Granitna replika ili sasvim drugačija fontana

Pojekat rešenja zelene fontane  poveren je projektnom birou „Support“.

 

– Projekti su završeni, ali konačna odluka i izbor ne zavise od nas. Napravili smo rešenje rekonstrukcije i umesto Žolnai keramike, koja mora zimi da se štiti, predlažemo da bude korišten granit koji je dugovečan. Oblik bi ostao isti, samo bi se zamenio materijal.

 

Ipak, mišljenja smo da je najkvalitetniji treći predlog, odnosno moderna partnerna fontana koja bi pomirila smetnje koje imamo na trgu zbog sadašnjeg izdignutog oblika – objašnjava Branislav Ćopić, direktor „Supporta“.

 

Parterna fontana koja je ujedno i njajeftinije rešenje ima multifunkcionalne mogućnosti i kada se ugasi voda, na trgu se mogu organizovati drugi sadržaji. Osim fontane, rešio bi se kompletan mobilijar, a pošto se očekuje i završetak gradnje Narodnog pozorišta , postojala bi celina u koju bi bili ukomponovani razni stilovi.

 

– Mlazevi vode bi noću bili osvetljeni, a kada bi se središnji deo mlaznica ugasio, građani bi mogli da šetaju ispod vode, jer ni jedna kap iz mlaza ne otpada. Sistem parternih fontana postoji, ali naše rešenje je u potpunosti originalno – ističe Ćopić.

 

Tri projektna plana ne odstupaju previše finansijski jedno od drugog, ali treći najjeftinij, od 800 000 do milion evra. Pre izbora projekta, biće organizovana javna rasprava, a sva rešenja moraju biti u skladu sa uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

– Parterno rešenje je najprihvatljivije, mada mnogi smatraju da treba zadržati tradicionalni izgled fontane. Ukoliko bi se izgradila parterna, troškovi održavanja bi bili minimalni. Čak su u Pečuju koji je proglašen prestonicom evropske kulture, fontanu od Žolnai keramike skinuli upravo zbog teškoća i troškova održavanja. Zato treba razmisliti o drugim rešenjima – zaključuje direktor Zavoda za urbanizam Dragan Trklja.

 

BLICKOMENTARI

 1. Attila Hun kaže:

  Skinite ovu, stavite parternu fontanu. Ovakve fontane pripadaju proslosti, a i ovo trece je najbolje zato sto je i najjefikasnije u vise pogleda, pogotovo zbog troskova izgradnje i odrzavanja.

 2. panonis kaže:

  Pa vec imamo jednu parternu fontanu koju jos niko nije vide kako radi! Ili ste vec zaboravili?!

 3. awesome kaže:

  E to je ta subotica! a sad…

 4. EagleX kaže:

  Glupost.

  Zaboravljate na jednu veoma bitnu stvar a to je pitanje indentiteta grada kojem zelena fontana pripada.

  Ona je prepoznatljiv simbol, skladna je sa okolinom i estetki je uspesan projekat.

  Fontanu ne treba rusiti vec popraviti i uciniti efikasnom, zameniti cevi, eventualno staviti granit umesto zolnai keramike.

  Cini mi se da gradski celnici postaju suvise komforni oko nekih neprihvatljivih stvari, veoma lose. 

 5. Nesvrstan kaže:

  A Dragan Trklja je bogomdan da iznosi svoje mišljenje!

  Nemam ja ništa lično protiv njega, ali mi je puna kapa “novih” pametnih ljudi, sve ste srušili idioti!

  Neki naši roditelji, babe, dede… su u ono vreme skupili novac da kupe materijal, iskopaju rupu i naprave tu j…u fontanu po kojoj smo nadaleko poznati i koja je bila nezaobilazna na razglednicama, dok su se koristile, a mi sad ne možemo da je održavamo?! Da li je to stvarno istina?!

  Dokle ćemo da jedemo sve što nam serviraju? Srušili su nam pozorište pred nosevima “jer bi se inače srušilo samo”!  Da li je moguće da smo svi zaboravili da su pozorište rušili zatvorenici ciglu po ciglu jer NIJE MOGLO da se sruši samo?

