Harmonikaš iz Tavankuta svira kao ceo orkestar

Penzioner Marinko Vuković iz Tavankuta celog života starim stvarima daje novu namenu. Kako je slušao radio u vreme dok u njegovom selu još nije bilo struje, interfon „pretvorio“ u telefon i postigao da njegova harmonika zvuči kao ceo orkestar?

Da vredne ruke i bujna mašta mogu svašta dokaz je Marinko Vuković iz Donjeg Tavankuta kod Subotice.

Izvor: RTV

Iako je radni vek proveo kao alatničar, od detinjstva gaji ljubav ka elektronici. Ugrađivanjem delova koje sam osmisli i napravi, on starim uređajima udahnjuje novi život i daje im drugu namenu, a tu sklonost ima od ranog detinjstva.

„Kada sam išao u osnovnu školu, nismo imali struju na salašu pa sam napravio detektorski prijemnik i tako slušao radio Temišvar, Budimpeštu, Beograd…. Te stanice sam slušao detektorski, bez baterije“, objašnjava Marinko Vuković, penzioner iz Donjeg Tavankuta kod Subotice.

Ovaj zaljubljenik u elektroniku i pasionirani radio-amater je, zahvaljujući maštovitoj primeni stečenih znanja, decenijama pre nego što su drugi imali telefon, na jedinstven način komunicirao sa komšijama iz Tavankuta.

„U to vreme nismo imali telefon, pa sam interfonu dao tu namenu. Na taj način smo mi odrasli zvali komšije na kafu i druženje. Deca su nam tada bila mala pa su i oni na taj način razgovarali sa svojim vršnjacima iz komšiluka. Bilo je zabavno“, priča Marinko Vuković.

Izvor: RTV

Marinko Vuković je i muzičar koji je celoga života drugovao sa harmonikama. Ali, nakon što prođu kroz njegove ruke, pri čemu u njih ugradi delove iz drugih instrumenata, one postaju sasvim originalne i drugačije od ostalih.

„Iznutra sam izvadio klasiku i ugradio sam digitalnu elektroniku. Sve harmonike su bežične. Uz pomoć semplera, dobije se uverljiv zvuk raznih instrumenata“, objašnjava ovaj vešti majstor i muzičar.

Ovaj vitalni i dosetljivi penzioner u osmoj deceniji života, svake zime jednu klasičnu pretvori u digitalnu harmoniku. Do sada ih je napravio osam, a zahvaljujući originalnim izmenama koje je sam osmislio i uradio, muziciranje Marinka Vukovića na harmonici zvuči kao da svira na raznim instrumentima koje izvodi – ceo orkestar.

 

RTVKOMENTARI

 1. Stipe kaže:

  Ponosan sam sto Marinka poznam. Veliki muzicar, jos veci covek. Bravo Marinko.

 2. Salecux kaže:

  ..moj komšija Marinko,svirac,majstor i ljudina..

 3. Anonimni kaže:

  Veliki pozdrav za Marinka uvek bio i ostao dobar drug i covek .a znamo i harmonikas .

 4. Bato kaže:

  Moj maestro 3u1 prvo veliki covik ,izuzetan svirac i isto toliko dobar elektronicar

 5. Odgovorni gradjanin kaže:

  Legenda Marinko Karabaća

OSTAVITE KOMENTAR

49 + = 52

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: