Hraniteljstvo u Subotici i Vojvodini

U Subotici je 242 dece bez roditeljskog staranja smešteno u 147 hraniteljskih porodica. Mesečna naknada za izdržavanja deteta je 23.105 dinara, a hranitelji dobijaju naknadu za jedno dete 14.339 dinara ili za dvoje i više dece po 8.824 dinara. Za brigu o deci sa posebnim potrebama sledi uvećana naknada – objašnjava Vesna Margaretić, rukovodilac Službe za zaštitu dece i mladih Centra za socijalni rad.
 

Stana Stanojević iz Subotice sa suprugom brine o četvoro dece školskog uzrasta koji su u njenoj kući od 2007. godine. Stanojevići za četvoro braće i sestara kažu da im znače koliko njihova biološka ćerka koja je odrasla i završila fakultet. – Bili su u kolevci kada sam ih jednom dovela samo na vikend. Odlučila sam da ih ne vraćam. Ponosna sam što odrastaju u dobre ljude.

 

 

Hraniteljske porodice u proseku imaju srednju stručnu školu, supružnici rade ili je jedan od njih bez posla, imaju oko 42 godine i žive u širem gradskom području – objašnjava Novka Mojić, zamenica pokrajinskog sekretara za brigu o porodici.

 

 

– Kriterijumi za procenu hraniteljskih porodica su jasni i procena se donosi u odnosu na kompetencije hranitelja da u potpunosti zadovolje potrebe deteta – objašnjava Novka, dodajući da skoro polovina osoba koje se prijavljuju za ovo zanimanje bude odbijeno, a svaki treći hranitelj je srodnik detetu.
 

– Pokrajina ima obavezu da formira tri centra za porodični smeštaj i usvojenje. Međutim, zbog nedostatka novca ove godine takvu ustanovu dobiće za nekoliko meseci Novi Sad, a u narednom periodu Bela Crkva i Subotica – dodaje ona. 

 

 

Za troškove izdržavanja za jedno dete hranitelj redovno mesečno dobija 17.852 dinara, a za svoj rad još oko 10.114 dinara, plus džeparac ako je dete školskog uzrasta, što ukupno iznosi oko 30.000 dinara mesečno. Ovaj iznos se uvećava za prevoz deteta ako putuje u školu van svog mesta, knjige, ekskurzije, a hranitelji imaju zdravstveno i penzijsko osiguranje. 

deca

 

Briga važnija od krštenice


– Jednom je najstariji sin rekao da mu je drugarica iz razreda rekla da nisam njegova prava mama. Rekla sam mu da jesam jer prava mama ne mora da bude ona koja ga je rodila, već ona koja ga voli i brine o njemu. O tome više nismo nikada razgovarali, on je srećno dete koje mi govori da će kada se oženi, dovesti ženu u našu kuću da mi pomogne oko kućnih poslova – kaže Stana.

 

BLIC


 KOMENTARI

  1. zorandjala kaže:

    Lepo ja sam saslusao stanu a sad neka mene neko saslusa.Radio sam 40god i imam manju penziju od navedenog iznosa imam dvoje dece i sedmoro unucadi pa pitam Zasto neko ko ima svoju decu i hoce deciji dodatak navedeni iznos nebude limit da i za svoje dete moras imati 23000 .Zasto oni koji daju decu na usvajanje nesnose troskove svoje dece[bar polovinu] Mislim da je ruzno reci ali moram zasto se nestane na put takvim roditeljima a u mnogim slucajevima nestrucnim radnicima socijalnog koji se zaposljavaju stranacki a ne strucno.

  2. pravdoljub kaže:

    U dva sela Suboticke opstine  desavalo se sledece. Na jednom mestu dva brata rodjena dodeljena na staranje notornom alkoholicaru i njegovoj sad ve bivsoj supruzi, dok deda i baba te dece  cija cerka je majka i ima epilepsiju imaju takav imetak u Bajmoku da im svakodnevno dolaze tokom cele godine radnici i drugi slucaj  dete od 13-14 godina je bilo dodeljeno paru bez dece, na kraju sela u svom dvoristu koje je nalik Australijskim rancevima staratelj se izivljavao svakojako na detetu dok sve nije neko video i odreagovao. Ko proverava Te staratelje i ko uopste obilazi tu decu?

OSTAVITE KOMENTAR