  Jakooooo bih voleo sad da opsujem i izbaci iz sebe sav ovaj gnev što mi se skupio  poslednjih godina ali iz pristojnosti neću…teško…ali neću.

  Gadite mi se svi koji ste svoj hleb oteli od svih nas isključivo preko političkih partija, svi vi koji bez stranke ne bi ste bili u stanju ni Yuga da kupite, a sad znate nama da pametujete da “mi nemamo para”!  Ko smo to “MI”?!?!?!?

  Alooo!!!!  Postojimo MI, koji radimo a leđa nam lomite VI koji živite na našim grbačama i koji svoje žene i svastike zapošljavate u državne firme i komunalna preduzeća!

  Nije nam bilo dobro dok su se Mađari gurali u opštinu, evo nam ga sad! Sami smo sebi uterali ove naše Bosance, Crnogorce i VELIKEEEE Srbe! A ovi Hrvati poput Dulića koji više nemaju svoj nacionalni identitet su vrlo zeznuti za “saradnju”, sa njima je sve pošteno pa ko koga z….e! 

  Muka mi je od svih vas iz “državne strukture”! Od izmišljenih komunalaca koji imaju neverovatno mali spisak nadležnosti, od “normalne” policije koja sve to što im se ne radi prebacuje na komunalnu i žali se na platu, od JKP parkinga koji laže i otima novce nama na asfaltu koji smo sami napravaili, a oni ga preškrabali i stavili znak! 
  Muka mi je i od lekara i bolnice koja guta tolike novce i donacije a malo malo pa nešto ne radi ili nema, pa ajmo svi lepo u ovu ili onu privatnu kliniku na ispitivanje.

  Muka mi je od opštinske vlasti koja ne može da zavede red u svom dvorištu!

  Dokle ćete nam živce kidati i lomiti kičmu?!
  Sjašite nam više  i vadite SVOJE ruke iz NAŠIH džepova!

  P.S.: A fontana da se opere, uglanca, zamene cevi i da radi tako kako je radila uvek, dosta je laži 

 6. Lansky kaže:

  Glasam za granit ako postoji garancija da je postojan i tvrd a ne da bude neki bofl kineski ili sl.
  Video sam dobre parterne fontane, svima bih preporučio njih sem u našem gradu gde postoji prokletstvo fontana.
  Od prve koja nije valjala (1959. god), zatim zelene koja ni blizu nije funkcionisala kako je to projektom predviđeno, onda plava žolnai koja pola godine ulepšava park a pola godine ga nagrđuje najlonskim šatorom i na kraju nesretna štrcaljka na Đinđićevom platou… 

 7. Subotičanin kaže:

  Gospodine Dragane Trklja! Iskreno razmišljam da li vi to stanovnike grada Subotice smatrate baš tolikim budalama i idiotima? Ne znam odakle vam informacije, ali prava istina je da u Pečuju nisu skinuli ideju zbog teškoća i troškova održavanja.Ako se smatrate poštenim da mi odemo pa pitamo sami, nije baš tako daleko. Vaša parterna fontana je glupost. Gospodin Čopić kao direktor “Supporta” opet počeo da soli našu pamet. S kim se vi to dogovarate? Sada predlažete granit, izjavljujete da Žolnai nije trajan. Kome vi držite predavanja, zgrade u samom centru grada, pa i krov gradske kuće su izrađene od prave Žolnai keramike, koliko se vidi elementi su još u funkciji, priznajte da niko od vas nije reagovao na neodgovarajuće održavanje i čišćenje nama drage stare zelene fontane. Da li je tačno da su za unutrašnjost fontane većinom koristili solnu kiselinu i razna gruba sredstva, koja su ubrzale propadanje glazure. Oštećenja su mehanička, kiselina i sl, je nagrizla vodovodne elemente i sada odbijate popravku. Ja sam da mi pitamo građane grada Subotice, da li su za novo ili popravka stare fontane koja nam je prirasla srcu,30 godina živimo sa njom, vas gospodo očito interesuje čista zarada kroz muljanje. Priznaću pročulo se  koliki je iznos upisan na ponudi firme Žolnai za izradu nove potpuno identične sa sadašnjom. Hajde sada da se poigramo sa iznosom izrade, od vaših 800.000 do milion da to uradimo za samo 400.000, koja bi opcija bila prihvatljiva za Suboticu. Planovi koje prezentujete su zasnovane na prevarama i lažnim tenderima. Prvo pokrijte obećano klizalište za koj je plaćen skup projekat, ili ćete sada predvideti reviziju istog. Kako vas nije sramota da se šećkate među građanima, gde vam je obraz? Fuj!

