I Subotica će se kandidovati za Evropsku prestonicu kulture

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić najavio je danas da će se i taj grad kandidovati za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine. Ranije su kandidature najavili i Beograd i Novi Sad.

 

 

Dulić je na obeležavanju Dana Evrope na Trgu slobode rekao da će Subotica iskoristiti šansu koje državama u procesu evropske integracije pruža evropska Komisija i da će se kandidovati za Evropsku prestonicu kulture za 2020. godinu.

 

Povodom Dana Evrope, Dulić je rekao da je veoma važno da se mladim ljudima skrene pažnja koliko je bitna borba protiv fašizma i svih oblika diskriminacije, rasizma i netolerancije, koje na kraju evoluiraju u fašizam i nacionalizam, koji se, kako je ocenio, vraćaju i na političku scenu Srbije.

 

On je rekao da je savremena Evropa zasnovana upravo na principima antifašizma i dodao da će Subotica ostati verna svojoj evropskoj tradiciji i promociji evropskih vrednosti, kojima se sa pravom ponosi.

 

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin je rekao da je danas borba protiv onih vrednosti i pojava koje oličavaju fašizam možda aktuelnija nego ranijih godina.

 

Dulić, Vasin i predsednica Skupštine grada Marija Kern-Šolja položili su danas vence na Spomenik žrtvama fašizma.

 

Beta, RTVKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

   Bravo! Nadam se da ce Subotica dobiti sansu da bude grad kulture 2020. godine.

 2. JEDAN JEDINI kaže:

  Ako bude kulture, bice i para!  😀

 3. kenozoik kaže:

  Super, odma mozemo da se pohvalimo sa svim unistenim kulturnim dobrom za ovu deceniju i kusur godina. I expresno dobijamo tituli najvarvarskija prestonica Evrope!

 4. Limun kaže:

  Vic godine,nije da ne želim nego realno mi dalje tonemo !
  Valjda će dovršiti pozorište dotle…

 5. djomla kaže:

  Ovo bi bilo više nego odlično!

 6. pauk kaže:

  Trla baba dlan

  da joj prodje dan

   

  Tako i ova vest….

 7. Ivica kaže:

  Limun:

  Vic godine,nije da ne želim nego realno mi dalje tonemo !

   

  Valjda će dovršiti pozorište dotle…

  To uopšte nije nerealno…kada se završi pozorište, mi ćemo imati kapacitet za ovakav spektakl + dobićemo sigurno neku lovu od EU (Npr. Temišvar dobio za rekonstrukciju trga i fasada i još ko zna za šta sve)…

  Mislim da je kandidaturu najavio i Zrenjanin…

  Možda bismo imali još bolje šanse kada bismo se udružili sa Segedinom, ako je to moguće…U svakom slučaju, ovo je po meni jedna od pametnih poteza naše lok. vlasti u poslednjih nekoliko godina, pa čak i ako ne dobijemo…

 8. stormwatch kaže:

  Uopste nije losa ideja da Subotica i Zrenjanin budu gradovi kulture zajedno. To bi bilo zaista lepo videti.

 9. von Minhauzen kaže:

  stormwatch:

  Uopste nije losa ideja da Subotica i Zrenjanin budu gradovi kulture zajedno. To bi bilo zaista lepo videti.

  Ovde napišite odgovor…Subotica grad kulture ?, pa dali ste vi uopšte bili u Evropi? Palanka je bila i palanka je ostala.Inače Evropa počinje sa druge strane Dunava prema Hrvatskoj a to se vidi po Arhitekturi-nisu sve vandali uspeli uništiti.

 10. von Minhauzen kaže:

  O kojem vremenu Dulić Modest i Marija šolja žive.Kakav fašizam i antifašistička borba. Toga više nema u Evropi samo u glavama neupučenih,naime fašizam je prevaziđen ,kao uostalom i komunizam. Ko još danas priča i spomenjuje zlodele komunista i bori se protiv komunizma. Komunisti danas slobodno žive i šetaju se Evropom.Niko ne ispituje njihovo poreklo,mogu da se bave politikom ,privredom i pored toga što je EU osudio komunizam kao totalističku ideologiju.

 11. Kertvaros kaže:

  Kandidovati Suboticu za Evropsku prestonicu kulture je , bez obzira na moj vlastiti lokal-patriotizam, ne samo dobro nego i jedino logicno resenje. Definiciju za doticnu titulu, od svih gradova Srbije ispunjava najvise Subotica i to „per aklamationem“. Za godinu 2020 rezervisani su termini za Hrvatsku i Irsku, kao i za jednu zemlju EU kandidata. Tu bi mogla, ali ine mora biti –  Srbija. U svakom slucaju Subotica ispunjava uslov bez kojega se ne moze. Po definiciji Evropski grad kulture treba (mora ) odrazavati bogatstvo, viseslojnost i zajednistvo kulturnog nasledja Evrope. Subotica to ima. Gospodin koji je izvoleo da nagvazda o fasizmu je promasio temu ili mozda nije bas potpuno shvatio o cemu se ovde zapravo radi. U svakom slucaju Subotica ne sme da skrstenih ruku propusti jednu takvu priliku, pa makar se pojavila i samo kao potencijalni kandidat jer ce i to u svakom slucaju doprineti porastu njene prepoznatljivosti i stepena poznatosti pod zajednickim Evropskim krovom. Ako nista drugo onda ce barem jednoj daleko siroj publici u Evropi  biti poznato da postoji grad Subotica, a ne tamo nekakva  „Zubotika“  :roll:

 12. stormwatch kaže:

  von Minhauzen:

  stormwatch:

  Uopste nije losa ideja da Subotica i Zrenjanin budu gradovi kulture zajedno. To bi bilo zaista lepo videti.

   

  Ovde napišite odgovor…Subotica grad kulture ?, pa dali ste vi uopšte bili u Evropi? Palanka je bila i palanka je ostala.Inače Evropa počinje sa druge strane Dunava prema Hrvatskoj a to se vidi po Arhitekturi-nisu sve vandali uspeli uništiti.

  Dragi von Milhause,

  ja ne znam odakle se vi javljate, ali se iz Subotice SIGURNO NE JAVLJATE. Sto se tice Evrope ja vam sigurno mogu pricati kako Evropa izgleda jer zivim u EU, pitanje je samo gde vi zivite?

 13. EagleX kaže:

  Ovo je odlicna vest!
  Nema potrebe da Subotica nastupa zajedno sa nekim gradom, i sama moze da se nosi sa ovim projektom.
  Malo ljudi razume da projekat Evropske prestonice kulture moze da znaci da se jedan grad nadje na turistickoj mapi Evrope.
  Jedino me plasi da mi stvarno dobijemo tu titulu a da grad nista ne uradi oko toga, to bi bio epski propust.
  Kada bi zavrsili pozoriste, rekonstruisali Sinagogu i sredili neke kriticne fasade bitno bi se popravio utisak koji grad ostavlja. A idealno bi bilo kada bi pored te 3 stvari jos i napravili onaj manifestacioni trg, potplocali travnatu povrsinu ispred Sinagoge i stavili urbani mobilijar, i jos potplocali Borovu ulicu i citav taj potez ka Gimnaziji (kao sto su zapoceli).
   

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: