Imena Subotičkih ulica – od Titograda do Kupusine

Retko koji grad u Srbiji ima tako šarolik spisak imena ulica, kao što je to Subotica. Salata geografskih toponima od Vardara do Triglava, nacionalne veličine tri najveće narodne skupine u gradu, velikani socijalističke revolucije, zaslužni subotičani, tu su i imena zanata, cveća, voća…

 

 

Ako bi rangirali značaj određenih ličnosti ili pojmova (recimo : 1. Tito, 2. Moša Pijade, 3. Kardelj, 4. Ranković…) onda bi i ulice morale da budu  podeljene po važnosti ili veličini. Recimo, naš jedini nobelovac Ivo Andrić ima lepu ulicu ali na periferiji grada, a u centru imamo imena za koje zna samo jedan promil građana. Oni koji su krstili neke sokake, i nedovršene ulice na rubu grada, činili su to kao da su žurili na voz pa nisu videli gde je šor koji će nositi ime subotičanina – Vilima Harangozoa, svetskog prvaka u stonom tenisu. I Šekspir i Mika Antić imaju ulice koje gledaju na peščane dine. Imamo Patrisa Lumumbu ali nemamo Milutina Milankovića. Možda je i bolje da ni jedna ulica ne nosi ime ovog našeg slavnog naučnika, nego da dobije tamo gde je dodeljena Vladi Periću Valteru ( branio Sarajevo). Titogradska ulica čuva uspomenu na nešto što se više ne zove tako. Koji procenat subotičana zna šta je to Gorenjska i Dolenjska ?

Tu dolazimo do dileme šta jednu ulicu čini vrednom i dostojnom  nekog značajnog imena. Njena blizina gradskoj kući, njena lepota, veličina i broj adresa koje će imati ili njen značaj u prometu.

 

 

Da li ulice u divljim naseljima ili one koje više liče na salaše „nagusto“ treba da nose imena slavnih ličnosti i na taj način skrnavi njihov lik, ili stanari skromnih kućica na periferiji grada imaju pravo da im bar adresa bude „velika“, kad već nije sokak ili kućerak takav.

Imena slavnih pokojnika na limenoj tabli više znače nacionalistima i političarima koji na taj način markiraju neku teritoriju misleći da će tom kraju dati nekakav karakter.

 

Ostalim građanima ime ulice ne znači mnogo. Kada na brzinu ispunjavaju neki formular, lakše im je da je ime kraće. Npr Viška, pre nego recimo Ksavera Šandora Đalskog (jesi li ti iz Đale derane?)  ili Ivana Gorana Kovačića .

 

Kristofer Kolumbo gleda na pučinu a Tibor Sekelj na Peštansku prugu

Primera lošeg izbora  ili izostavljanja nekih važnih imena, ima mnogo u Subotici. Da bi se zadovoljili svi nacionalni apetiti nema ni blizu dovoljno ulica. Na kraju to bude samo ime nekog šora a ne ime neke ličnosti za koju se niko ne interesuje.

 

Možda su najviše sreće imale one ulice koje su dobile opisna imena kao Jorgovana, Ružina, Severna…Jednino one mogu da prizovu neke  prijatne asocijacije a stanare te ulice da podstaknu da je ulepšavaju i učine je dostojnom imena.KOMENTARI

 1. zorandjala kaže:

  kad smo vec kod ulica da i ja malo zamrsim. raspitajte se malodali donat,zenjin,radojcic,sabo joska i slicni zorkasi treba da dobiju svoje ulice bar u zorkinom naselju a ucinili su za grad vise od devedeset posto od ovih koji sada imaju ulice,sigurno je da se nacionalisti utrkuju ko ce imati vise ulica.a da zasluzni nemaju svoje lobiste,vise smo zahvalni onima sto su tamo negde prosipali neke misli nego onima sto su cutali i radili za svoj grad.aza ovog djalskog u djali niko nije cuo.

