Hrvatski pasoš, izlaz iz Srbije?

Predstavnici većine institucija i organizacija hrvatske zajednice u Vojvodini pozdravili su ulazak Hrvatske u Evropsku uniju (EU) i smatraju da će to popraviti položaj Hrvata u Srbiji, ali su njihova mišljenja o tome da li će mladi koju poseduju hrvatski pasoš odlaziti iz Vojvodine podeljena.

 

“Kao prvo, ulaskom Hrvatske u EU povećaće se osećaj sigurnosti Hrvata u Srbiji. Činjenica je da jedan broj Hrvata u Srbiji ima i hrvatsko državljanstvo. Naravno, mladi i obrazovani Hrvati verovatno će odlaziti”, rekao je za Dojče Vele direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

 

Mato Groznica iz Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji ne veruje da će biti značajnijeg odliva Hrvata iz Vojvodine.

 

“Oni koji su imali tu ambiciju, oni su to već davno uradili. Ekonomska kriza nije samo u Srbiji, ona vlada i u Hrvatskoj, a ni u EU nije lako pronaći posao, osim možda nekih informatičkih i specijalizovanih zanimanja”, smatra Groznica.

 

Ana iz Novog Sada, poreklom je iz Srema, izjavila je za Dojče Vele da i te kako razmišlja o odlasku iz Srbije, nevezano za činjenicu da ima hrvatski pasoš.

 

“Ali, sama činjenica da imam hrvatski pasoš je ohrabrujuća i opuštajuća”, navodi ona.

 

Natalija iz Subotice, pored srpskog, ima i mađarsko i hrvatsko državljanstvo, ali ne misli da se zbog toga odseli iz Vojvodine.

 

“Nemam u planu da se zbog toga odselim. Jedina mogućnost koju rado koristim s mađarskim i hrvatskim pasošima jesu putovanja. A odseliću se odavde jedino u slučaju nemira u Srbiji”, rekla je Natalija.

 

S druge strane, Dušan iz Novog Sada, koji je na trećoj godini studija u Novom Sadu, a rođeni je Vukovarac, kaže da je odlazak iz Srbije njegov glavni plan kada završi fakultet.

 

“I do sada sam, doduše, razmišljao o tome ali nemam kako. Nisam mogao da nađem nikakvu dobru priliku. Ali kad završim fakultet, veoma ozbiljno ću razmišljati o tome, to su planovi”, rekao je Dušan.

 

Dojče Vele prenosi da je u protekle dve godine primetan trend na nemali broj mladih u Vojvodini intenzivno uči mađarski jezik, ne bi li, iako nisu etnički Mađari, dobili mađarsko državljanstvo i time sebi otvorili perspektivu za lakše dobijanje posla u EU i za legalniji i duži boravak na Zapadu.

 

FoNetKOMENTARI

 1. janos kaže:

  Ja ću odlaziti s madjarskim pasošem!  😀

   

 2. pauk kaže:

  A ja s hrvatskim… Bolje da kazemo ipak ostajemo ovde jer nam je dobro i lepo, nego ko s kojim pasosem ide vani…

 3. indijanac kaže:

  samo putujte takvi kao vi nam ne trebaju ovdi. ja cu inace sa madjarskim ici…

 4. zorandjala kaže:

  ja nemam nijedan od penzije nemogu da napravim ni srpski.ali cu ipak ostati ovde. nebi da komsije kazu kad brod tone prvo pacovi poskacu u vodu.

OSTAVITE KOMENTAR