Hor „Iskončići“ pesmom pomaže oboleloj deci

Da se humanost i očuvanje tradicije uče od malih nogu najbolji su primer “Iskončići”, članovi hora u OŠ “Miloš Crnjanski” u Subotici, koji će svojim humanitarnim koncertima i pesmom sakupljati prihod za bolesne vršnjake iz celog grada.

Želeći da svojim drugarima pokažu da u svojoj borbi sa bolešću nisu sami, prvi humanitarni nastup oko 50 “iskončića”, uzrasta od prvog do osmog razreda, imaće sredinom meseca u školi “Jovan Mikić”, gde će pevati za devojčicu koja boluje od karcinoma. Potom u “Sonji Marinković”, “Kizur Ištvanu” i drugim subotičkim školama koje pohađaju mališani kojima je potrebna pomoć. Na sceni će im pomoći i naslednici, hor “Izvorčići” iz OŠ “Sonja Marinković”.

 

– Nastupićemo gde god ima potrebe, a pored Subotice već smo dobili pozive i iz Sombora i Odžaka – priča učitelj Dejan Anđelović, vođa “Iskončića”.

 

– Škole će predložiti kojem detetu će prihod sa koncerta biti namenjen i sav novac koji se sakupi odmah će biti uručen roditeljima mališana.

 

Ponosni i srećni što mogu da pomognu drugima, đaci užurbano vežbaju stare izvorne numere sa našeg podneblja. Školom odjekuju “Kosovski božuri”, “Gusta mi magla padnala”, “M,ndram ja” i mnoge druge pesme, duhovno blago starog Balkana. Dobro uvežbani, više od 50 glasića zvuče kao jedan, a ko ne zaviri u učionicu za vežbanje pomislio bi da je reč o odraslim, iskusnim pevačima. Razlog za oduševljenje je veći kad se vidi da su to veseli osnovci, koji pored pesme, u svakom momentu znaju i da ispričaju i kada je ona nastala, ko ju je zabeležio, kako odslikava kraj odakle dolazi, čak i originalni dijelekat.

 

– Ono što nauče o našoj kulturi i tradiciji vole da podele sa drugima, a ako uz to mogu i da pomognu drugoj deci, njihova je radost ogromna – dodaje Dejan, inače član etno-grupe “Iskon”. – U gradu ima mnogo bolesne dece, a ono što je poražavajuće je što im, po rečima njihovih roditelja, niko pre nas nije ponudio pomoć. Želimo da pokrenemo i grad i druge ustanove da nam se pridruže, da bolesni mališani vide da nisu sami, da njihovi vršnjaci misle na njih i da ih bodre u teškoj svakodnevnoj životnoj borbi.

 

ČUVARI TRADICIJE

 

Hor “Iskončići” osnovan je 2006. godine u muzičkoj sekciji OŠ “Miloš Crnjanski”, sa namerom da se neguje i čuva tradicija balkanskih prostora. Iz godine u godinu sve je više članova, a nije retko ni da deca iz drugih škola dolaze želeći da se pridruže horu.

 

Večernje NovostiKOMENTARI

  1. JovaToYou kaže:

    Klinci su odlični, slušao sam ih par puta.
    Bravo! 

OSTAVITE KOMENTAR