 2. sever kaže:

  “Đalski i Đala” …. baš se slatko nasmejah.
  zorandjala, drži se ove pametne:
  … bolje je ćutati da drugi misle da si glup nego progovoriti i to potvrditi… 

 3. tibor kaže:

  Svake godine se promeni ime barem 10 ulica u Subotici  5 na Paliću i još 7-8 u okolnim mestima u subotičkoj opštini ! Kad prebrojite koliko je stanovnika  koji moraju menjati sva dokumenta i da plaćaju, ( ličnu kartu, pasoš, vozačku dozvolu ,itd.itd. ) videćete odakle imaju platu ti silni radnici u opštini ! To je samo jedan ( porez ) koji grad ubira svake godine !

 4. djomla kaže:

  Imena gradova i ulice su veoma osetljive stvari. Običnim građanima ne znače puno ali su zato večiti predmet prepucavanja.

  Ružina ulica je sasvim korektan naziv i najverovatnije se nikada neće promeniti jer nikome ni ne smeta, ali se zato imena data po nacionalnom, verskom ili ideološkom ključu biti promenjena čim pre.

  Bečkerek, Petrovgrad, Zgrenjanin – uvek će postojati neko kome će jedno od imena da zasmeta i koji će pokrenuti inicijativu za promenu. Sada, za 50, ili 100 godina – začarani krug.

  http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/372053/DSS-trazi-da-Zrenjanin-bude-Petrovgrad

   

 5. zorandjala kaže:

  sever, nadam se da si procitao i clanak a ne samo komentar. da bi nesto bilo jasno treba citati od pocetka.

 6. Nikola kaže:

  Najveca glupost jeste menjati vec postojece ulice koje su obelezile neki period u nekom vremenu i tamo treba da se stavi tacka, kao primer navodim , Petrinjsku ulicu koja je stvorila probleme gradskoj vlasti ali bome i stanovnicima te ulice.
  Posto je to tako nema potrebe vise ti menjati, ima novih ulica pa ih nazivajte kako hocete.
  Problem je izgleda u sujeti gradskih otaca da ostvare svoje zelje i da istaknu neke svoje prohteve i nije ih briga za gradjane sto moraju menjati sva dokumenta. Mislim ako se i menja neka ulica onda mora stvarno postojati jako veliki razlog za to. 

 7. Nesa kaže:

  U ovoj državi godinama je zacementirano stanje da se državne institucije bave postupcima i podržavaju aktivnosti koje troše energiju, vreme i novac na neproduktivne rezultate. Promena naziva ulica, uz gomilu sličnih stvari, ne služi ničemu sem da se iz budžeta uzima novac za sprovođenje te ideje koja nam apsolutno ni na jedan način neće poboljšati uslove privređivanja i življenja. Sve dok na ceni budu nerad i razgradnja a ne rad i stvaranje, ne može nam biti bolje.
  Promena naziva ulica ima smisla samo i jedino ako se obavlja o trošku onog čija je to ideja a ne o trošku budžeta tj. privrede i građana koji ionako jedva da išta imaju.

 8. Beli kaže:

  Šteta što smo svojevremeno stihijski davali imena ulicama ali… Neron je zapalio Rim i na ulasku u taj grad stoji njegov spomenik. Ako stalno podešavamo i preimenujemo , negiramo , rehabilitujemo na imenima ulica , ostajemo jedna tikva bez korena . Mi nemamo istoriju . Svet počinje od ustoličenja lokalnih i manje nalokanih političara- DOKLE  BRE !!! MEDDIG !!!

 9. Subačanin kaže:

  Možda grešim, ali imam utisak da je glavni problem što ima imena i toponima koji nisu deo istorije većinskog naroda i/ili su sa nesrpska a sa područja su bivše SFRJ, odnosno da su nacionalisti samo oni koji se zalažu za nesrpska imena i nesrpske toponime izvan Srbije? Da li možemo zamisliti kakvu nacionalnu erupciju bi izneo predlog da se ulica nekog revolucionara promeni u npr. kralja Aleksandra Karađorđevića, koji je za Srbe ujedinitelj i osloboditelj, a za Mađare i Hrvate upravo suprotno? Da li je možda ipak bolje zadržati stare nazive i sačekati mirnija vremena za promene naziva ulica? Ne  zaboravimo da je Subotica je u zadnjih 25 godina bila deo čak 4 države!

OSTAVITE KOMENTAR