 8. neko kaže:

  1 milion evra?!!!! jeste… toliki ce biti troskovi… jedna firma kupi i uradi i fakturise gradu 1 milion. a u stvari troskovi su 200.000… ako su… sta je veliko odrzavanje zelene fontane ? kao i plave zimi? slama i malo drva cime je pokrijete ? ili onaj siroti ram i malo najlona kod plave…
  Pogledajte ostale manje gradove, sta sve imaju i kako su uredni… jer tamo nema puno da se ukrade pa ulazu u grad, selo…
  DOKLE VISE KRASTI SUBOTICU i SUBOTICANE??? 
  P.S.: da li je neko u tekstu gore spomenuo da se pozoriste polako zavrsava ? HAHAHA da, radovi su u toku 😀 

 9. neko kaže:

  i sta je to “support” ? jos jedna organizacija koja pere gradu tj pojedincima pare od grada ? 🙂 BRAVO 🙂

 10. Ма дај kaže:

  Subotičanin:

  Gospodine Dragane Trklja! Iskreno razmišljam da li vi to stanovnike grada Subotice smatrate baš tolikim budalama i idiotima? Ne znam odakle vam informacije, ali prava istina je da u Pečuju nisu skinuli ideju zbog teškoća i troškova održavanja.Ako se smatrate poštenim da mi odemo pa pitamo sami, nije baš tako daleko. Vaša parterna fontana je glupost. Gospodin Čopić kao direktor „Supporta“ opet počeo da soli našu pamet. S kim se vi to dogovarate? Sada predlažete granit, izjavljujete da Žolnai nije trajan. Kome vi držite predavanja, zgrade u samom centru grada, pa i krov gradske kuće su izrađene od prave Žolnai keramike, koliko se vidi elementi su još u funkciji, priznajte da niko od vas nije reagovao na neodgovarajuće održavanje i čišćenje nama drage stare zelene fontane. Da li je tačno da su za unutrašnjost fontane većinom koristili solnu kiselinu i razna gruba sredstva, koja su ubrzale propadanje glazure. Oštećenja su mehanička, kiselina i sl, je nagrizla vodovodne elemente i sada odbijate popravku. Ja sam da mi pitamo građane grada Subotice, da li su za novo ili popravka stare fontane koja nam je prirasla srcu,30 godina živimo sa njom, vas gospodo očito interesuje čista zarada kroz muljanje. Priznaću pročulo se  koliki je iznos upisan na ponudi firme Žolnai za izradu nove potpuno identične sa sadašnjom. Hajde sada da se poigramo sa iznosom izrade, od vaših 800.000 do milion da to uradimo za samo 400.000, koja bi opcija bila prihvatljiva za Suboticu. Planovi koje prezentujete su zasnovane na prevarama i lažnim tenderima. Prvo pokrijte obećano klizalište za koj je plaćen skup projekat, ili ćete sada predvideti reviziju istog. Kako vas nije sramota da se šećkate među građanima, gde vam je obraz? Fuj!

  Поменути господин је по образовању правник/доктор правних наука, тако да се он разуме у урбанизам и заштиту градитељског наслеђа Суботице (у овом случају Зелене фонтане) као ја у квантну механику или нуклеарну физику… Али зато је страначки подобан за директора… Пазите само, од 800000 до милион евра?! Па где нестаде оних 200000 евра? Појешће курс и инфлација?! Зар се то унапред рачуна код ових “ултраспособних” директора?????

