Gradonačelniku predat hleb od novog žita

Predajom hleba od ovogodišnjeg žita gradonačelniku Modestu Duliću, u Subotici je danas održana centralna svečanost 103. Dužijance, tradicionalne manifestacije koja označava kraj žetelačkih radova i zahvalnosti na novom žitu.

Hleb od novog žita su Duliću predali ovogodišnji žetelački, odnosno risarski par bandaš i bandašica Vedrana Cvijin i Marko Peić Tukuljac.

 

 

 

Nakon što je preuzeo hleb, pokazujući ga na sve četiri strane sveta, Dulić je rekao da je Dužijanca nadaleko prepoznatljiva žetvena svečanost plodne Subotice, koja je danas u znaku “zlatnog žita”.

Dulić je podsetio da se u duhu ovdašnje tradicije, duge više od jednog veka, Dužijancom slavi novi rod i novi hleb i zahvaljuje vrednim ratarima koji su ga svojim radom iz zemlje stvorili, kao i Bogu koji ga je sačuvao.

 

Zahvaljujući Dužijanci, smatra Dulić, to “ravničarsko blago” postalo je i etnološko blago Subotice.

“Na ovakve tradicije i svečanosti možemo biti i jesmo ponosni, i one ne treba da budu predmet dnevne politike, ličnih interesa ili simpatija. Ovo je jedno bogatstvo, puno vrednije od svega toga, ovo je tradicija koja je preživela i ratne i sušne godine, pa sam siguran da će nadživeti i udare dnevne politike”, rekao je Dulić.

 

Dužijanci nisu prisustvovali predstavnici nekoliko bunjevačkih organizacija, nezadovoljni što manifestacija ima hrvatsko nacionano obeležje i negira bunjevačku samobitnost.

Predsednici Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić i Bunjevačkog nacionalnog saveta Branko Pokornić nisu prisustvovali Dužijanci jer smatraju da se, iako je gradska svečanost, realizuje kao “hrvatsko-crkvena” manifestacija s jasnim nacionalnim obeležjima, pri čemu se “otvoreno negira pravo na samobitnost bunjevačke nacionalne zajednice”.

 

Centralna svečanost ovogodišnje Dužijance održana je na Trgu slobode, uz veliki broj posetilaca i predstavljanje folklornih ansambala iz cele Vojvodine, Mađarske, Hrvatske i Grčke.

Svečanosti je prethodila misa u Katedrali Svete Terezije Avilske, koju su predvodili biskup šibenski monsinjor Ante Ivas, uz domaćina biskupa monsinjora Ivana Penzeša.

 

Manifestacija je počela sredinom aprila blagoslovom mladog žita, a biće završena krajem avgusta “Bunarićkim proštenjem”.KOMENTARI

  1. stormwatch kaže:

    Bravo Bravo!

  2. dad kaže:

    Ja bi mu predao govnjivu motku

OSTAVITE KOMENTAR