Hrvatska bi pomogla izgradnju Pozorišta

Ukoliko se u Subotici osnuje Drama na hrvatskom jeziku, Hrvatska bi se mogla uključiti u projekat adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Narodnog pozorišta, složili su se gradonačelnik Subotice Modest Dulić i novoimenovani ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić.

Narodno-pozoriste-subotica-13

Kako je rečeno posle njihovog sinoćnjeg sastanka u Subotici, postoji ideja da se na istim osnovama zatraži pomoć za realizaciju ovog projekta i od Mađarske.

 

"Sjajna ideja ambasadora Markotića, koja je, inače, na tragu komunikacije koju smo imali sa našim sadašnjim ministrom kulture i informisanja, jeste uključivanje Republike Hrvatske u pomoć oko izgradnje Narodnog pozorišta. Naša obaveza bila bi da prethodno stvorimo osnovu za jednu takvu saradnju, a to je osnivanje Hrvatske drame", rekao je nakon sastanka gradonačelnik Subotice Modest Dulić.

 

Prema njegovim rečima, ideja je da se izgradnja Narodnog pozorišta izdigne iznad nacionalnog projekta, odnosno da Srbija, Hrvatska i Mađarska pod krovom Narodnog pozorišta u Subotici organizuju svoje aktivnosti i da to bude objekat gde će istovremeno da rade drame na mađarskom, srpskom i hrvatskom jeziku.

 

"Ako to uspemo da organizujemo i stvorimo preduslove na način na koji smo razgovarali, a to je osnivanje Hrvatske drame, mi imamo ozbiljne argumente da se pojavimo i prema ambasadama, odnosno vlastima u Hrvatskoj i Mađarskoj, da pomognu u izgradnji. Ne aboliramo, naravno, Republiku Srbiju od ugovornih obaveza preuzetih 2006. godine da obezbedi novac koji nije do sada obezbedila", rekao je Dulić.

 

Ambasador Markotić je istakao da je Suboticu izabrao za prvo mesto svoje službene posete van Beograda zato što je "grad u kome uspešno žive i deluju tri naroda – hrvatski, srpski i mađarski" i zato što hrvatska manjinska zajednica ima "odlične uslove za rad, očuvanje svoje kulturne baštine i školovanje".

 

"Razgovarali smo i o mogućnostima učestvovanja, a što je pomenuo i ministar (kulture Ivan)Tasovac, tri države u obnavljanju subotičkog pozorišta. Preduslov za to je stvaranje ansambla Hrvatske drame. To bi zaista bilo jedinstveno da tri ansambla, srpski, mađarski i hrvatski, budu pod jednim krovom i zajedno deluju i pripremaju predstave na svom jeziku", rekao je Markotić.

Narodno-pozoriste-subotica-10

Ugovor o adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta potpisali su krajem 2006. godine tadašnji gradonačelnik Subotice Geza Kučera, tadašnji ministar kulture Dragan Kojadinović i predsednik tadašnjeg Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, a projektovana vrednost radova iznosila je oko 24 miliona evra.

 

Dolaskom svetske ekonomske krize 2008. godine radovi su usporeni, da bi pre dve godine bili potpuno obustavljeni.

 

Posle dvogodišnje pauze, radovi su nastavljeni sredinom aprila ove godine na starom, zaštićenom delu zgrade, a finansira ih Vlada Vojvodine, preko Fonda za kapitalna ulaganja sa 70 miliona dinara.

 

U međuvremenu je Fond za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine obezbedio još 85 miliona dinara za završetak ovih radova.

 

Nedavno su odbornici Skupštine grada Subotica usvojili Rešenje o nastavku izgradnje Narodnog pozorišta, po kojem će zgrada subotičkog teatra imati trenutno izgrađene visine, znatno više pratećih komercijalnih prostora, manju ukupnu površinu i uštedu u izgradnji od osam miliona evra.

 

TanjugKOMENTARI

 1. Pozitiva kaže:

  Bravo!  🙂 Kako se toga ranije nismo setili? 

 2. djomla kaže:

  Dvogodišnja konfuzija oko Narodnog pozorišta.

   

  Te će biti bioskopa, te neće.

  Te će se biti smanjeni gabariti, te neće. Rušiće se sprat ili ne.

  2 ili 3 dvorane?

  Planiran jedan veliki tender, ispostavilo se da će ipak ići u više manjih faza.

  Radove će finansirati država, pokrajina ili će grad podići kredit? Evo sada kao mogućnost se javljaju i Hrvati i Mađari.

   

  Na kraju se ono pitanje fasade, koje se provlači od kada je startovala gradnja ispostavilo kao najprostije iako su se u početku najviše lomila koplja oko toga.

   

  Ako ništa drugo, bar se ministar pozabavio ovim pitanjem i ne beži od istog. On sasvim sigurno nema budžet za ovakve projekte ali bi nam njegova pomoć svakako dobro došla.

 3. gigamoravac kaže:

  Placi voljena zemljo moja…

 4. Boris kaže:

  Znači,ipak će biti tri scene.

 5. Kirilo Metodijevski kaže:

  Aaaa, da li će biti dozvoljena upotreba i ćirilice?

 6. Mr IKS kaže:

  HALO !!!

  Madjarska nije ispunila obavezu prema "Nepkoru".Tamo ni dan danas,nije zavrsena klimatizacija,ventilacija,letnja bina,…a sve trebalo biti gotovo do 2000. g.

