Gradski budžet plaća kazne

Iz gradskog budžeta do kraja godine biće isplaćeno 11 miliona dinara za kazne jer ni grad ni pojedine njegove institucije i preduzeća nisu ispunili određene obaveze. Tako su izvršnim rešenjem Osnovnog suda grad i „Park Palić“ dužni da privatnoj firmi „Kul“ (Cool) isplate 4,2 miliona dinara na ime odštete nakon raskida ugovora. Kako je „Politici“ objašnjeno u preduzeću „Park Palić“, firma „Kul“ bila je zakupac vile „Lujza“ na obali Palićkog jezera i u vilu je uložila preko 13 miliona dinara, a grad je ovo ulaganje i potvrdio. Nakon raskida ugovora, bivši zakupac je smatrao da su mu grad i firma „Park Palić“ ostali dužni. Isplata 4,2 miliona dinara iz gradskog budžeta bivšem zakupcu vile „Lujza“ samo je deo potraživanja za koje „Kul“ tvrdi da mu grad duguje i koje sudskim putem i dalje pokušava da nadoknadi.

 

Druga kaznena stavka u rebalansu budžeta je sedam miliona dinara, koliko Subotica treba da uplati u republičku kasu jer institucije koje je osnovala nisu zaposlile osobe sa invaliditetom, niti su umesto toga plaćale određenu nadoknadu. Na teritoriji Severnobačkog okruga Nacionalna služba za zapošljavanje ima na listi 464 osobe sa invaliditetom, od toga 350 u Subotici. Od donošenja zakona, 2009. godine, posao su dobile 454 osobe, a samo ove godine 190 osoba sa invaliditetom. Dok su poslodavci bili odgovorni u obavezi zapošljavanja takvih lica, ustanove koje je osnovao grad to nisu činile. Zakonsku obavezu najmanje su poštovale gradske institucije kulture i socijalnog staranja, odnosno upravo oni za koje bi se očekivalo da su solidarni. One ne samo što nisu zaposlile osobe sa invaliditetom, nego nisu ni, umesto toga, uplaćivale iznos određen u visini trostruke minimalne zarade u firmi.

 

– Ne radi se o nemaru, već nismo znali da će te uplate kontrolisati Poreska uprava – kaže za „Politiku“ Franjo Horvat, rukovodilac Sekretarijata za društvene delatnosti u Gradskoj upravi. – Ovde se radi i o neskladu dva zakona, onog koji ograničava zapošljavanje u organima lokalne uprave i njenim institucijama i o zakonu koji predviđa zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

 

Zbog prenebregavanja ove obaveze, Predškolska ustanova „Naša radost“ treba u budžet Srbije da uplati 1,8 miliona dinara, a ostali iznos do sedam miliona dinara „otpada“ na sve ustanove kulture osim Gradske biblioteke, koja je redovno plaćala mesečnu obavezu. Treba još dodati da je obaveza koja nije ispunjavana na vreme sada uvećana i zateznom kamatom.

 

I dok zbog toga što nisu bili voljni da zaposle osobe sa invaliditetom grad plaća kaznu, gotovo ista suma je sada izdvojena da bi se motivisali drugi poslodavci da zapošljavaju i to upravo osobe koje teže dolaze do posla. Kako je predvideo lokalni plan za zapošljavanje, grad je izdvojio 11 miliona dinara za podsticanje zapošljavanja, a u saradnji sa Pokrajinom u ovom delu budžeta sakupljeno je 16 miliona dinara. Polovina tog iznosa podeljena je sredinom ove sedmice na ukupno 37 poslodavaca kod kojih su posao dobile 64 osobe. Ovi poslodavci dobili su u proseku za jedno novo radno mesto 130.000 dinara, a onaj ko je prihvatio radnu knjižicu osobe starije od 45 godina, što je jedna od grupa stanovništva koje teže dolaze do posla, dobio je dodatnih 20.000 dinara.

 

Aleksandra Isakov, PolitikaKOMENTARI

  1. Loš Đak kaže:

    Da, gospodin Horvat je u pravu. Problem je u tome što zakon nije uskladio zapošljavanje partijskih članova i invalida.

  2. Usputachni kaže:

    @los djak

    …i njihovih familija,rodjaka,komsija,d..elizaca,krimosa,podobnih… dugacak je spisak pre nego sto dodju na red invalidi. 

OSTAVITE KOMENTAR