Ima li države u Srbiji?

Jedno od osnovnih javnih dobara o kojima mora da se stara svaka država je bezbednost i sigurnost njenih građana.

U tom cilju država organizuje aparat koji ima monopol na silu i upotrebu vatrenog oružja: policiju, žandarmeriju, vojsku i slično. Policijski aparat izdržavaju građani plaćajući poreze i akcize.

Zauzvrat, država garantuje svojim građanima da niko neće biti u mogućnosti da naruši bezbednost građana ulazeći na teritoriju države bez validnih dokumenata, da niko neće stotinama kilometara putovati bez ikakvih papira od juga do severa države, da se neće bez dozvole kretati u velikim grupama, da neće otuđivati imovinu građana, provocirati pripadnice ženskog pola, da niko neće neovlašćeno nabavljati vatreno oružje, da neće zauzimati deo teritorije na kome će se događati okršaji vatrenim oružjem, da neće, slučajno, nastradati neko od građana te države.

Tako je u uređenim državama, sa efikasnim i nekorumpiranim državnim i policijskim aparatom.

U Srbiji kojom vlada Srpska napredna stranka, međutim, građani plaćaju poreze i akcize ne dobijajući zauzvrat ništa.

U Srbiji je normalno da grupe migranata iz Pakistana, u kome nema nikakvog rata, prelaze bez dokumenata granicu, da bi ih taksisti, kojima je dozvolu za vršenje taksi delatnosti dala država, prevozili stotinama kilometara od juga Srbije do Subotice, da policija iz nekog razloga to niti vidi niti kontroliše, da se migranti kreću Suboticom bez ikakvih dokumenata, da kupuju oružje, i na kraju okupiraju i šumu u koju policija ne zalazi. U Srbiji je danas moguć obračun vatrenim oružjem u kome ginu ljudi.

Ministar Vulin i pored pompeznih izjava je, izgleda, ministar samo do „druge krivine“ na Majšanskom putu. Dalje od toga vlast nema.

U Srbiji kojom vlada SNS država skoro i da ne postoji. Jedino što nam preostaje je da se nadamo da sutra zbog toga neće stradati i neko od građana Subotice. Samo da se nadamo – jer ne postoji niko i ništa ko bi nam garantovao da tako nešto nije moguće.

 

Informativna služba GrO DS u SuboticiKOMENTARI

 1. Dosta mi je svega kaže:

  Sve je to tačno što ste napisali, samo postoji jedan problem, Vi ste razvalili Državu i njene strukture, a ova bagra će je dokrajčiti.Pri tome pola vaših je sada njihovih.

 2. jovan kaže:

  Sve je ovo sa azilantima je , mađarska škola, Naime 90-ih mađarskoj je bilo važno što više izbeglice da zbrine. jer su dobili velika novčana sredstva . Sad ovo radi Srbija uz pomoć i instrukcije Mađarske i Orbana. slložna braća…i istorijski ljubav dve države.

 3. Karlo kaže:

  @jovan
  Vecu glupost ovo sto si sada napisao davno nisam procitao.
  Ajde, objasni malo detaljnije.

 4. Čika Zee kaže:

  Slažem se ali bi trebalo da se zapitamo i ko su ti taksisti, marsovci ili Suboticani ? Ko im prodaje oruzje, marsovci ili lokalni kriminalci pa verovatno i po koji pošteni građanin čisto da zaradi sa strane. Koliko je meni poznato od kampa pa do granice taksisti uzimaju lepe pare…. po nalogu policije verovatno. Ne branim ja državu… na žalost većina robuje novcu i prodala bi dupe za šaku dolara…..

 5. Mecca kaže:

  Za vreme vašeg mandata u republičkoj skupštini pod vašim patronatom je dva puta organizovana krađa glasova. Svi se sećaju afera Solun i Bodrum.
  Nakon otkrivanja prve krađe glasova (afera Solun), umesto da glavnog organizatora krađe, predsednika poslaničke grupe DSa u parlamentu, Čedomira Jovanovića, izbaci iz stranke, tadašnji predsednik stranke, Zoran Đinđić, ga unapredi u potpredsednika DSa. Na pitanja zašto je to učinio, pokojni Zoran je rekao: „Kome je do morala neka ide u crkvu.“
  Doktor filozofije je smetnuo sa uma da u svakoj profesiji, u svakoj ljudskoj aktivnosti postoji moral, odnosno crta ispod koje se ne ide. I kod kurvi i kod kockara i kod lopova, kod kojih moral baš i nije na ceni, postoji neka linija ispod koje se ne ide i ako ispod te linije odete dotična zajednica će vas ekskomunicirati.
  Ovom rečenicom Zorana Đinđića je počelo razvaljivanje države. Odnosno, ona je već poprilično bila razvaljena i pre, ali zdušno sprovođenje ove rečenice u delo, na čemu ste intenzivno radili sledećih deset godina (jer svaka misao Zorana Đinđića je za vas imala snagu dogme i nije bila podložna kritici), je dovelo do toga da se propusti kolosalna prilika da se u ovoj zemlji iz temelja promeni sistem vrednosti.
  Polovina vrhuške DSa se enormno obogatila, polovina je prešla u SNS, a nama, sirotinji raji, ostaje da žalimo za propuštenom kolosalnom prilikom da se promenom sistema vrednosti stvori uređeno društvo.
  Ako ima boga, vaša sudbina treba da bude nestajanje sa političke scene Srbije, jer ste jedino to zaslužili. Vi nemate moralni kredibilitet da komentarišete bilo kakvu anomaliju u ovom društvu, jer korenu skoro svake od njih seže u period vašeg jedanaestogodišnjeg amaterskog i koruptivnog vođenje ove države.
  Ništa ove barabe iz SNSa nisu same izmislile. Sve su videli od vas. Sve što se sada dešava dešavalo se i pre, samo su ovi danas gluplji i bahatiji, pa je sve ogoljeno i jasno vidljivo. Mada, kada bolje razmislim, SNS nikada nije krao glasove u parlamentu, a vi jeste. To je bio početak kraja !

 6. Dosta mi je svega kaže:

  Ja i Mecca smo učestvovali i želeli da gradimo bolje društvo, i ovo što je napisao 100% je upravu.Mislim da ovaj narod više nema snage da bilo šta promeni.Nažalost juriće nas po šumama.

OSTAVITE KOMENTAR