Gužva na kapijama Evropske unije

Sa 184 kilometra granične linije prema Mađarskoj i devetprelaza, pogranični prostor prema severnom susedu jedan je od najdinamičnijih u našoj zemlji. Samo na prelazu Horgoš tokom prošle godine je prošlo više od šest miliona putnika, a ako se tome doda blizu dva miliona putnika na Kelebiji, kao i nekoliko stotina hiljada na manjim prelazima Đala i Bački Breg, jasno je da ovo područje gde je među prešlo preko devet miliona putnika ima najveći prekogranični promet. Ovom regionalnom centru policije pripada i granični prelaz na Bezdanu, a jedinstven je po tome što organizuje pograničnu policiju prema dve države, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Miroslav Janić, načelnik ovog regionalnog centra sa sedištem u Subotici, kaže za „Politiku“ da se već naredne sedmice, zbog uskršnjih praznika po gregorijanskom kalendaru, očekuju veće gužve. Sa šest traka Horgoš je dobro opremljen za prijem putnika, ali manji zastoj nastaje zbog radova na mađarskoj strani, gde se izvode radovi radi lakšeg pristupa prelazu. U narednih mesec dana očekuje se da bude otvoren još jedan granični prelaz u mestu Bački Vinogradi – Ašothalom, gde će srpska i mađarska pogranična služba zajedno pregledati putnike. Ovakva saradnja naše i susednih policija na granici nije neuobičajena.

 

– Početkom prošle godine dve zemlje potpisale su sporazum o graničnoj kontroli kojim je izmenjen režim na postojećim prelazima Bajmok i Đala, te oni ne važe samo za državljane naše dve zemlje, već i za one iz EU, Švajcarske, Norveške i Irske. U skladu sa tim produženo je i radno vreme od 7 do 19 časova. Osim toga, u planu je da se od sredine godine otvori zajednički kontakt centar srpskih i mađarskih policijskih službenika na graničnom prelazu Horgoš, odnosno na mađarskoj strani u mestu Reske – objašnjava nam Janić.

 

Ovako intenzivan promet na graničnom prelazu Horgoš u prvi plan stavlja putnike koji granicu prelaze autoputem, kao i one u tranzitu, međutim s obzirom da se i Subotica i Segedin gotovo naslanjaju na granicu, potrebno je olakšati komunikaciju lokalnom stanovništvu. U tu svrhu, kada se tehnički i infrastrukturno osposobi, planirano je otvaranje starog graničnog prelaza Horgoš za one koji granicu prelaze motorima, biciklom, traktorima ili pak peške.

 

I pored velikog prometa putnika, Janić kaže da policijske službe posebno tokom poslednjih šest meseci beleže izuzetno dobre rezultate u suzbijanju krijumčarenja narkotika, oružja, dragocenosti i novac, što podleže krivičnoj odgovornosti. – Imali smo nekoliko značajnih zaplena velikih količina, od 15 do 40 kilograma narkotika – kaže načelnik Centra u čiji se uspeh ubrajaju i otkrića nelegalnih pošiljki zaštićenih životinjskih vrsta.

 

Granica prema Mađarskoj posebno je osetljiva jer je za mnoge to ulazak na slobodni prostor Evropske unije. Pogranična policija otkriva i „slepe“ putnike na kamionima. Međutim, mnogo više takvih ilegalnih prelazaka granice otkriva se na „zelenoj“ granici, poljskim i šumskim stazama između dve zemlje.

 

– Primetan je novi, veliki talas ilegalnih migranata koji pokušavaju da pređu našu graničnu liniju prema Mađarskoj. Od početka godine uhvatili smo blizu 400 osoba, što je više nego u istom periodu lane. U postupku readmisije od mađarske strane u tom periodu preuzeli smo samo 405 lica, jer je u Mađarskoj promenjen zakon po kome se osoba prvi put uhvaćena u ilegalnom boravku po traženju azila smešta u prihvatni centar – kaže Janić. Ipak, nezvanično se može čuti da azilanti koriste ovu mogućnost na putu ka Evropskoj uniji.

 

Aleksandra Isakov, PolitikaKOMENTARI

 1. naIvan kaže:

  Kada će se već postaviti Web-kamere na granični prelaz Horgoš, pa da možemo videti kolika je gužva na prelazu, i na osnovu toga donosimo odluku o tome na koji granični prelaz da idemo, kada želimo da putujemo preko granice ?????
  Ovom odlukom bismo mogli dati sopstveni doprinos smanjenju gužve na previše opterećenim graničnim prelazima.

 2. nsabi kaže:

  Hehehe…kakve web kamere, pa da se vidi i ono što se ne sme videti!

 3. naIvan kaže:

  @nsabi
  Pa i u Rodiću, Trgoprometu 024 i u ostalim velikim megamarketima iznad svake kase i iznad redova polica postoje kamere da se vidi šta se radi, ko vara, ko krade.
  A i u mnogim firmama postoje kamere, pa šta, nikom ništa.
  Postavljanjem  Web-kamera na granične prelaze bi se u stvari dokazalo da tamo nema nikakvih zloupotreba.
  He, he, nsabi ??? 

OSTAVITE KOMENTAR