I dogodine 7,5 milijardi forinti u Vojvodinu iz budžeta Mađarske

Prekogranično mađarstvo može računati na istaknuto mesto u budžetu Mađarske za 2018. godinu – naglašava mađarska državna novinska agencija MTI.

Kod Kancelarije premijera se u predlogu bužeta za sledeću godinu programi prekograničnog mađarstva i aktivnosti nacionalne politike pojavljuju u iznosu od 8,4 milijarde forinti (ove godine 6,5 milijardi forinti), a Fondaciji “Betlen Gabor” će se dodeliti 26 milijardi forinti.

Ta fondacija će moći potrošiti 19,7 milijardi forinti na podršku u skladu sa nacionalnom politikom, a 1,15 milijardi forinti na troškove svog funkcionisanja.

Za program “Kuća mađarstva” (Magyarság Háza) je odvojeno 216 miliona forinti.

Madjarski konzulat ambasada madjarska madjari drzavljanstvo (1)

Program studijskih izleta “Bezgranično!” u budžetu Ministarstva za ljudske resurse učestvuje sa skoro 2 milijarde forinti (ove godine 1,22 milijarde forinti).

Za prekogranično javno obrazovanje (obdaništa, škole, učenički domovi) je odvojeno 231,6 miliona forinti u 2018. godini, a za prekogranično visoko školstvo 801 milion forinti.

Savezu “Rakoci” će prema predlogu budžeta za 2018. biti dodeljeno 50 miliona forinti.

Institut za nacionalnostrateška istraživanja (Nemzetstratégiai Kutató Intézet) će slično kao ove godine imati na raspolaganju 1,2 milijarde forinti.

U Vojvodinu će se iz mađarskog budžeta 2018. godine sliti 7,5 milijarde forinti, u Zakarpatsku oblast 5 milijardi, u Hrvatsku i Pomurje po 500 miliona forinti, a u Erdelj i Gornje krajeve po milijardu forinti – saopštila je MTI, a preneo “Vajdašag ma”.

 

vajma.infoKOMENTARI

  1. Lenin kaže:

    Drága Pityuka!Mennyit számítasz az idén ebből zsebre passzolni magadnak?

  2. Pityuka kaže:

    Amennyit csak lehet!

OSTAVITE KOMENTAR