Hrvatska uputila notu zbog inicijative za uvođenje bunjevačkog jezika u Subotici

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da je Srbiji upućena protestna nota zbog inicijative za uvođenje bunjevačkog jezika u zvaničnu upotrebu u Subotici.

„Bunjevački govor nije jezik, on pripada novoštokavskom ikavskom dijalektu i jedan je od dijalekata hrvatskog jezika. I Bunjevci u Mađarskoj su podetnička grupa i oni se služe i nazivaju svoj jezik hrvatskim, a bunjevački je jedan od dijalekata“, rekao je Grlić Radman u Zagrebu.

Kako je na sajtu objavila Hrvatska radiotelevizija, on je izjavio da je u noti, koja je u utorak upućena Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, istaknuto da bi takav čin doveo u pitanje postupanje Srbije u ostvarenju obaveza koje se odnose na prava hrvatske nacionalne manjine, kao i da ne bi doprinosio daljem unapređenju i jačanju bilateralnih odnosa.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić podneo je nedavno predlog da se promeni Statut Grada Subotice, kako bi u ravnopravnu zvaničnu upotrebu na teritoriju te lokalne samouprave bili uvedeni bunjevački jezik i pismo.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, Bakić je predlog podneo na inicijativu Nacionalnog veća bunjevačke nacionalne manjine, a u proceduru je trebalo da uđe u četvrtak na sednici gradske skupštine.

Šef hrvatske diplomatije rekao je da je u sredu o tome razgovarao sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem i da će mu se javiti po povratku sa puta u Berlin.
Grlić Radman je objasnio da u Vojvodini na osnovu statuta svaka nacionalna manjina koja želi da proglasi svoj govor zvaničnim mora da ima 15 odsto, dok onih koji se deklarišu kao Bunjevci ima nešto više od devet odsto.

„Prema tome, ovo nije u skladu sa statutom, nego je to određeni politički akt“, ocenio je hrvatski šef diplomatije.

On je dodao da ga je u sredu uveče zvao ambasador u Beogradu i rekao da će inicijativa verovatno biti povučena, navodi HRT.

BetaKOMENTARI

 1. kafedzija kaže:

  a zasto se hrvatsku tice nacionalna manjina u srbiji koja nema veze sa hrvatskom ? bolje gledajte svoje nacionalne manjine i zabite nos u svoju drzavu a ne u tudju

 2. luckasti gvardijan kaže:

  Sasvim opravdano!

 3. Mirko Prćić kaže:

  Obrazujte se ljudi.Bunjevački nije dijalekat hrvatskog jezika.Već zaseban i svojstven jezik.I prekinite da nas svojatate.Bunjevci nosu hrvati.

 4. Majstor kaže:

  Ovo bi bilo isto kao da nam Rumunija uputi notu zbog bunjevackog jezika. Nit’ imaju veze sa tim, nit’ im ide na stetu.

 5. Milos kaže:

  Smesni su sa ovom temom. Ovde je rec o necem drugom, nema veze sa bunjevcima. Ovaj labanov kum pravi probleme tamo gde ih nema. Umesto da resi gradske probleme on izmislja toplu vodu. Jesu li pohvatali sve lutalice? A sta je sa migrantima? Sta ce biti sa akva parkom? Sa novomo fontanom, sa pozoristem, sa bazenom u dudovoj sumi? Dali imate gradonacelnice neki plan ili odgovor sta i kada ce biti reseno?Naravno da nemate, samo dizete lovu iz budzeta, trosite na sebe i pricate gluposti.
  Jel ce sutra neko dete da zivi bolje, jel ce neko dobiti posao, jel ce grad biti bezbedniji jer ste doneli ovu odluku? Naravno da nece! Samo trosite nase pare i nase vreme bez veze.

 6. Glupost kaže:

  Etnički sastav*: Mađari: 50.469 (35,65%)
  Srbi: 38.254 (27,02%)
  Hrvati: 14.151 (10,00%)
  Bunjevci: 13.553 (9,57%)
  Ostali: 25.127 (17,76%)
  Službeni jezici: Srpski,Madjarski,Hrvatski…zašto ne u Bunjevački.. razlika između Hrvata i Bunjevaca je 0,03 %…ali kako su Hrvati navikli da sve svojataju pa i istoriju-historiju,onda ne čudi njihova nota…jer su sve sve Srbe -katolike preveli u Hrvate… Bunjevci se nikada nisu dali pa i onda kada su bili svrstani u ostale…bili su Jugosloveni…svaka čast Bunjevci..želim da i sada istrajete i slobodno DIVANITE.