 11. djomla kaže:

  Suportov projekat ne može da prođe jer nije po feng šui. Morao bi da ga uradi nalik onoj fasadi u Huga Badalića pa da zadovolji savremene kriterijume arhitekture.  😀

  Šalu na stranu…

  Oko zelene fontane će se lomiti koplja i to pre svega politička.

  Kao veoma bitan projekat za grad i građane biće podložno političkom prepucavanju manje više svih stranaka u gradu od kojih će velika većina zauzeti stav bez konkretnog rešenja – što je uobičajna praksa.

  Ipak šta god rekli stručnjaci, javno mnjenje i političari poslednja reč će biti gradonačelnikova iako će zvanično skupština da odluči.

  Dulić će morati da obrati pažnju na Zelenu fontanu jer se poslednjih godinu dana profiliše kao neko ko ne beži od problema sa akcentom na centar grada. Narodno pozorište, skelet kod OU, Sinagoga, Učiteljski fakultet, Bibilioteka, sređivanje fasada, skori početak radova na Muzičkoj školi, sklanjanje frižidera itd…

  Iako skupština odlučuje on će biti meta pohvala ili kritika jer će se svi ostali vrlo brzo ograditi a sugrađani ne prepoznaju odbornike već gradonačelnika. 

  Kada se danas pomene Narodno pozorište, niko ne pomisli na Kučeru već na Kasu. E kada se za 10 godina bude pomenula zelena fontana prva pomisao će biti na Sorada i Dulića. Inače, ko je bio predsednik skupštine za vreme Sorada? Zar je to bitno…

  Zelena fontana je isuviše krupan zalogaj da bi neko progurao svoju ideju, projekat, objašnjenje ili cenu bez posledica. Ona sa Gradskom kućom i pozorištem čini trio i sa tog aspekta je treba i posmatrati. Ako neki nisu svesni toga neka skinu prve dve ploče i oslušnu reakcije građana.

  Uveren sam da je ovom narodu dosta bilo “promena na bolje”, bar kada je centar grada u pitanju. Nemojte da izmišljate rupu u saksiji kada ste je u poslednjih 10 godina izmislili bar 10 puta.

   

 12. Anonimni kaže:

  Granit je dobra ideja i to treba sprovesti.

  Ona parterna, izvinte na izrazu, sranja nisu za Suboticu a mene najvise brine to je resenje potpuno originalno sto pise u tekstu. Bojim se tih originalnih resenja kao djavo krsta.

 13. shibica kaže:

  da da treba fontane………treba da se zaradi……

 14. Anonimni kaže:

  nemojte da nam unistavate vise grad!!!!

 15. kikiriki kaže:

  Treba da se pravi od Swarowski kristala i pozlate!Ako je bal neka je maskenbal!

 16. Jula kaže:

  Svaka vam cast!!!Vi ste jedina osoba koja je otvorila dusu i rekla sta iskreno misli! Treba svu tu gamad govnjivom motkom oterati!!

   

 17. Bole kaže:

  Ja sam za to da se sruši ta tzv. zelena fontana (ovo što je ostalo od nje),pa da se napravi mali park i spoji sa onim parkom kod socijalnog, i gotovo. Ovako je i jedan i drugi prostor neiskorišćen i nedovršen.

 18. JimmyQ kaže:

  A da mi srušimo Ajfelov toranj i zamenimo ga parkom jer je zelenilo korisnije od gvožđa?? Hoću istu fontanu, isto pozorište, isti korzo…Sredite ono što imamo, u stilu koji odgovara postojećim objektima..tako to rade tamo negde!! Ili na reklamne panoe “posetite Suboticu” stavite Dafininu zgradu, Đinđićev plato i svoju novu parternu fontanu i stakleno pozorište to su nam najnoviji (neki u planu, neki davno dovršeni) projekti u centru!!

