Granate na dnu Palića

Kada je pre četrdeset godina počelo isušivanje Palića, mnogima je proradila mašta. Od klinačkih fantazija o brojnim izgubljenim zlatnim lančićima i prstenju , do pecaroških mitova o tome šta se sve nalazi na dnu.

Od svih priča, najozbiljnija su bila upozorenja starijih Palićana, da su u jezero tokom proteklih svetskih ratova, sve vojske odbacivale granate i municiju.

Najsvežija sećanja su bila na II svetski rat kada je, najpre Jugoslovenska Kraljevska vojska spustila u Palić džebanu da ne bi pala u ruke neprijatelju, a isto to je učinio i okupator sa smrtonosnim teretom koji nije mogao da ponese sa sobom pri povlačenju, tri i po godine kasnije.

Nedugo nakon toga , i iza Crvene armije je ostalo municije, koja je delom otišla u jezero nakon završetka rata.

Palić 1942. godine

Kada su radovi počeli, Upravni odbor za isušivanje i izgradnju Palića, informisan je da je dno pregledano specijalnim detektorima i da je pronađeno svega nekoliko granata. Mašine su dobile zeleno svetlo da se spuste u isušeno korito.

Gde su nestala ostala ubojna sredstva, koja su nesumnjivo nekad bila na dnu, nije bilo odgovora. Na nekim delovima jezera su pronađena dupla dna.Ispod sloja mulja je postojala tvrda kora ali ispod nje je takođe nađen staložen  mulj.

O čudnim  svojstvima dna jezera Palić, uverili smo se opet 1999. godine. Iako su brojni svedoci videli da je u jezero pala raketa NATO pakta koja nije eksplodirala, ona nikada nije detektovana. Istina, potraga za njom je počela par godina kasnije a činjenica da nije mogla nestati tek tako, bila je inspiracija za jednu filmsku komediju i verziju o sudbini tog projektila.

 

Pre sanacije, istočna obala (muški štrand), imala je peskovitu obalu kakvo je bilo i dno na tom delu, koje je pri obali bilo vrlo plitko i veoma lagano se spuštalo u dubinu.

Palić, 1960. godineKOMENTARI

 1. Limun kaže:

  Nemojte me više mučiti sa ovakvim prelepim slikama iz prošlosti,samo se još više iznerviram na današnjicu…

 2. dr, tikvicki kaže:

  BOGAMI LEPE SLIKE, BILO BIH LEPO DA NAM PALIC IZGLEDA JOS LEPSE, ALI NEZNAM KAD CEMO MI TO DOCEKATI.

 3. Milan kaže:

  jel to neka uvertira o tome zasto nece nikad ocistiti jezero iako su obecali?ili ce im trebati tri puta vise novca…

 4. Bojan kaže:

  Ja bih ga isusio….i napravio parking…. 😛 Tako da masa turista koja hrli na Palic ima mesta gde da parkira svoje automobile……. Isto bih napravio i sa Gradskom Kucom…… sta ce nam kada tone svakako….srusimo je zajedno sa zelenom fontanom…pa da ljudi imaju parking u centru….i da se dive NARODNOM POZORISTU…… 😛

 5. nja kaže:

  Palić je po meni i dalje lep…sve što su uradili sa parkom, šetalištem je za pohvalu, Velika terasa i ženski štrand opet sjaje starim sjajem… naravno, ima tu još puno toga da se radi, ali makar se ne ruši ništa što nebi trebalo biti srušeno, kao što je slučaj sa Pozorištem…još samo da se napravi akcija kao pre kusur godina, da se isuši jezero-verujem da bi dovoljno građana uzelo lopate u ruke, mada nebi ni morali jer je mašinerija mnogo naprednija nego onda…ali sav taj bez nekog plana  održavanja kvaliteta i čistoće vode je potpuno nepotreban.

OSTAVITE KOMENTAR