 7. I.S. kaže:

  Koga briga za neku tamo notu.
  Neka gledaju svoj narod.Svoju nacionalnu zajednicu. Ko hoće da bude hrvat, niko mu ne brani. Ima pravo na to. Na svoju veru, jezik, obrazovanje, udžbenike, javna glasila. Niko ovim što je danas izglasano ništa hrvatima ne zabranjuje.
  A ove što ne žele da se ubrajaju u njihove neka ostave na miru. Otkuda im pravo da teraju nekoga ko neće da bude hrvat i govori hrvatskim da to bude?
  I još nešto, evo primera radi. Kad je jezik kojim se ovde govori u pitanju. Neka je po njihovoj priči, Tavankut i najhrvatskije mesto tu na severu Bačke. Ali dok nisu došli novi popovi, u Tavankutu nikada niko nije govorio tisuća, prosinac, kralješnica, dušik… U Đurđinu i Tavankutu i Ljutovu i još masi mesta, oduvek se divanilo. Ali ovo kako sada Žiga i Jasna lome jezik, e toga do pre par decenija jednostavno nije bilo.
  Znam Jasnu iz osnovne škole. Išla je u Zmaj. Apsolutno nikada nije spomenula ni travanj, ni priopćenje ni neovisnost ni sukladno niti išta od toga kako sada priča.

 8. Krvat kaže:

  Znaci Hrvati svojataju Bunjevce i oce da im ukinu identitet .
  Mislim da su u pravu.Bunjevci ne postoje i treba ukinuti rec Bunjevci jednom za svagda .

 9. Anonimni kaže:

  Dusmani oce danam uzmu nase nedaj te se bunjivci moji

 10. Croat kaže:

  Milose svaka ti ko njegoseva ! Ovo je cisto skretanje paznje sa puno vaznijih tema !

 11. Oki kaže:

  Ako je tako, zašto onda Hrvatska ne daje pasoše bunjevcima, kad ih već svojatate, zašto im tražite dlaku u jajetu, da bi im dali državljanstvo i pasoš.
  Idite bre hrvati s’ milim Bogom, ne dozvoljavate drugima da budu ono što žele i jesu.
  Ali im i ne date da budu ravnopravni građani sa vama, samo ako će se izjasnit, ali i u šesnaestom kolenu da su kroacianeri

 12. Diplomatska nota kaže:

  Nota bene:

  Magyar etimológiai szótár

  bunyevác – ‘a horvátok egyik népcsoportja Dél-Magyarországon; velük kapcsolatos, rájuk jellemző’.
  A horvát bunjevac név átvétele.

  Madjari imanju najduze iskustvo sa Bunjevcima i najbolje poznaju tu materiju.

 13. Tanjica kaže:

  Ne razumem kako neki jezik može biti proglašen službenim, ako zapravo nije jezik u onom strogo naučnom smislu. Da bi neki govor bio proglašen jezikom, potrebno je da postoji književnost na tom jeziku. Da li postoji bunjevačka književnost ili bar neki naučni radovi, rečnici, gramatike? Iako mi je ovo teško da shvatim, još mi je teže da svarim mešanje Hrvatske u naše unutrašnje poslove. Mislim da je vreme da puste naše Bunjevce na miru.

 14. Terra X kaže:

  @Tanjica

  Bunjevacki jezik ce biti jednog dana pravi pravcati jezik sa sve gramatikom, knjizevnoscu i naucnim radovima. Isto kao sto ni srpski jezik nista od toga nije imao pre nekih 100 – 150 godina, a danas ima i knjizevnost i gramatiku, a ima takodje i naucne radove. Mozda je jedina razlika sto danasnji Bunjevci znaju da pisu i citaju, a ondasnji Srbi nisu znali ni toliko.