 19. stormwatch kaže:

  @JimmyQ

  Ajfelov toranj je napravljen kao privremena konstrukcija za svetski sajam krajem 19. veka i njegova originalna namena je bila sajamska kapija – upravo to. Trebao je da bude rastimovan posle kraceg vremena.

  Ajfelov toranj je zbog svoje impozantnosti, a pre ce biti zbog svog apsolutnog neuklapanja u arhitektnoske izraze Pariza ipak ostavljen da stoji kao simbol jednog hrabrog vremena koje je svedocilo o sasvim drugacijem pristupu arhitekturi.

  Ajfelov toranj je ubrzo stekao svetsku slavu, a posto su celnici Pariza izracunali da bi ih rasklapanje tornja kostalo svetskih para ipak su odlucili da ga ostave da stoji.

  Ajfelov toranj se regularno odrzava vise od stotinu i dvadeset godina, svake godine se ulaze gro para u njegovu rehabilitaciju jer donosi ogromne pare, cak mislim da je i najposeceniji svetski monument decenijama zaredom.

  Ajfelov toranj ima tu srecu sto ga nije dotakla gvozdena zavesa i komunisti, jer bi onda videli kako od tornja koji je simbol jednog vremena nastaje problem jednog vremena. Isto kao sto de desilo i sa subotickim Pozoristem koje u vreme komunizma nije taknuto, nego je sluzilo iskljucivo kao pamfletna masinerija jednog izgubljenog vremena i totalno pogresnog sistema.

   

 20. JimmyQ kaže:

  Nije se moj odgovor odnosio samo na Ajfelov toranj. Ti to dobro znaš. Imaš centar grada koji je poznat sam po sebi i kao takvog ga ljudi vole, kako mi tako i oni koji dođu sa strane. Modernizacija je u svetu išla u smeru građenja novih objekata i njima pripadajućih sadržaja poput svemirskih fontana, ali negde dalje od centra. Pa tako imaš i novi Pariz koji nema veze s onim koji je na razglednicama. Ne pričam o komunizmu i sistemima koj su se pokazali kao loši, ne zanimaju me ni malo. Zanima me ovaj sistem koji ne zna šta radi-sve je demokratija i sve se radi za narod,a samo im je lova na pameti. Ne gledaju se ni greške iz prošlosti ni bolja budućnost.

  Onaj ko je imalo putovao i video fontane o kojima je ovde reč video je i građevine koje se nalaze okolo. One ni malo ne liče na našu biblioteku, zgradu Spartaka li Gradske kuće, više na staklene kocke. Uz njih bi keramička fontana izgledala smešno, kao i super moderna fontana u našem centru. Svi gradovi koji su se odupreli modernizaciji u zadnjih 50 godina imaju zaradu od turizma, jer stakla i metala ima svuda i ljudi to ne žele videti…A da mi pričekamo malo, pa nešto ostavimo budućim generacijama?? Btw, kafa u starom Parizu je 5-7 evra, a u novom 2, ne zarađuje se samo od ulaznica…

 21. stormwatch kaže:

  Ja izuzetno volim Pariz posto sam ziveo u njemu, i kroz te selidbe po gradu video dosta i dobrih a i losih stvari. Medjutim arhitektura u bilo kom obliku i izvedenosti u tom gradu NIKADA nigde nije omanula. Ja vidim da ti ne poznajes bas to kako je uredjen Pariz ali dobro. Na sam par stotina metara od pariske gradske kuce i Chatelet-a nalazi ti se najkontroverznija zgrada 20. veka, koja je ipak nasla svoje mesto u Parizu…da li si video nekada Centre Georges Pompidou? E pa vidis, ako su Parizani dozvolili gradnju takve zgrade u svom super starom arhitektonskom jezgru sta je onda jedna Subotica da ne dozvoli neke nove arhitektonske izrazaje u svom najuzem jezgru? Nedaleko odatle se upravo gradi novi Forum Les Halles koji ce izgledati ultra svemirski i to sve u starom gradskom jezgru. 

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: