Horgoš i Kelebiju za vikend prešlo 165.000 putnika

Proteklog vikenda preko graničkih prelaza sa Mađarskom Horgoš i Kelebija prešlo je 165.000 putnika.

Carina Horgos

Uzrok višečasovnih čekanja je bio veliki broja putnika sa Kosova i Metohije, za koje se izdaju potvrde po posebnoj proceduri, izjavio je danas upravnik Carinarnice Subotica Zlatko Rajačić.

 

"U četvrtak su već počele gužve koje su trajale sve do juče u popodnevnim časovima. Na Horgošu je bilo više od 130.000 putnika i preko 30.000 vozila, na Kelebiji oko 35.000 putnika i više od 10.000 vozila, a određeni broj putnika bio je i na manjim prelazima Bajmok, Đala i Bački Vinogradi", rekao je Rajačić novinarima.

 

Povodom višečasovnih čekanja, Rajačić je rekao da su Carinska služba i Pogranična policija preduzeli sve mere kako ne bi bilo velikih zadržavanja, ali da je do njih došlo zbog velikog broja putnika s Kosova i Metohije.

 

"Što se tiče carinske službe, a isto tako i pogranične policije, mi smo preduzeli sve da se ne čeka. Bilo nas je dovoljno, smene su bile pojačane, sve trake su bile u funkciji. Jednostavno, čekalo se jer je bilo dosta putnika sa Kosova i Metohije, i tu postoji procedura za njih, izdaju se potvrde na ulazu u zemlju, i zbog toga se uglavnom čekalo", rekao je Rajačić.

 

On je naveo da je tokom vikenda na Horgošu zabeležen i jedan broj carinskih prekršaja i zaplena – veća količina tekstila, 2.000 komada tableta koje su predmet analize, kao i 30.000 evra, uz nekoliko zaplena petardi i vatrometa na Kelebiji i Bačkim Vinogradima.

 

"Putnicima savetujemo, pre svega, da se pridržavaju propisa, da prijavljuju robu koju sa sobom nose, malo strpljenja i pre svega da koriste alternativne prelaze – Bajmok, Đala i Bački Vinogradi", kazao je Rajačić.KOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  Nepristojno je da napišem da gospodin Zlatko Rajačić laže, jer čoveka ne poznajem, ali… Procentualno, u odnosu na ukupan broj putnika koji su prešli granicu Srbije, broj ljudi sa Kosova je minoran kaao opravdanje za IŽIVLJAVANJE pre svega i ISKLJUČIVO graničnih organa SRBIJE!

  Slučaj sa graničnog prelaza Bajakovo: U autobusu na redovnoj liniji Bolzano (Italija) – Kraljevo, nije bio NI JEDAN putnik sa Kosova. U 6:00 smo bili na hrvatskoj strani prelaza. Hrvatski policajac je ušao i glasno rekao: "DOBRO JUTRO! Jeste li umorni, kako vam je prošao put? MOLIM VAS, otvorite pasoše na stranici gde vam je fotografija." I čovek prošetao autobusom i gotovo… Carina: NIŠTA. Ni boksove autobusa nisu otvarali… Srpska strana (deset minuta kasnije): Ušla je policajka, mala, plava, debela i odvratno ružna. NI MU NI BE, ni marš stoko… Da pogled strelja, dimio bi se ceo autobus, a ne samo putnici u njemu. OBRATITE PAŽNJU na rečenicu: "VADI PASOŠE!" NE: "molim vas lepo, pripremite pasoše" ili "pasoše za pregled", već VADI PASOŠE… Pokupila ih je i otišla… (vreme, oko 6:10). Nakon 55 minuta (7:05), VOZAČ autobusa odlazi do onog kontejnera i uzima gomilu pasoša i deli putnicima u autobusu… ZAŠTO tako? Svaki božiji put, ali svaki, i na Bajakovu i na Bregani, pasoška kontrola ne traje više od svega nekoliko minuta. Takoreći EXPRESNO. Pa čemu služe oni čipovi u pasošima?

  A onda je došla carina na red… To ću preskočiti iz prostog razloga što nema dovoljno prostora, a nemam ni dovoljno reči da opišem IŽIVLJAVANJE!!! U čemu se razlikuje situacija na Bajakovu od one na Horgošu, Kelebiji ili ma kom drugom prelazu… ?

  E sad dolazimo do suštine problema. Nezvanično, počelo je skeniranje pogranične policije i carine… Prosto rečeno, nekome će "leteti glave" tj. leteti s posla pa odjednom postadoše "revnosni" preko svake mere… Uzalud vam trud svirači… Moje je strpljenje veće od vaše alavosti i pohlepe za parama. NE DAM!!! Ako SLUČAJNO ponesem i jedan par čak i prljavih čarapa, platiću carinu, ali pare vam NE DAM!!!

 2. Djuka kaže:

  cim treba radit', odmah je problem. i carinici i policajci sto rade na granici, lenji su i nesposobni. treba da shvate da su oni nama na usluzi a ne mi njima.

  a kad ih pozdravis sa "Dobar dan", kazes im "Izvolite" i "Hvala", kao da si im mater opsovao. to mrze najvise na svetu.

OSTAVITE KOMENTAR