 15. Mecca kaže:

  Majstori smo da od malih razlika napravimo veliki problem. Od jednog jezika stvorili smo četiri (srpski, hrvatski, bošnjački, crnogorski), a evo ga i peti.
  Jednog poznanika, koji mi je tvrdio da su srpski i hrvatski jezik dva posebna jezika, zamolio sam da mi objasni kako to da moja deca, koja nikada u školi nisu učili hrvatski nego samo srpski jezik, koja nikada nisu išla privatno na časove hrvatskog, veoma često gledaju hrvatske TV kanale i sve razumeju. Čak i ako čuju neku reč iz hrvatskog novogovora (reči koje su se pojavile nakon 1990. kao npr. ozračje, čimbenik i sl.) iz konteksta rečenice shvate o kojoj se našoj reči sa ovih prostora radi. Ako je neko pomislio da su mi deca strahovito talentovana za jezike, na žalost nisu. Nemački su učili u školi devet godina i ne znaju ni da beknu.
  Na prostoru od Kupe do Kumanova priča se jedan te isti jezik. Situaciju da jedan te isti jezik na pomenutom prostoru zovemo različitim imenima, političari sjajno koriste za dizanje tenzija u momentima kada to odgovara ispunjenju njihovih ličnih interesa. Gloženje i tenzije su naši a njihova je ćar.

 16. Croat kaže:

  Terra x
  Za 150 godina Bunjevci nece postojati, il ce se razici il ce biti asimilovani. Ni sad vise nema ko da divani osim u par sela oko Subotice a kamoli da ce ih bit za 100godina. Ti takozvani bunjevacki prvaci , aka netribasi, ne znaju Bunjevacki i ne govore ga aktivno! Ako mislis da je to nemoguce pogledaj Bunjevce u Madjarskoj, za 100 godina su nestali, ostadose im samo prezimena.

 17. luckasti gvardijan kaže:

  Da,po svemu sudeći,Bunjevci ne mogu opstati kao Bunjevci nego samo kao Hrvati.Naime,Bunjevac koji je “samo Bunjevac” u drugoj generaciji je Srbin i na bunjevštinu gleda kao na ljušturu koju je odbacio,a Bunjevac koji je Hrvat ostaje Bunjevac transgeneracijski,tj.permanentno.Upravo zbog toga Srbija vrši ovu kampanju indigenizacije Bunjevaca.
  Iz svega se može izvesti samo jedan zaključak:Srbija je loš gospodar ovog teritorija kojeg su joj dodelile kolonijalne sile nakon I sv.rata i zbog toga će ga verovatno izgubiti slično kao Kosovo.i Crnu Goru.Naime,svi su pobegli od Srbije koji god su mogli i svi su nakon toga profitirali,a oni koji su ostali nisu normalni kao ovi ološki “Bunjevci”.Oni su projektirana čekaonica za asimilaciju koju je izgradila Srbija.Videćemo kako će se postaviti nova američka administracija.

 18. Terra X kaže:

  @ Croat

  Naravno da ih nece biti. Ono sto sam ja napisao je samo jedna neobavezna pretpostavka. Bunjevci su od uvek bili poznati kao klasicni oportunisti. Ono sto Bunjevci, odnosno jedan njihov deo, nikako da shvate je cinjenica da neprijatelj voli izdaju, ali ne i izdajnike. On ih koristi ali ih istovremeno i prezire. Ko je jednom izdao svoj rod zarad sitnih privilegija, i dalje ce opet izdati cim se nadje odgovarajuca ponuda. Sto se Srpske buducnosti u Evropi tice, Hrvatska ne samo da drzi duzi kraj poluge, nego drzi i mnogo vecu i deblju batinu. Srbija ce vrlo brzo shvatiti da od Kine i Rusije dolazi uglavnom moralna podrska i tapsanje po ramenu. Hleb i za na hleb dolazi iskljucivo iz EU. Srbija to polako ali sigurno shvata i onoga dana kada njenu politiku vise nece odredjivati nacionalni ponos i slavna istorija, neego samo gola glad, onda ce novopecene katolicke Srbe odbaciti kao vruc krompir, isto onako kao sto je odbacila i to bez pardona i novopecene narode po Kosovu, cim su se NATO trupe malo glasnije nakasljale i podigle obrve.

