Hrvatsko nacionalno vijeće: Viši nivo manjinskih prava Hrvata u Srbiji

Vođstvo Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) ocenilo je da je za pola godine delovanja novog saziva uspelo da podigne nivo manjinskih prava Hrvata u Srbiji.

Ali, kako se navodi u saopštenju HNV, to je postignuto ulaganjem velikih političkih napora, medijskim pritiscima i uz nerazumevanje ili pasivnost lokalnih nivoa vlasti.

“Hrvati u Srbiji nisu deo sistema, nemamo predstavnike u izvršnoj vlasti kako u državnoj pa ni lokalnoj, poput recimo srpske manjine u Hrvatskoj. Zato smo suočeni s neugodnom situacijom da svako, pa i najmanje pitanje, moramo dići na nivo predsednika države i tražiti intervenciju Aleksandra Vučića”, rekao je član Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić.

On je to, kako navodi Hina, izneo u kontekstu zastoja u realizaciji najvećeg projekta u oblasti obrazovanja na hrvatskom jeziku, osnivanja Hrvatskog školskog centra, do kojeg je došlo zbog toga što lokalna samouprava u Subotici nije usvojila izmenu mreže osnovnih škola, koja je preduslov da Vlada AP Vojvodine donese odluku o centru.

“Razgovori s gradonačelnikom Subotice su vođeni pre dva meseca, no pomaka niti informacije što će s tom inicijativom biti nema”, tvrdi Sarić Lukendić.

Predsednica HNV-a Jasna Vojnić navela je postignuća ostvarena u samo pola godine delovanja novog saziva HNV-a, formiranog posle pobede liste okupljene oko Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na manjinskim izborima 2018.

Uspostavljeno je stabilno i funkcionalno veće, povećan broj dece koji će od prvog razreda pohađati nastavu na hrvatskom jeziku, povećan je broj obrazovnih profila u srednjim školama.

Takođe, otvoren je i zaživeo je Lektorat za hrvatski jezik na novosadskom Filozofskom fakultetu, uz podršku Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije otvorena je Šokačka kuća u selu Vajska, a predstavnici hrvatske manjine osposobljeni su za pisanje EU projekata, rekla je Vojnić.

Predsednica HNV-a je navela da, u za sada neostvarene planove, spada formiranje drame na hrvatskom jeziku u subotičkom Narodnom pozorištu, otkup i uređenje rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, osiguravanje prostorija za rad hrvatskih udruženja u Beogradu i drugo.

 

RTVKOMENTARI

 1. Mic po mic... kaže:

  Od etnobisnisa se najbolje živi…

 2. Djuka kaže:

  Dramu na hrvatskom jeziku imamo vec, na svakoj konferenciji za tisak DSHV-a 😉

 3. ffilozoff kaže:

  Vi ste u vlasti SUBOTICE sa Labanom,madjarima i Bajicem ! STA sad kukate? Jedino svetlo Vam je Duzijanca,ostalo O…

 4. jasso kaže:

  Gospodo iz tog vece,osim vas nekoliko pojedunaca sto imate direktne koristi od pomoci iz Hrvatske,sta od svega toga imamo mi obicni gradjani hrvatske nacionalnosti,a kad nas zovete da vam damo potpis za neke izbore,cak ni obicnu kafu i mineralnu vodu nam ne ponudite,pogotovo nama starijima koji jedva da i mozemo doci,a vidimo da se neki i te kako caste tamo,toliko……….

 5. Bunjevac kaže:

  Evo baš je Autonomija.info objavila da sin Mirka Bajića dobiva 750.000 dinara za neke medijske bezvezarije,a matori mu to omogućava svojim višegodišnjim dupeuvlakaštvom.To su pravi bunjevački yebivetri koji su od gluposti napravili mogućnost da dobro žive u ovoj ekonomski i moralno propaloj državi usred Evrope.

 6. croat kaže:

  Jasso
  Otprilike tako, za nas obicne i neobicne Hrvate bas i nisu zainteresovani. No mozda je i to nasa krivica, treba da ih prozivamao teramo svaki dan da nesto pametno, za promenu, rade.

 7. Istina... kaže:

  @Bunjevac

  A vaši hrvatsko-bunjevački yebivetri novac za hrvatsko-bunjevačke bezvezarije i gluposti dobijaju iz budžeta Srbije, od vaše “matice” (šta god to bilo i značilo) i Crkve ali ne višegodišnjim nego viševekovnim dupeuvlakaštvom, čime su napravili mogućnost da dobro žive u ovoj ekonomski i moralno propaloj državi usred Evrope.

  Bez ljutnje, citirao sam i parafrazirao vaše izraze.

 8. Pravdoljub kaže:

  @JASSO -Šta se bunite? Pa prija dvi-tri godine onaj bać Veco dobjo burek a kad je ušo istirat pravdu ono gospoda sidi za astalom i ide velikom kašikom a on siroma cijo dan se lola po varoši držeći da je dužijanca što je bila.
  E borme više ništa nije ku kadgod, al baš ništa i ko zna oćel ikad Subotica biti što je kadgod bila. Sitite se samo dok je postojo VIRAG tamo si s’otim sokakom mogo proć da Te niko ne pipne a ni da ne zapneš nizašta. a sad borame peca sveckog glasa a vamo nemoš proć od kojkaki razgala al ni od vašaka i mačaka.

 9. lgbtpopulacija kaže:

  Ne da ne postoji drama na hrvatskom, nego je suboticko narodno pozoriste i repertor na latinici izbrisalo. Sramota!

 10. I.S. kaže:

  Od konferencije do konferencije za tisak, ugroženi, pa zadovoljni, pa ugroženi, pa zadovoljni.
  Verovatno ima veze sa dinamikom naizmeničnog priliva novaca iz Beograda i Zagreba na račun.
  Lepo neko reče etnobiznis je najisplativiji (od svih vidova mlaćenja prazne slame).

OSTAVITE KOMENTAR