  Hrvatska,za njihov "Dom"(HKC),dala samo simbolicna sredstva tamo neke 2000.g.

  Nema love NIKO u ova teska vremena.Zato ne nasedajte na lepa obecanja !!!

  To su samo prazna politicke price politicara.Onl koji imaju lovu,davno su je izneli i sakrili.

  Da je po meni deo novog Pozorista bih pretvorio u kazneno popravni dom,ili lepse= ZATVOR.

  Dok tajkuni ne vrate pokradeni kapital neka "tucaju"betonski skelet.Ima ga sprat,viska !

 7. Sasha kaže:

  Hvala, ali NE HVALA!!! …samo vi nemojte da nam pomažete, jer vaša pomoć nikada nije izašlo na dobro!!! Bolje i da se gradi godinu dana duže, ali bez vaših "donacija"…

 8. Attila Hun kaže:

  Sta fali, jel vam smeta mozda sto neko ima dobru i lepu nameru da pomogne? Sto je problem ako je neko konstruktivan? Kako mi je zao sto vidim uskoumnost odredjenih sugradjana… Srbi, Hrvati i Madjari ovde zive zajedno, pa neka imaju i zajednicko pozoriste.

  Drago mi je ako bilo ko da sredstva, samo nek se zavrsi! Pa makar i dramu na nemackom jeziku da otvorimo!

 9. Anonimni kaže:

  Isto kao i u hrvatskoj!

 10. mima kaže:

  Taman posla,bolje da nikada ne bude zavrseno nego ovako…realno u Hr nemoze ni cirilica da se koristi a ovde bi sva moguca prava…po meni treba da bude po principu koliko pruzis toliko i dobijes!

 11. Petar.SU kaže:

  Ajde ne lupetajte vise! Hrvati koji zive u Vojvodini nisu  ustase, i niko od njih ne zeli nista lose za Srbiju kao ni za svoj grad. Svi smo se uvek lepo slagali u ovom gradu, i tako treba i da ostane. 

  Mislim da bi bilo lepo od Hrvatske da pripomogne izgradnji pozorista, obzirom da ovde zive i Hrvati. Pozdrav.

 12. Mister No kaže:

  Dolaskom krize 2008. godine ? Ovde kriza traje 2008 godina jedino što menja oblik.Ako dođe do saradnje ne verujem da će Hrvatska dati mnogo para jer im je jasno šta se ovde dešava . Ako žele da bace pare u bunar bez dna mogu to da urade i kod kuće, nisu ovi bunjevački bunari građeni na neki poseban način.

 13. Neša kaže:

  Narod je "ovcoiziran" a rad (javašluk) nosilaca (ne)odgovornih funkcija na takvom je nivou da je izlišno i degutantno o tome raspravljati.

  Umesto da verujem obećanjima političara koji uglavnom misle na svoju guz*** prednost dajem viševekovnom životnom iskustvu običnih ljudi. Pa tako: "Ne može i jare i pare", "Novac je dobar sluga ali loš gospodar", "Novac koji čovek ima oružje je slobode. Novac za kojim čovek trči oružje je ropstva"…

 14. stormwatch kaže:

  Iskreno, bolje da Suboticu gradi i neka druga strana drzava, nego ovi koji su sada na vlasti, jer se od tih Subotica NIKADA nije ovajdila, a ni nece.

 15. zorandjala kaže:

   

  stormwatch: Iskreno, bolje da Suboticu gradi i neka druga strana drzava, nego ovi koji su sada na vlasti, jer se od tih Subotica NIKADA nije ovajdila, a ni nece.

   mozes ti to tamo spolja da sredis ili samo ladis usta. uradi vec nesto pametno od sebe jer mi sad nije jasno koga ti ustvari mrzis ,drzavu pokrainu suboticu narod unjima neki narod posebno ili sta vec.bas bih voleo da nam to objasnis pa da znamo sa kim imamo posla.

 16. pauk kaže:

  Slazem se s stromwatchom, vec 100 god Subotica se nikako pametno ne gradi

 17. stormwatch kaže:

   

  zorandjala:

  stormwatch: Iskreno, bolje da Suboticu gradi i neka druga strana drzava, nego ovi koji su sada na vlasti, jer se od tih Subotica NIKADA nije ovajdila, a ni nece.

   mozes ti to tamo spolja da sredis ili samo ladis usta. uradi vec nesto pametno od sebe jer mi sad nije jasno koga ti ustvari mrzis ,drzavu pokrainu suboticu narod unjima neki narod posebno ili sta vec.bas bih voleo da nam to objasnis pa da znamo sa kim imamo posla.

   

   

  Zorane, idji ti u svoje selo pa tamo pravi reda. Ajd cao.

 18. zorandjala kaže:

   

  stormwatch:

   mozes ti to tamo spolja da sredis ili samo ladis usta. uradi vec nesto pametno od sebe jer mi sad nije jasno koga ti ustvari mrzis ,drzavu pokrainu suboticu narod unjima neki narod posebno ili sta vec.bas bih voleo da nam to objasnis pa da znamo sa kim imamo posla.

  Zorane, idji ti u svoje selo pa tamo pravi reda. Ajd cao.  

    i pored svega ja ovo nemogu shvatiti kao odgovor alfa primata

OSTAVITE KOMENTAR