 19. kulak kaže:

  Nakon svega šta ovaj Bakić radi,Bunjevci treba da odu iz Srbije i da sa sobom ponesu svu zemlju koju poseduju.Na kraju će tako i morati biti.

 20. Šamar iliti pljuska kaže:

  Velikohrvatske ambicije da konačno i onu drugu polovinu Bunjevaca pohrvate, na ovaj način su posred lica dobile šamar, šljagu ili kako bi to oni rekli “pljusku”. Pljusku lažima koje traju već čitav vek od kada su ulaskom u zajedničku Kraljevinu SHS počeli da kidišu na Bunjevce u Bačkoj, mada su u Austrougarskoj bili sa njima u istoj državi, ali ih nije mnogo brinula njihova nasilna mađarizacija, kojoj su se Bunjevci sami odupirali koliko su mogli (mnogi su i poklekli). Fakat je da Austrougarska nije izjednačavala Bunjevce i Hrvate, kako se ovde pogrešno tvrdi, jer ih je tako podelila i u popisu 1910. godine – pa se preko 28.000 izjasnilo da govore bunjevački (da su Bunjevci) a 39 građana Subotice (TRIDESET I DEVET) da govore hrvatski, tj. da su Hrvati. Podaci su proverljivi. Tek u zajedničkoj državi SHS počinje “briga” Hrvata i otimanje za Bunjevce, da se slučajno ne bi “posrbili” i dugačko bi bilo nabrajati na koje se sve to načine radilo. Glupavi Karađorđevići, zarad mira “u kući”, tu su popustili – “pa neka budu Bunjevci hrvati, šta nas se tiče”, a to su pop Blaško Rajić i krug oko njega maksimalno iskoristili da kroatizuju Bunjevce. Sam Blaško Rajić sledi komunističku antisrpsku politiku – u njegovoj kući održan je pred oslobođenje ilegalni sastanak komiteta za Suboticu koji će preuzeti vlast, a bez njegovog “aminovanja” ne verujem da je donet čuveni DEKRET (naredba) o vođenju svih Bunjevaca kao Hrvata. Bilo je namera da se dalje kroje granice – Ilok, koji nikada nije pripadao Hrvatskoj i živelo 70% Nemaca pre rata, Srbi i nekoliko procenata Hrvata, 1947. pripojen je Hrvatskoj pošti su Folksdojčeri “nestali” preko noći (pojeo ih “komunistički mrak”) a umesto njih doseljene porodice iz okoline Imotskog najviše, uglavnom ustaša kojima je zbog krvavih ratnih zlodela trebalo zametnuti trag. Slično se htelo i sa Suboticom: Radio Vijesti, Narodno kazalište, Hrvatska riječ – hrvatština se gurala zajedno sa crtanjem Subotice u Hrvatskoj, što je operativno trebalo da sprovede drug Milovan Đilas. Samo Informrbiro 1948. sprečio je tu nameru jer su komunisti i Tito shvatili da su im Srbi potrebni protiv Staljina i da bi takvim prekrajanjem malo previše sztali na žulj Srbima. Pogotovo što nisu dozvolili da se Hrvatska podeli na pokrajine (za razliku od Srbije), a mogli su, bilo je osnova za to, pa je već bilo negodovanja srpskih kadrova. Uglavnom, naredba je ostala i kasnije, sve do “diktatora” Miloševića koji je ponovo dozvolio da se izjasne kako žele. Što reče, po svedočenjima prisutnih, tada župnik u propovedi u crkvi: “Neki tvrde da vas mi teramo da se izjasnite kao Hrvati. Nije to istina. Vi se samo SLOBODNO izjasnite kao Hrvati”. Sada je bezobrazluku kraj. Bunjevci nikako nisu poreklom Hrvati, jer bi to znali, ako ne pre, onda 1910. godine, kada popisom u Austrougarskoj nisu diktirali “velikosrpski hegemonisti” i kada su mogli lakše da prođu da nisu isticali svoju bunjevštinu!

 21. Bunjevac kaže:

  Šamar nemoj se previše uzdati u ovo što ovi rade jer ako Srbija misli graditi svoju državotvornu doktrinu na nasilnoj asimilaciji manjina moglo bi se ovde ponoviti Kosovo,Crna Gora,da ne kažem sve ono od ranije…a onda “šljaga” može biti daleko gora.

 22. Nogom u straznjicu kaže:

  @ Samar iliti pljuska

  Svaka cast na trudu i upornosti. Nazalost zaboravio si pri popisu iz 1910 da nabrojis onog jedinog Hrvata iz Virovitice, pa ti je sav trud propao. Molim te sledeci put nemoj zaboraviti da ga spomenes. On je vazan adut u svim tvojim doprinosima na ovom forumu. Bez tog Hrvata iz Virovitice tvoji komentari jako gube na naucnom kvalitetu i guslarskoj lepoti.

 23. Aleksandar kaže:

  Bunjevci nisu hrvati, kao sto ni hrvati nisu bunjevci.
  Radio sam popis stanovnista i znam mnogo njih koji su posebno naglasili da zele da se izjasne kao jedno ili drugo ali nikako da se te dve stvari mesaju.

 24. Bukvalno kaže:

  Bukvalno

 25. Stipe Bunjevčević kaže:

  Da li sam dobro primetio to većina komentatora Srba dokazuje Bunjevcima šta jesu a šta nisu?

 26. Anonimni kaže:

  Uh što volem što vam sikiramo.

 27. Šamar iliti pljuska kaže:

  Nogom u straznjicu – Možeš da se sprdaš sa prvim Hrvatom koji je zabeležen kao građanin Subotice, ali nisam ga ovog puta pomenuo jer je to bilo 1847. godine. A ako ti je za sprdnju ime Gašpar Ulmer (očigledno velikosrpski ultranacionalista), arhivista, inače počasni građanin Subotice, onda se sprdaj i dalje sa tim podatkom jer upravo on ga je izneo, a ja ga samo ponavljam budalama kao ti koje trućaju o “tisućuvjekovnoj hrvatskoj Subotici”. Prvo je bilo Panonsko more, pa onda su izašle amebe u obliku Hrvata i osnovale Suboticu…

 28. Šamar iliti pljuska kaže:

  Antun Radić piše u ”Domu” od 10.11.1904:
  ”Lako vam je danas govorit moj gospodine! Ali da ste vi samo prije 20 godina dosli tamo u Vinkovce (današnja Hrvatska), pa da ste rekli da ste Hrvat, i da su oni ljudi tamo Hrvati – vi biste sretni bili kad bi vam se sav svijet smijao, jer biste lako bili dobili i batina.
  Ali nije tako bilo samo među gospodom, nego još više među seljacima: i to su bili ”Raci” i ”Šokci”- a Hrvatima kakovim ni traga. A tko je to učinio, da su danas gospoda po Slavoniji većinom Hrvati, te ima i seljaka, koji ponosno kažu da su Hrvati, hrvatski seljaci?
  Tko je to učinio? Tko je te Hrvate tako reći ,,stvorio”?
  To je učinila Stranka prava. Nauka Ante Starčevića, ona je od nesvjesne mase stvorila Hrvate!
  Tako je to moj gospodine, a lako vama danas govoriti”. (Antun Radić (Desno Trebarjevo, 11 June 1868 – Zagreb, 10 February 1919) was a Croatian scientist, writer, translator, journalist, sociologist, ethnographer and politician. He is the founder of Croatian ethnography.)
  E tako je u ono vreme, da izvinete, boleo qrac Bunjevce za Hrvate a isto tako i Hrvate za Bunjevce. Sve dok pop Blaško Rajić, sa Lajčom Budanovićem i još nekima, nije uzeo da ih kroatizuje.

 29. Srko kaže:

  @ Stipe Bunjevčević , Upravo tako ! Do 1945 bili su to Mađari asimilacijom,a od 1945 do danas Srbi i njima slični – ovdašnji akteri s pridruženim pridošlicama. Na ovaj ili onaj način…

 30. Josip Pertic kaže:

  Hrvati !Ja odraso u Jugoslaviji kao nacijomalna manjina. Samo Hercegovci su Hrvati!!!

 31. Srko kaže:

  @ Šamar iliti pljuska : Možeš se ti smejati ali Hrvati za sebe znaju ko su ,ali Srbi da li zna ju ko su…? Naime Srbi samo dorađuju svoju istoriju. Ako to ne rade onda dorađuju tuđu.

 32. JaPaja kaže:

  Hej salasi na severu Backe
  u vama su pisme bunjevacke
  a tambura tako lipo svira
  ko da note par slavuja bira

  Ni svatova nigdi tak’i nema
  ko kad baco ‘cer na udaj’ sprema
  na snasi se bili slajer vije
  ko kad zimi snig salas pokrije

  Hej Bunjevci na sjeveru Backe
  sacuvajte pisme bunjevacke
  pivajte ih jos puno godina
  vasa j’ grana mala al’ je fina

  I lumpujte al’ lipo polako
  nek se divi i nek’ vidi svako
  a nek vranci pokidaju strange
  kad se krenu momci na vasange

 33. Travka al zanosna kaže:

  @Samar iliti pljuska, nazalost dzaba ti trud , al bar si im ponovio vec odavno dobro poznato …..@JaPaja dobrati pisma ,eeee koliko sam noci pijan bio osamdesetih u Poletu u Bajmoku uz ovake pisme .

 34. Šamar iliti pljuska kaže:

  Srko – Odakle ti to, leba ti? Da Srbi “dorađuju svoju istoriju”? Čini mi se da si mnogo stručan kada tako nešto tvrdiš. Ili samo imaš probavnih smetnji?

 35. Šamar iliti pljuska kaže:

  Travka al zanosna – Nijedan trud nije džabe, vidiš da su neki već naučili da se prvi Hrvat u Subotici pojavio 1847. godine. Iako im to u njihovom neznanju i aroganciji služi za zajebanciju. A za Radićevo pisanje koje sam citirao niko ne reaguje od kroasana, on kao osnivač hrvatske etnografije koji je lepo rekao da tamo gde je danas Hrvatska (Vinkovci) nikakvi Hrvati nisu živeli sve do Ante Starčevića! Kao ni u Subotici do posle Prvog svetskog rata i podmuklog delovanja popa Blaška Rajića. Još smo mu i spomenik digli! Ima o njemu mnogo toga da se iznese, da ne dužim, drugi put. Hajde da se pozabavimo čovekom koji im je stvorio jezik, čuvenim LJUDEVITOM GAJOM, ili ispravnije LUDVIG GAJ, pošto je bio Nemac, koji sam kaže da mu nije na pamet padalo da kaže da hrvatski jezik nije srpski:
  Ludvig (“Ljudevit”) Gaj bio je Nemac, rođen u Hrvatskoj sa maternjim jezikom nemačkim (tek mu se otac doselio u Hrvatsku). Ludvig (“Ljudevit”) Gaj, Nemac koji je rođen u Hrvatskoj, potpuno otvoreno 1846. godine govori o onome što je postigao::“Sav svet zna i priznaje da smo mi književnost ilirsku podigli; nu nama još iz daleka nije na um palo ikada potvrditi da to nije srpski već ilirski jezik; pa se ponosimo i hvalimo Bogu velikom što mi Hrvati s braćom Srbljima sada jedan književni jezik imamo.”… Dakle, šta je onda BUNJEVAČKI JEZIK? Čiji “ogranak”?

 36. Šamar iliti pljuska kaže:

  Nema odgovora ni na jednu od iznetih činjenica, pa čak ni pokušaja da objasne kako to da im je Švaba koji im je stvorio jezik rekao da ni ne pomisle da to nije neki drugi jezik osim srpskog i da budu srećni što sada imaju zajednički književni jezik sa Srbima! “Otac nacije”, pomenuti Ante Starčević, opšte je poznato da je bio poreklom Srbin. Da ovo pljuskanje završim nečim što možda zvuči kao vic, ali je mnogo više:
  Hrvatski šovinista: “Otac hrvatske domovine je Ante Starčević”.
  Ja: “Majka Ante Starčevića, Milica, bila je Srpkinja. I otac Jakov, pokatoličeni je Srbin. Onda su baka i deka hrvatske domovine – Srbi.
  Hrvatski šovinista : “jbm ti majku četničku”!

OSTAVITE KOMENTAR