Caru Carevo kaže:

  Dobro je. Uspeo je ono što ni Dulkolax nije mogao.

 9. Miško kaže:

  Ali zašto nam je kroz novinski natpis poručio nemački ambasador Tomas Šib da glasamo za promenu ustava ???

 10. Ivek kaže:

  Kad naučite da poštujete gradjane Subotice,i odgovorite na poziv i molbu,zvanično nekoliko puta poslatim zahtevom putem maila, da ih primi na razgovor u vezi jedne aktuelne a bolne teme(trgovci) u Vašoj „cenjenoj ordinaciji za mahinacije.“
  Jer odgovor koji ste poslali je,lupanje lončića.Srbija za neradnu nedelju
  Možda onda i odem da zaokružim
  nešto…prelistajte malo mailove ,podsetite se gosp. Gradonačelniče.

 11. Pera Prvi kaže:

  @Pametnjaković o Ustavu (piše se velim početnim slovom)

  Onaj ko ima vlast nad „vlašću“ upravlja ČETIRIMA, a ne trima, granama vlasti. Četvrta je paradržavna, naddržavna, tzv. „Nezavisna tela“.

 12. Moje cenjeno ime kaže:

  Ko edituje slike ovom čoveku? Da se hitno informiše da to što edituje fotke nekim mladenicma, ne ide baš na fotke gradonačelnika za medije. Jako neukusno.

OSTAVITE KOMENTAR

13 + = 21

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: