I Subotica na vrhu liste sa izraženim problemom trgovine ljudima

Više javno tužilaštvo u Subotici godišnje se suoči sa od tri do pet slučajeva trgovine ljudima. Imajući u vidu da u celoj Srbiji bude od 30 do 40 podignutih prijava za ovo krivično delo, može se reći da je, posle Beograda, Novog Sada, Niša, Vranja i Sremske Mitrovice, ovaj problem i na severu Bačke i te kako evidentan.

Po rečima Branislava Rankova, zamenika višeg javnog tužioca, žrtve su najčešće žene stare između 20 i 35 godina, mada je bilo i dva slučaja gde su žrtve bila maloletna lica.

– Uglavnom je reč o seksualnoj eksploataciji, naravno uz određene uslove – primenu sile i pretnje, kako bi se određene osobe bavile time. Ove godine smo imali samo i jedan slučaj prosjačenja – predočava Rankov dodajući da su žrtve trgovine ljudima najčešće veoma ranjive i uplašene, te se u VJT maksimalno vodi računa o zaštiti njihove privatnosti tokom trajanja postupka.

– Kada se šalju saopštenja u vezi sa ovim krivičnim delom, podaci se svode samo na inicijale, a žrtve se pod posebnim okolnostima dovode na tužilaštvo, u pratnji policije ili predstavnika Centra za socijalni rad, da bi se sprečili pritisci saradnika izvršioca krivičnog dela. Oni ne biraju sredstva da izvrše pritisak na žrtve kako ih one ne bi teretile u krivičnom postupku.

Kako zaštiti žrtvu bila je tema onlajn konferencije lokalnih timova za borbu protiv trgovine ljudima iz Subotice, Sombora i Kikinde, na kojoj su razmenjena iskustva u radu na ovoj problematici.

– Žrtve trgovine ljudima imaju status posebno osetljivog svedoka, to je zakonska kategorija i podrazumeva da im se mora obezbediti punomoćnik koji će ih zastupati tokom trajanja krivičnog postupka. Viši sud u Subotici ima tehnički kapacitet da se lica ispituju putem video-linka, da se svi učesnici u krivičnom postupku nalaze u jednoj, a žrtva u drugoj prostoriji, kako se ne bi suočila sa licima koja su je do juče seksualno eksploatisala – objasnio je Rankov.

– Iskustva govore da se žrtve nalaze u posebnom odnosu zavisnosti prema licima koja ih eksploatišu. Često se posle davanja iskaza, žrtve smeste u Sigurnu kuću u Somboru ili objekat u okviru UG “Atina” u Beogradu.

CILJ OČUVANJE PRIVATNOSTI

Sastanak je jedna od brojnih aktivnosti koje organizuje subotički lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima.

– Cilj sastanka je da se mapiraju rizici i izazovi u čuvanju podataka privatnosti žrtava, a veoma je značajna saradnja civilnog sektora i nadležnih institucija na ovom polju – objasnio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite i koordinator lokalnog tima.


Večernje novostiKOMENTARI

 1. Gile kaže:

  Ko je zaduzen za ovaj problem? Radite nesto…

 2. Bobo kaže:

  Kolika je maksimalna kazna za nasilnika 4-5god ili manje? Dok zakon i sudstvo ne budu normalniji džabe policajci hapse a njima svaka čast stvarno i rade svoj posao

 3. dosta mi je svega kaže:

  Važno je da naš Gradonačelnik dobija “Ključ od Grada” iz Morohaloma.Super nam je.

 4. Jakuzzi kaže:

  za suboticu nije ni cudo sto je pri vrhu liste…puna je prodanih dusa

 5. Don kaže:

  Ovaj problem se rešava na jedan vrlo prost način, podigne se minimalna kazna na barem 10 godina, bez prava umanjenja kazne. Za teška dela trgovine ljudima, stavljanje u ropski položaj, postupanje sa žrtvom na način koji je prouzrokovao trajne posledice, trgovinu decom, potrebno je da se izurekne ndoživotna robija, bez prava umanjenja kazne.
  Kladim se da bi se to krivično delo posle par godina smanjilo na par promila u odnosu na današnji postotak.

 6. Trafiking kaže:

  Problem se resava iskljucivo na taj nacin da se vec u osnovnoj skoli uci da ne treba nasedati na slatkoreciva obecanja, da luksuzni zivot i ogromna zarada u inostranstvu padaju s neba samo tako. Za trgovinu ljudima je uvek potrebno dvoje. Price o siromasnoj devojci koju je beskrupulozni podvodac zaveo i prisilio na prostituciju ima i drugu stranu medalje. Lenja glupaca koja sebi mnogo toga uobrazava, alava na pare i bez trunke samokriticnosti, misli da ce onako neobrazovana bez ikakve skolske spreme da se obogati, a modne piste, TV studija, Jet-set, luksuzne jahte, Karibik i High Life samo cekaju na nju, a muskarcima je jedini cilj u zivotu da nju i samo nju usrece. U Istocnoj Evropi postoje citava sela iz kojih se regrutuje armija prosjaka i prostituki. Treba samo sesti na trotoar ispruziti ruku ili sesir, a € padaju kao proletnja kisa. To je sve tacno, jedino se precutalo da na kraju dana dolazi “onaj glavni” i pokupi svu lovu. Sigurno da u inostranstvu ima i takvih zena i muskaraca koji su naprvili solidnu karijeru i stekli isto takav solidni imetak. Ali taj put je prilicno naporan trnovit i pun samoodricanja i njih sigurno niko nije nagovarao da idu inostranstvo niti im unapred obecavao brda i doline.

 7. Freyja kaže:

  Nisu sve žene koje upadnu u ovo zlo lenje glupace. Neke prihvate posao misleći da će raditi baby sitting ili kao kuvarice u restoranu u motelu, a posle završe i kao kuvarice i kao prostitutke pristajuci pod pretnjom. Ne osudjujmo nečiju naivnost ili neobrazovanost, vec podignemo svest o ovom problemu. Nisu svi srećni da se rode u okolnostima gde su im sva vrata otvorena. A, one koje žele visoki standard bez dana radnog staza… to je pristanak na odnos gde zavisis od nekog. Zrtve trgovine ljudima su u velikom broju osobe koje su zaista tražile normalan posao. Ima i muškaraca koje zapadnu u ropstvo radeći na gradjevini. Da li su i oni lenji idioti?

 8. Trafiking kaže:

  @ Freya

  Upravo je tako. Poceti vec u osnovnoj skoli sa odgovarajucom edukacijom i svi potencijalni kandidati i kandidatkinje za ropske odnose ce imati barem jednu minimalnu sansu da razmisle svojom glavom. Osim toga radikalnim iskorenjavanjem drustveno politickih odnosa koji prisiljavaju ljude na ponizavajuce radne uslove da bi sebi obezbedili minimalnu egzistenciju, moze biti uz potrebnu edukaciju, takodje od velike pomoci.

 9. Trafiking kaže:

  @ Freya

  PS.
  Rintati na gradjevini nije nikakav znak marljivosti a jos manje neke narocito eksponirane inteligencije.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 79 = 81