I subotička filijala NSZ u borbi protiv radne eksploatacije

Subotica je jedan od gradova u našoj zemlji koji učestvuje u projektu “Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji”. Poseban akcenat u okviru projekta stavljen je na radnu eksploataciju, a tim povodom je izrađen i poseban flajer, koji građanima ukazuje na sve zamke koje vrebaju prilikom traženja posla.

Subotička filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, koja je zajedno Lokalnim timom za borbu protiv trgovine ljudima učestvuje u realizaciji projekta, na ovaj način je želela da informiše građane koji traže posao na sve zamke koje vrebaju tom prilikom, kao i na sva prava koja kao zaposleni imaju. Problemi sa kojima se zaposleni mogu suočiti mogu biti isti i kod domaćeg, ali i poslodavca iz inostranstva.

“Mi imamo saradnju sa nekoliko država, posredovali smo za Nemačku, za Sloveniju i druge države, što se tiče zapošljavanja u inostranstvu. Poslodavci prolaze posebnu proveru, znači kontrolišu se uslovi rada i sve ono što je od značaja za obavljanje poslova koje će naša lica obavljati tamo u inostranstvu, a sve se to radi iz razloga da bi naša lica bila bezbedna na radu u inostranstvu”, objašnjava Elvira Seči Erdman, savetnica u NSZ, Filijala Subotica.

Cilj projekta “Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji” je između ostalog da podigne svest građana na problematici trgovine ljudima ali sa posebnim osvrtom na radnu eksploataciju. U okviru projekta je održano niz aktivnosti, među kojima su obeležavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, onlajn konferencija u Crvenom krstu na temu radne eksploatacije, kao i izrada flajera i video spot koji su uradili volonteri i zaposleni u Crvenom krstu

“Sam flajer, on je namenjen kako zaposlenim licima, tako i nezaposlenim licima, ali i učenicima srednjih škola, viših razreda, koji će u nekom periodu takođe početi da rade”, ističe Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice, zadužen za oblast socijalne zaštite

Projekat, koji su finansirali Savet Evrope i Evropska unija, uz pomoć Udruženja građana “Atina” iz Beograda, realizuje se i u Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Vranju i Nišu.

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR