Gradska biblioteka dobila savremenu čitaonicu

Izgradnja i opremanje savremene multimedijalne čitaonice u Gradskoj biblioteci je završena i ona je svečano otvorena za građane. Reč je o projektu vrednom više od 600.000 evra koji su finansirali Fondacija Betlen Gabor i Mađarska vlada. Čitaonica je izgrađena u dvorištu ustanove, na tri nivoa sa 80 mesta, koja mogu po potrebi da se prošire i po prvi put je opremljena kompjuterima, što će olakšati rad istraživačima.

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, istakao je da čitaonica uvodi svetski standard bibliotekarstva i dodao da ga posebno raduje što se to događa u godini kada ova ustanova obeležava 130. godišnjicu postojanja i rada. Gradonačelnik se zahvalio Fondaciji Betlen Gabor i republici Mađarskoj na podršci, istakavši da je ona rezultat doborsusedskih odnosa.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor, naglasio je da je veoma važno što je izrađeno idejno rešenje za rekontrukciju čitave biblioteke, koja će biti prednost da se pronađu sredstva.

Subotička biblioteka, osim po tome što je najstarija ustanove kulture u gradu, jedinstvena je i po tome što jedina u Srbiji koristi tri jezika – srpski, mađarski i hrvatski. Uz novu čitaonicu, u upotrebi će ostati i stara, koja će se koristi samo za svečane prilike i kulturne događaje najvišeg ranga, najavljuju u ovoj ustanovi.

TV Subotica


KOMENTARI

 1. punisher kaže:

  Hvala gdine Orban.
  Na Vas mozemo racunati ne kao na Beograd koji samo oduzima.

 2. NijeMiJasno kaže:

  Sta se ovo u Subotici desava?
  Nasi po 10 puta najavljuju izgradnju necega, sto se godinama kao gradi, a nikada se ne izgradi, zavrsi, a evo Mađarska drzava ulaze u izgradnju i obnovu kulturnih objekata.
  Nisam ni cuo o ovom slucaju u najavi da su najavili ovakvu izgradnju, a evo, kada je zavrseno, sad su se javili sa vescu da je gotovo.

 3. Jasno mi da se gradi kaže:

  Nije mi jasno kaze lik?
  Asto bi tebi neko trebo da najavi?
  Cudni ljudi.sve sto vi kazete i lazete.sto se gradi i zavrsi se
  …bice u inat da dusmani crknu

 4. Cvija kaže:

  @NijeMiJasno

  Možda je ova rekonstrucija ( izgradnja ) negde najavljena ali ne na jeziku koji razumeš 🙂
  A i sasvim je logičko da komšije ulažu u javnu ustanovu na čijem čelu je kadar stranke njihovih zemljaka.

 5. Mala razlika kaže:

  Komsije ne ulazu u javnu ustanovu. Oni odrzavaju i cuvaju tragove svojeg kulturnog nasledja.

 6. Cvija kaže:

  @Mala razlika

  Hoćeš da kažeš da bi ulagali i da se na čelu Biblioteke ne nalazi kadar SVM-a !?
  Kako da ne…

 7. kovač zoltan kaže:

  madjari uradili sa svoje strane ono što su mogli:
  – cilj je da svečana sala kao dosadašnja čitaonica, bude oslobođena u reprezentativne svrhe i da podseća na slavnu KundK, sve zajedno sa madjarskim i subotičkim kultnim romanom „Ševa“, u kojoj se jedan mali segment odigrava upravo u zgradi i sali biblioteke – tada još Kasino.

 8. Cica-Maca kaže:

  Nagradno pitanje svim znanim i neznanim lokalcima ,kulturnjacima i arhitektima : Ko je bio graditelj ove danas jako aktuelne stare zgrade i koje godine ?

 9. TT kaže:

  Projektant jr Ferenc Rajhl,sagradjena je 1896 god.Nije tesko samo treba citati.

 10. Mala razlika kaže:

  @ Cvija

  Hocu da kazem da se ne deli Madjarsko drzavljanstvo samo zbog tamo nekog sitnog lokalnog polliticara. Kada budes sve to posmatrao kao jednu celinu shvatices neke pojmove koji zadiru malo dalje od Subotice i njenog lokalnog polit-folklora.

 11. Cica-Maca kaže:

  @ TT Sedi jedan ! Naime ptanje je glasilo : ‘ Ko je bio graditelj ove danas jako aktuelne stare zgrade i koje godine ? ‘
  Ti si prepisao nekompletne podatke iz Wikipedija.

OSTAVITE KOMENTAR

37 + = 44